WHITE Berndnaut Smilde, Jeroen Brouwer

WHITE

is een reactie van BERNDNAUT SMILDE en JEROEN BROUWER op het project Segment XI ‘Tunnel‘ van Dijkman/Osterholt dat plaatsvond van 27 augustus t/m 18 september in Sign.

De installatie WHITE is van 25 september t/m 9 oktober 2004 dagelijks te zien tot 01:00 uur.
Berndnaut Smilde en Jeroen Brouwer beschouwen zichzelf in eerste instantie als individueel werkende kunstenaars, met als duidelijke overeenkomst het reageren op (openbare) ruimtes. Berndnaut Smilde richt zich vooral op het thematiseren van ruimte (het onderzoeken van het karakter ervan) om de beoogde associaties met die ruimte naar voren te laten komen. Jeroen Brouwer richt zich veelal op elementen uit het openbaar. Deze worden door verandering, aanpassing en/of in combinatie met andere elementen op zichzelf staande objecten/installaties.
In hun samenwerkingsverband is reageren op een bestaande ruimte met elementen uit hun dagelijkse omgeving een uitgangspunt. Door alledaagse en functionele materialen (vaak bouwmaterialen) op een andere manier in te zetten, ontstaat er een ervaring die uithaalt naar de werkelijkheid.
In het geval van Sign refereren Smilde/Brouwer aan de historie van de galerieruimte. Deze is ooit een slagerij geweest. Als reactie op de vorige expositie (Segment XI van Dijkman/Osterholt, waarbij de galerie tot openbare ruimte getransformeerd werd in de vorm van een tunnel) hebben zij ervoor gekozen dat de galerie helemaal niet betreden kan worden. De galerie 
wordt voor de toeschouwer een klinisch, hygienisch en wit (toneel)decor. WHITE is vanaf de straat dagelijks te zien.
Beide kunstenaars studeren momenteel aan de 2e fase opleiding Frank Mohr Instituut schilderkunst te Groningen.
De expositie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen en Praxis 
(vestigingen Sontplein en Damsterdiep), Groningen