SIGN ontvangt Kunstpodium Basis van het Mondriaan Fonds
Hoera! SIGN ontvangt voor de komende vier jaar Kunstpodium Basis van het Mondriaan Fonds. Kunstpodium Basis is voor professionele hedendaagse beeldende kunstinstellingen met een relevant artistiek-inhoudelijk programma.
SIGN is zeer blij met deze waardering en zal met veel plezier en aandacht haar programma voortzetten in eigen ruimte, op locatie en in de openbare ruimte met een levendig, experimenteel, interdisciplinair programma voor jonge professionele kunstenaars. Er zullen presentaties in vele vormen en contexten zijn. SIGN stimuleert daarbij de productie van nieuw werk en helpt jonge kunstenaars verder in hun ontwikkeling en het opbouwen van hun kunstpraktijk. Nieuw is het inzetten van co-curatoren bij specifieke projecten, en de extra activiteiten bij de 9 hoofdpresentaties per jaar, plus 1 buitenlandse presentatie + 1 externe residentie.
Centraal in de presentaties staat de verhouding van mens tot omgeving. Kunstenaars werken daarbij met actuele thema’s uit de samenleving, de naaste omgeving, en hun persoonlijke verhouding hiertoe. De programmalijnen zijn: identiteitsvorming, aftasten leefomgeving in verschillende werkelijkheidslagen, (rurale) interventies in publieke ruimte en op anders functionerende plekken, connecties met taal, voedsel, populaire cultuur en omgaan met de digitale wereld. Artistiek onderzoek van kunstenaars resulteert in goede presentaties voor publiek. Dit kenmerkt zich door diversiteit, experiment, van associatief, poëtisch tot sociaal-kritisch en documentair. Het wordt een avontuurlijke en rijke periode.
Het Mondriaan Fonds investeert in de periode 2025-2028 ruim € 38,5 miljoen in de meerjarige programma’s van 44 kunstpodia in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het Koninkrijk der Nederlanden kent een rijk landschap van kunstpodia die samen de humuslaag van de beeldende kunst vormen. Talent vindt een plek, nieuw publiek wordt verwelkomd en kwaliteit krijgt een podium. Internationale ontdekkingen worden geïntroduceerd, innovaties gevierd en carrières gevormd. De kunstpodia staan aan de basis van het beeldende kunstveld en zijn onmisbaar voor een gezonde sector.
Vanaf 2025 wordt van organisaties verwacht dat ze fair pay gaan toepassen, want iedereen die werkt binnen de culturele sector hoort voldoende beloond te worden voor zijn inzet. Kunstpodia zijn echter vaak financieel kwetsbaar. Organisaties zijn meestal klein en begrotingen bescheiden. Om de sector meer toe te rusten voor fair pay is voor de komende beleidsplan periode extra budget vrijgemaakt door het ministerie van OCW. Het Mondriaan Fonds biedt kunstpodia hiermee een sterkere startpositie en de beeldende kunst een noodzakelijke extra ondersteuning.
Eelco van der Lingen, directeur bestuurder: “Met het oog op de toekomst is het fijn dat we zo’n mooie selectie kunstpodia, verspreid over het Koninkrijk, een goede basis kunnen bieden om prachtige programma’s te realiseren én fair pay toe te passen. Met deze ondersteuning hopen we niet alleen bij te kunnen dragen aan hoge kwaliteit en betere beloning, maar ook aan het vergroten van de aantrekkingskracht van een sector die dat verdient en die we nodig hebben.”