Responsive image

WASTELAND KOLDERVEEN 
‘Simon verveelt zich’

WASTELAND KOLDERVEEN   
‘Simon verveelt zich’

Dit project is een samenwerking van KiK, Kolderveen & SIGN, Groningen

Maandag 28 oktober begint het residentieproject “Wasteland Kolderveen, Simon verveelt zich”.

Wasteland gaat over verveling: over een kunstenaar die zich grandioos verveelt in Kolderveen: zwervend door de labyrintische kelders en starend naar de immense lege witte muur in de grote kaashal van de oude zuivelfabriek van KiK…
Wasteland gaat over een (jonge) Noordelijke kunstenaar die ofwel een ‘writersblock’ heeft, of wil durven twijfelen over zijn werk en/of oeuvre en die zich 6 weken lang gaat vervelen in Kolderveen.
Maar Wasteland is ook een project over verveling als voedingsbron, als bron van zelfreflectie en inspiratie voor de kunstenaar. En het beziet het kunstenaarschap.

Een ‘werkperiode’ waarin een kunstenaar zich vooral gaat vervelen roept wellicht vragen op.
Wat is dan precies verveling ? Kun je, je al suf vervelend een paar nieuwe werklaarzen aanschaffen – wijn drinken op een terras? En, – wat als je op de tweede dag van je uitgestrekte saaie verveling ineens vol ideeën zit en aan het maken gaat, is er dan wel genoeg sprake van verveling?
Hoe definieer, registreer en regisseer je de verveling – en hoe kun je deze bewerkstelligen in een werkperiode?

Gedurende het traject vinden coachingsgesprekken plaats met twee experts op het gebied van de verveling. Aanvullende context, betekenis en methoden wordt daarnaast geboden door uiteenlopende literatuur media over het onderwerp.

SIGN & KiK hebben voor het Wasteland Kolderveen project een 10-tal kunstenaars gevraagd om een motivatiebrief te schrijven voor een verblijf. Gezien de zeer positieve reacties leeft het idee kennelijk! Dit geeft ook aan dat er nog andere behoeften bestaan ten aanzien van de ontwikkeling van het kunstenaarschap, dan bv zakelijke adviezen mbt beroepspraktijk.
Uiteindelijk zijn er 2 kandidaten gekozen, namelijk:
Simon Niks van 28-10 t/m 9-12 2019 en vervolgens
Klaske Bootsma van 6-1 t/m 16-2 2020
Bij hen was vanuit een persoonlijke visie de noodzaak zich uiteen te zetten met verveling het meest duidelijk.

Over Simon Niks (1989)
Hij studeerde in 2014 af als beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva, Groningen. In het werk van Niks wordt het grensvlak tussen het zichtbare en het onopgemerkte onderzocht. Een belangrijk thema dat hierbij centraal staat is de relatie tussen het publiek, het werk en de ruimte.
In zijn huidige situatie voldoet Simon prima aan de voorwaarden van dit project.
Het citaat van Murikami is op hem van toepassing:
“Waarom ben ik gaandeweg opgehouden met werk te maken voor mijzelf? Kwam dat omdat ik zo druk bezig was om mijzelf te voorzien in de vaste lasten dat er geen tijd meer overbleef voor iets anders? Of waren die omstandigheden stiekem een excuus? Wanneer was dat vuur steeds langzamer gaan branden en waarom was ik maar blijven uitstellen om er iets aan te doen? Hoe kan ik na een periode van niets vruchtbaars weer iets scheppen dat dat oude vuur laat oplaaien?”
Murikami, De Moord op Commendatore, deel 1. De idea verschijnt

Simon zelf zegt :
“Na anderhalf jaar mijn tijd en energie in een baan in een drukkerij gestopt te hebben, voel ik het ‘kunst’ vuur in mij langzaam doven. Ik hou mezelf voor dat dit slechts tijdelijk is…
De kunstenaar/onderzoeker zit nog steeds in mij, en een periode van zelfreflectie/onderzoek komt als geroepen om die weer tot leven te wekken. Het uitstellen heeft lang genoeg geduurd! Verveling kan een vruchtbare voedingsbodem, maar tegelijkertijd ook een valkuil zijn….
Ik zou mezelf zo graag weer willen uitdagen, het risico te nemen en de precaire rol van de kunstenaar weer aan te nemen”

Algemene gegevens:
Dit project is deel van Artist In Space (bedacht door We The North) een experimenteel talentprogramma waarin de Drentse, Groningse en Friese kunstinstellingen van platform Noordenaars samenwerken om kunsttalent in het Noorden te stimuleren.

KiK in Kolderveen & SIGN in Groningen zijn 2 Noordelijke presentatie instellingen aangesloten bij de Noordenaars.

Locatie:
Stichting KiK
Kolderveen 26
7948 NJ Nijeveen

Contact:
KiK: Sanne Morssink
0612289302
sannemorssink@gmail.com
https://www.kik-site.nl/

SIGN: Ron Ritzerfeld & Marie-Jeanne Ameln
0623631796
signnl@gmail.com
www.sign2.nl

6 random pictures from the archive:

35 opbouw go-riluh Sarah Bijlsma_Mandarijn_installatie-3 IMG_3097.JPG 016afficheklein kopie 11 vouwblad