“Was ich noch zu sagen hätte…”

1 tot en met 12 juli 2008:
Noorderstation projectruimte NO

Renske Vera de Kam & Heiner Behrends
“Was ich noch zu sagen hätte…” (de stem van rokend Gorningen)

Feestelijke opening was dinsdag 1 juli 17:00 uur

open: wo t/m za 16 – 19 uur

De kickoff van de eerste tentoonstelling in de nieuw project ruimtes van het Noorderstation
Een expositie over het rookverbod dat 1 juli 2008 aanving.
“Het algehele rookverbod in Nederland is de zoveelste stap in steeds draconischer wordende verbodsbepalingen. De droom van de individuele vrijheid gaat in rook op. (…) Rokers worden weggezet als idioten en asocialen. En dat zijn ze ook. Maar iedereen heeft het recht dat te zijn.” Hans Crombag (emeritus hoogleraar Rechtpsychologie en sigarenroker)

In de laatste openbare rookruimte van Groningen presenteerden de Kam & Behrends van
1 tot en met 12 juli, dus na ingang van het rookverbod, een reeks interviews met rokers. Gedurende de lengte van 1 sigaret vertelden zij over hun verslaving en het verbod ervan te genieten. De filmpjes werden aangevuld met historisch beeldmateriaal uit de tijd dat roken nog cool was.
Deze interviews werden getoond in een installatie opgebouwd uit een allerlei objecten, (asbakken, kleedjes meubilair e.d) verzameld uit verscheidene horecagelegenheden, bars en cafés uit Groningen.
Van 1 tot en met 12 juli op woensdag tot en met zaterdag 16.00-19.00 uur kon men in deze installatie onder het genot van een gratis rokertje “de stem van rokend Groningen” bekijken en beluisteren.

Renske Vera de Kam en Heiner Behrends zijn in 2005 afgestudeerd aan FMI Scenography in Groningen en hebben sindsdien meerdere scenografische projecten op hun naam staan, waarbij vaak een menging van high- en low culture plaatsvindt. Zoals “God is Rond” uit 2006, een voetbalperformance rondom de penalty, met publieksparticipatie.

Publiciteit: Oog TV/ TV Noord
Groninger Gezinsbode: “Was ich noch zu sagen hatte” 18 juni 2008
TV OOG , TV NOORD, Dagblad van het Noorden
Mede gefinancierd door: SKpN