Grasland Ezinge : ‘Riet/land’ , Suzanne Bernhardt en Philipp Kolmann
Riet/land
24 juli – 31 augustus
Suzanne Bernhardt en Philipp Kolmann onderzoeken de smaken van de aarde. Met behulp van eeuwenoude lokale grassen en traditionele voedselproductie technieken uit verschillende delen van de wereld gaan ze terug naar de basis van ons eten.
Met hun project Riet/land gaan ze van de riet en de grassen uit de omgeving van Ezinge een destillaat maken, evt. zelfs meel, en daarvan spijzen & dranken maken.
Dat gaat bij Grasland o.a.een rol spelen in een exclusief ‘tasting dinner’ op 4 augustus 2024.
Daarnaast worden er collectieve placemats/ matten gebonden met wilde en gedomesticeerde grassoorten uit de omgeving.
Dat gaat gepaard met publieke activiteiten (die ook samenvallen met de presentatie van Trudy Oosterhuis) zoals het maken van touw draaien, riet binden, gras vlechten, maken placemats, schragen etc.
programma: op 27 & 28 juli 2024 – weven, vlechten, touw draaien met publiek olv Strovlechtwerk (Diny Gering).
Op 4 augustus is er een Oogstfeest met ‘tasting dinner’ . Van het riet en de grassen (en andere producten) uit de omgeving van Ezinge is er dan een Grass-bar met drankjes en hapjes, gebaseerd op de grassenfamilie met toebehoren, zoals de collectieve placemat.
Grassbar menu:
– Gepofte zwarte haver cold brew
– weide destillaat
– groen gras tonic
– haver kefir
– ijs van donker gemoute granen
Hapje:
– knodel gemaakt van oud brood
– groene kruiden pesto
– geserveerd in bonte slabladeren en wilde kruiden
Suzanne Bernhardt: ‘During our time at Grasland, I visited several farmers in the region growing organic cereals, we collected bunches of beautiful spelt, black oats, wheat and barley. As well as several wild grasses that framed the fields, the ears of ancestors touching in the wind. I love observing similarities between the wild and domesticated bunches and imagining the slow but steady settlement with those grasses over centuries. With this settlement we found solutions for digestibility and storing foods, often in close collaboration with the landscape and its mulit-apecies inhabitants like fungi and bacteria. How can we honour these relations? During Grasland we weave together wild grasses and cultured cereals, touching, folding, bending, guiding the grasses to merge. Together with Philipp Kolmann we shared edible stories and grass extracted flavors from the region. Being a host and a guest at Grasland was a very special experience. Many cam to celebrate this plant family with us! Thank you Koos Buist and Sign projectspace for the invitation! And Trudy Oosterhuis for an inspring time together weaving and wondering! Big thanks to Strovlechtwerk who helped imagine grasses inti woven pieces. Thank you Roman Tkachenko for helping design and construct this grass drying rack and bar! And big thanks to farmers: Ale and Hero Havega and Gert Noordhof.’