WASTELAND KOLDERVEEN 
‘Simon verveelt zich’

WASTELAND KOLDERVEEN   
‘Simon verveelt zich’

Dit project is een samenwerking van KiK, Kolderveen & SIGN, Groningen.

Maandag 28 oktober begint het residentieproject “Wasteland Kolderveen, Simon verveelt zich”.

Wasteland gaat over verveling: over een kunstenaar die zich grandioos verveelt in Kolderveen: zwervend door de labyrintische kelders en starend naar de immense lege witte muur in de grote kaashal van de oude zuivelfabriek van KiK…
Wasteland gaat over een (jonge) Noordelijke kunstenaar die ofwel een ‘writersblock’ heeft, of wil durven twijfelen over zijn werk en/of oeuvre en die zich 6 weken lang gaat vervelen in Kolderveen.
Maar Wasteland is ook een project over verveling als voedingsbron, als bron van zelfreflectie en inspiratie voor de kunstenaar. En het beziet het kunstenaarschap.

Een ‘werkperiode’ waarin een kunstenaar zich vooral gaat vervelen roept wellicht vragen op.Wat is dan precies verveling ? Kun je, je al suf vervelend een paar nieuwe werklaarzen aanschaffen – wijn drinken op een terras? En, – wat als je op de tweede dag van je uitgestrekte saaie verveling ineens vol ideeën zit en aan het maken gaat, is er dan wel genoeg sprake van verveling?
Hoe definieer, registreer en regisseer je de verveling – en hoe kun je deze bewerkstelligen in een werkperiode? Gedurende het traject vinden coachingsgesprekken plaats met twee experts op het gebied van de verveling. Aanvullende context, betekenis en methoden wordt daarnaast geboden door uiteenlopende literatuur media over het onderwerp.

SIGN & KiK hebben voor het Wasteland Kolderveen project een 10-tal kunstenaars gevraagd om een motivatiebrief te schrijven voor een verblijf. Gezien de zeer positieve reacties leeft het idee kennelijk! Dit geeft ook aan dat er nog andere behoeften bestaan ten aanzien van de ontwikkeling van het kunstenaarschap, dan bv zakelijke adviezen mbt beroepspraktijk.
Uiteindelijk zijn er 2 kandidaten gekozen, namelijk:
Simon Niks van 28-10 t/m 9-12 2019 en vervolgens
Klaske Bootsma van 6-1 t/m 16-2 2020
Bij hen was vanuit een persoonlijke visie de noodzaak zich uiteen te zetten met verveling het meest duidelijk.

Over Simon Niks (1989)
Hij studeerde in 2014 af als beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva, Groningen. In het werk van Niks wordt het grensvlak tussen het zichtbare en het onopgemerkte onderzocht. Een belangrijk thema dat hierbij centraal staat is de relatie tussen het publiek, het werk en de ruimte.
In zijn huidige situatie voldoet Simon prima aan de voorwaarden van dit project.
Het citaat van Murikami is op hem van toepassing:
“Waarom ben ik gaandeweg opgehouden met werk te maken voor mijzelf? Kwam dat omdat ik zo druk bezig was om mijzelf te voorzien in de vaste lasten dat er geen tijd meer overbleef voor iets anders? Of waren die omstandigheden stiekem een excuus? Wanneer was dat vuur steeds langzamer gaan branden en waarom was ik maar blijven uitstellen om er iets aan te doen? Hoe kan ik na een periode van niets vruchtbaars weer iets scheppen dat dat oude vuur laat oplaaien?”
Murikami, De Moord op Commendatore, deel 1. De idea verschijnt

Simon zelf zegt :
“Na anderhalf jaar mijn tijd en energie in een baan in een drukkerij gestopt te hebben, voel ik het ‘kunst’ vuur in mij langzaam doven. Ik hou mezelf voor dat dit slechts tijdelijk is…
De kunstenaar/onderzoeker zit nog steeds in mij, en een periode van zelfreflectie/onderzoek komt als geroepen om die weer tot leven te wekken. Het uitstellen heeft lang genoeg geduurd! Verveling kan een vruchtbare voedingsbodem, maar tegelijkertijd ook een valkuil zijn….
Ik zou mezelf zo graag weer willen uitdagen, het risico te nemen en de precaire rol van de kunstenaar weer aan te nemen”

Algemene gegevens:
Dit project is deel van Artist In Space (bedacht door We The North) een experimenteel talentprogramma waarin de Drentse, Groningse en Friese kunstinstellingen van platform Noordenaars samenwerken om kunsttalent in het Noorden te stimuleren.

KiK in Kolderveen & SIGN in Groningen zijn 2 Noordelijke presentatie instellingen aangesloten bij de Noordenaars.

Locatie:
Stichting KiK
Kolderveen 26
7948 NJ Nijeveen

Contact:
KiK: Sanne Morssink
0612289302
sannemorssink@gmail.com
https://www.kik-site.nl/

SIGN: Ron Ritzerfeld & Marie-Jeanne Ameln
0623631796
signnl@gmail.com
www.sign2.nl

PERSBERICHT voor finissage 14 december
WASTELAND KOLDERVEEN
‘Simon verveelt zich’

Namens SIGN & KiK bent u van harte uitgenodigd voor de finissage van “Wasteland Kolderveen: Simon verveelt zich”. Zaterdag 14 december, 15.00 uur in KiK! Met voordrachten, spel elementen “high soup”, hapjes en drankjes.
Adres: KiK, Kolderveen 26, 7948 NJ Nijeveen

Wasteland Kolderveen is een kunstproject over de verveling. Over een kunstenaar die zich grandioos verveelt in het Drentse dorp Kolderveen, zwervend door de labyrintische kelders van de voormalige zuivelfabriek en starend naar de immense lege witte muur in de grote kaashal. Voor dit project zijn twee Noordelijke kunstenaars uitgekozen die een ‘writersblok’ hebben en die met dit project uit de artistieke stilte willen breken en vorm willen geven aan hun jonge kunstenaarschap. Van 28 oktober t/m 9 december verveelt kunstenaar Simon Niks zich in Kolderveen en van 6 januari t/m 16 februari (2020) dwaalt kunstenaar Klaske Bootsma door de, letterlijk en figuurlijke, lege ruimtes van de fabriek.

Het bijzondere project is ontstaan uit het experimentele talentontwikkelingsprogramma Artist in Space (bedacht door We The North) waarin de Drentse, Groningse en Friese kunstinstellingen van platform Noordenaars samenwerken om kunsttalent in het Noorden te stimuleren. Met dit project willen SIGN en KiK, twee noordelijke kunstinstellingen, het ‘barre land’ van de verveling onderzoeken als vruchtbare grond voor inspiratie. “Dat het onderwerp in deze voortrazende tijd leeft en urgent is onder jonge kunstenaars horen we vaker, maar is ook duidelijk af te lezen uit de positieve reacties die we kregen op de oproep om een motivatiebrief te schrijven voor dit project. Er is een grote behoefte aan ‘een ruimte waar nog niks vastligt’ en aan structurele tijd voor reflectie en zelfonderzoek.” Vertellen Ron Ritzerfeld, Marie-Jeanne Ameln, van projectruimte SIGN.

Lummelen, lanterfanten, dutten en dagdromen hebben zo hun waarde voor het artistieke proces. Schuldgevoelens over je lakse en lethargische houding met een deadline in zicht zijn niet altijd nodig, want onbewust zijn je hersenen de weg aan het effenen voor een glorieuze aha-erlebnis.
Judith Boessen, Mr Motley 1-09-2019

Wetenschappers en filosofen vertellen ons steeds vaker dat verveling een belangrijk component is bij creativiteit en zelfonderzoek. Je brein kan op verrassende gedachten komen, zolang je het maar af en toe de kans geeft om af te dwalen, schrijft ook onderzoekster Sandi Mann. “We willen met traject Wasteland de naar binnen gerichte houding van de kunstenaar niet prefereren, of romantiseren – maar we willen jong talent in een netwerkende, razendsnelle en strategische (kunst)wereld ook de contrasterende ervaring bieden van de productieve impasse, de uitgestrekte verveling – en van het trage wachten op een idee.” Onderschrijft ook Sanne Morssink van KiK, artist in residence in Kolderveen. Simon krijgt tijdens zijn verblijf in KiK speciaal voor dit project coaching van Andrea Stultiens en Judith Boessen. Andrea is kunstenaar, fotografe, researcher, curator en docent. Judith is onder andere docent kunsteducatie en schrijfster. Ze schreef deze zomer twee artikelen over de verveling in Mr Motley, een toonaangevend online magazine over beeldende kunst.

Kunstenaar Simon Niks heeft zich de afgelopen zes weken productief verveelt in Kolderveen.
Simon Niks studeerde in 2014 af als beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva, Groningen. In het werk van Niks wordt het grensvlak tussen het zichtbare en het onopgemerkte onderzocht, een belangrijk thema dat hierbij centraal staat is de relatie tussen het publiek, het werk en de ruimte. Voor Simon is het vertrek naar Kolderveen een manier om zichzelf weer uit te dagen, risico te nemen en de precaire rol van de kunstenaar weer aan te nemen: “Na mijn afstuderen ben ik fulltime gaan werken in een drukkerij; ik hou mezelf steeds voor dat dit tijdelijk is, maar ik voel het ‘kunstvuur’ in mij langzaam doven. Ik weet dat de kunstenaar/onderzoeker nog steeds in mij zit, deze periode van zelfreflectie/onderzoek komt als geroepen om die weer tot leven te wekken”.