Categories

Mari Stoel! winnaar Gerrit van Houten Prijs 2016


(tekst & foto’s Academie Minerva Hanzehogeschool, Grn) De Gerrit van Houten Prijs 2016 is toegekend aan Mari Stoel (door SIGN voorgedragen) Dat heeft een vakjury, bestaande uit Doede Hardeman (hoofd collecties Gemeentemuseum Den Haag), Sue-ann van der Zijpp (conservator moderne kunst Groninger Museum) en Stijn Rietman (beeldend kunstenaar, winnaar Gerrit van Houten Atelier Prijs) vandaag bekend gemaakt. Daarnaast is door het publiek en de bezoekers van de tentoonstelling ‘Onvoltooid Tegenwoordig’ de Gerrit van Houten Publieksprijs toegekend aan Hans Hoekstra. De prijzen bestaan respectievelijk uit een bedrag van € 5.000,- en € 1.000.- ten behoeve van de ondersteuning van jong kunsttalent.
Foto1: Hans Hoekstra (links) winnaar van de publieksprijs met Mari Stoel (rechts) winnaar van de Gerrit van Houten Prijs 2016/ Foto 2 : Beeld van het werk van Mari Stoel in de expositie Onvoltooid Tegenwoordig
Genomineerden

Voor de Gerrit van Houten Prijs 2016 werkt de Gerrit van Houten Stichting samen met Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen. Het plan dat gezamenlijk is ontwikkeld omvat twee onderdelen: een tentoonstelling en de prijsuitreiking. Negen kunstkenners hebben een kunstenaar voorgedragen. Deze kunstenaars hebben ieder twee à drie kunstwerken aangeleverd, waaruit de tentoonstelling ‘Onvoltooid Tegenwoordig’ is samengesteld, door Leo Delfgaauw (docent/onderzoeker Academie Minerva).
De negen kunstkenners en genomineerden zijn:
• Andreas Blühm (Groninger Museum) – Henrike Scholten
• Annabelle Birnie (Drents Museum) – Hans Hoekstra
• Patty Wageman (Museum De Buitenplaats) – Kim Habers
• Han Steenbruggen (Museum Belvedère) – Christiaan Kuitwaard
• Marijke van der Woude (CBK Groningen) – Simon Schrikker
• Dorothea van der Meulen (Academie Minerva) – Lotte Bosman
• Reyer Boxem (fotograaf) – Jenny Boot
• Frans Wisman (particuliere kunstverzamelaar) – Shertise Solano
• Marie-Jeanne Ameln en Ron Ritzerfeld (projectruimte SIGN) – Mari Stoel

Juryrapport


Het juryrapport zegt over de winnaar het volgende: ‘Het werk van Mari Stoel lijkt wat gesloten. Op het eerste gezicht zijn het variaties van abstracte structuren. Van dichterbij bekeken blijken deze met subtiele kleurverschillen, gevoelig als kleurenstudies, te zijn geschilderd. De plotselinge ontdekking van de scharnier brengt het werk terug in de zichtbare realiteit. Het toont het werk als spel tussen abstractie en figuratie. Bij de installatie die op de tentoonstelling te zien is komen nog meer werelden samen. Niet alleen de zorgvuldig uitgedachte structuren, maar ook de spanning tussen schilderkunst en installatie tonen zijn zoektocht naar de grenzen van het schilderen. Zijn werk triggert ons vanwege de spanning tussen een serieuze benadering van dit eeuwenoude medium, en de luchtigheid en speelsheid die zijn werk zo kenmerkt.
Mari Stoel is duidelijk nog niet uitontwikkeld. Wij zijn benieuwd naar zijn onderzoek en zijn volgende stappen en hopen dat de Gerrit Van Houten Prijs daarin van betekenis kan zijn.’ ….

….Over de Gerrit van Houten Prijs
 In 2016 was het 150 jaar geleden dat Gerrit van Houten in Groningen werd geboren. Om deze talentvolle schilder meer bekendheid te geven reikt de Gerrit van Houten Stichting iedere vijf jaar de Gerrit van Houten Prijs uit, om kunstenaars die op het punt staan door te breken naar het grote publiek, een extra stimulans te geven.