SUPERDRAW!
SUPERDRAW!
26 januari t/m 23 februari 2014
Maurits van Putten, Styrmir Örn Gudmundsson, Joost Bakker, Bart Nijstad
Opening zondag 26 januari om 16.00 uur met OESTERS
SUPERDRAW! gaat verder dan de tekening zelf. In een bredere context toont het engagement en de mens in verhouding tot zijn wereld. Superdraw verwijst naar wetenschap, techniek, geschiedenis, psychologie en vermengt zich met andere media zoals animatie, video computer, literatuur en qua stijl met cartoon en graphic novel invloeden.
Maurits van Putten (1986, Bears, FRL) beschouwt het als een taak om deze wereld en haar processen en constructies in beeld te brengen. de historische vormgeving, die nog altijd deel uit van onze dagelijkse omgeving, neemt een belangrijke positie in, vaak met sterk grafische composities en vlakverdelingen. De tekeningen zijn doorspekt met betekenissen en refereren naar geschiedenis, kunsthistorie en wetenschap. De soms eeuwenoude details krijgen een nieuw gezicht binnen zijn beeldende kunst. De kleur blauw speelt een belangrijke rol en refereert aan de rijke traditie en betekenissen van het blauw.
Styrmir Örn Guðmundsson (1984 in Reykjavik IS) is een goochelaar van fantastische scènes en maakt grafische, cartooneske prenten gekenmerkt door monumentale, gestileerde arceringen.
Styrmir werkt meestal met medium van de tekening, performance en de geschreven taal. Kenmerkend is dat hij begint met een breed onderwerp en gaandeweg volgens een specifiek proces concentreert het zich tot een kernachtige uitspraak. Hij heeft voorliefde voor het absurde, niet in ridiculiserende zin, maar hij draagt er juist zorg voor dat het tot ontwikkeling komt. Hij geeft het een plaats naast het alledaagse waar het een lastige buur of een goede vriend kan zijn.
De tot leven gebrachte tekeningen van Joost Bakker (Arnhem, 1977) behandelen zowel kleine onschuldige wonderbaarlijke situaties als grote universele levensvragen. Ze variëren van schijnbaar eenvoudige suggestieve lijntekeningen tot (uitgewerkte) monumentaal aandoende architectonische ontwerpen.
De ideeën van Joost Bakker krijgen vorm in verschillende media, maar tekeningen en ‘levende tekeningen’ (animaties) voeren de boventoon. De meeste van de ‘levende tekeningen’ kenmerken zich door kleine spontane bewegingen. Door subtiele loops lijken ze geen begin en geen einde te hebben. Deze ‘oneindigheid’ maakt dat ze tussen tekening en video inzitten.
De handgetekende animaties worden vaak vertoont in een installatie-vorm op een geschikte plek in de ruimte zodat ze op een specifieke manier ervaren kunnen worden. Zo is in Sign een projectie van een eindeloze ‘vrije val te zien: een geanimeerde vallende houtskoolfiguur, begeleid door een bedriegende eindeloos dalende toon.
De omgevingen en onderwerpen die Bart Nijstad (1979, Meppel) in zijn tekeningen en comics creëert zijn alledaags, sober en Hollands. Met herkenbare motieven schept hij een familiaire wereld. Dit kan een kleine stad en zijn bewoners zijn of een treininterieur.
Hieraan voegt hij droomsequenties en vervreemdende gebeurtenissen toe. Zo kan een persoon in de badkamer plotseling vallen en een transformatie ondergaan. In deze vervreemding speelt Bart Nijstad met de basisstructuur van de tekeningen en laat de kijker nieuwsgierig en verward achter.
In Sign toont hij enkele series over een jongeman die tussen droom en werkelijkheid worstelt met zichzelf en met de wereld om hem heen.
Sinds zijn afstuderen in 2005 maakt hij comics en tekeningen, vaak in serie. Hij is net aan zijn 3e graphic novel begonnen. Een werk over een journalist die mensen bezoekt die beweren dat ze ontvoerd zijn geweest door aliens.