Young Collectors: “Art Collecting during the Monetary Crisis”

Young Collectors
Symposium “Art Collecting during the Monetary Crisis”

Zaterdag 17 april 2010 van 13:00 tot 18:00 uur.
Organisatie: Sign & curatoren Mare van Koningsveld & Lennard Dost
Locatie: Het Paleis (Erlenmeyerzaal), Boterdiep 111 te Groningen
Entree: € 5,-

Lezingen & debat
Sprekers:
Renée Steenbergen (kunsthistorica, adviseur collectievorming)
Pim van Klink (kunsteconoom, adviseur kunstensector.)
Kai van Hasselt (kunstverzamelaar, oprichter Shinsekai Analysis; adviespraktijk voor stedelijke strategie)
Moderator: Raymond Frenken (eindredacteur Kunstbeeld)

Tijdschema:
13.00-13.15 uur welkomstwoord Mare van Koningsveld. 
13.15-14.00 uur lezing Renee Steenbergen
14.00-14.15 uur koffie/thee
14.15-15.00 uur lezing Pim van Klink
15.00-15.15 uur koffie/thee
15.15-16.00 uur lezing Kai van Hasselt
16.00-16.15 uur koffie/thee
16.15-17.00 uur paneldiscussie. olv. moderator Raymond Frenken.
Op dit symposium komen de actuele ontwikkelingen, maar ook de nieuwste trends op het gebied van particulier verzamelen aan bod. Het programma omvat lezingen van Renee Steenbergen, Pim van Klink en Kai van Hasselt en wordt afgesloten met een debat waarin de drie sprekers zullen plaatsnemen.
Moderator van de dag is Raymond Frenken.

* De financiële crisis treft de hele wereld, ook die van de kunst. Welke gevolgen heeft de crisis voor de kunstmarkt en daarmee ook voor de verzamelaar?
* De opkomst van de verzamelaarsnetwerken, zoals Independent Collectors (www.independent-collectors.nl): Hoe komt het dat verzamelaars zich nu massaal verenigen in netwerken? Is er sprake van een nieuwe ontwikkeling? Wat heeft die vereniging voor gevolgen?
* Je ziet het de laatste tijd steeds vaker; ideële kunstinitiatieven die evenementen en activiteiten organiseren voor en rondom kunstverzamelaars. Het verzamelaarsprogramma van W139 en natuurlijk het Young Collectors programma in SIGN zijn hiervan twee voorbeelden. Wat beweegt deze instellingen? Waarom houdt het kunstinitiatief zich bezig met verzamelaars? En wat levert het op?
* Tenslotte: Wat zijn de nieuwste trends op het verzamelgebied?

De sprekers:
* Kunsthistorica Renee Steenbergen (1961) promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Amsterdam met het proefschrift “Iets wat zoveel kost is alles waard’, over verzamelen en verzamelaars in Nederland. Steenbergen is oprichter van ‘Geef om cultuur’, een stichting die bemiddelt tussen particuliere schenkers en kunstorganisaties. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van collectievorming en mecenaat voor de overheid en andere instellingen.
www.reneesteenbergen.com
* Kunsteconoom Pim van Klink (1952) promoveerde in 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen met het proefschrift “Kunsteconomie in nieuw perspectief”. Nu doceert hij kunsteconomie aan de universiteiten van Amsterdam (UVA) en Antwerpen (UA). Van Klink is ook werkzaam als zelfstandig interimmanager en adviseur in de kunstensector.
www.kunsteconomie.nl
* Kunstverzamelaar Kai van Hasselt (1981) studeerde Economie en Stedelijke Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1999 tot en met 2002 was hij werkzaam als trendwatcher. Hij is oprichter van Shinsekai Analysis, een adviespraktijk voor stedelijke strategie. Zijn interessegebied ligt op het snijvlak van kunst, stedelijke ontwikkeling en economie. Van Hasselt is één van de organisatoren van het jaarlijkse verzamelaarsprogramma in W139. www.shinsekai.nl
*Moderator Raymond Frenken (1977) is eindredacteur van kunsttijdschrift Kunstbeeld. Hij schrijft behalve over kunst ook over dans, theater en media.

Dit Symposium is onderdeel van YOUNG COLLECTORS, dat verder bestaat uit een serie van drie exposities met werk uit de collecties van vier jonge collectioneurs uit Duitsland, België en Nederland.
www.youngcollectors.nl
In Sign t/m 25 april: Young Collectors #2: Jomo Art Collection (BE).
Sign, Winschoterkade 10 9711 EA Groningen

zie ook Young Collectors #1, #2, #3