TimelineGallery – the Lectures (Art & Fear in Public Spaces)
TimelineGallery – the Lectures (Art & Fear in Public Spaces)
Wat is de rol van kunst en angst in de publieke ruimte? Wat betekent het voor kunstenaars dat de publieke ruimte steeds meer wordt ingeperkt, hetzij door totalitaire regimes, hetzij door neoliberale eisen die aan de kunsten worden gesteld? Hoe kunnen kunstenaars zich nadrukkelijker positioneren in een maatschappelijk debat? Deze vragen staan centraal tijdens de conferentie op vrijdag 25 mei en de Friday Lunch Lectures in juni 2018 in Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen. Onder meer René Boomkens (cultuurfilosoof), Tinkebell (activistisch kunstenaar en schrijver) en Sacha Bronwasser (curator en journalist voor o.a. de Volkskrant) treden op als spreker.
Conferentie als start van werkperiode van kunstenaars. Professionele kunstenaars en ontwerpers volgen samen met studenten van Academie Minerva in juni een Masterclass waarin de thematiek (angst), artistieke strategieën in de publieke ruimte en het betrekken van de media centraal staan. Met behulp van de filosofie, de journalistiek en kennis van mediastrategieën onderzoeken ze hoe kunst een prominentere bijdrage kan leveren aan een maatschappelijke debat. In dit traject ontwikkelen ze interventies die een bijdrage leveren aan het debat over de publieke ruimte.
Vanaf september zullen de interventies in de publieke ruimte plaatsvinden. Deelnemende kunstenaars zijn: Pendar Nabipour, Amy Suo Wu, Jaleesa Mallée, Helen Anna Flanagan, Mylan Hoezen, Eric Peter, Josefin Arnell, Quenton Miller, Ryan Cherewaty, Alice Strete, Nadine Rotem Stibbe, Angeliki Marina Diakrousi en Giulia de Giovanelli.
Onderzoek naar nieuwe methodiek die kunst verbindt met maatschappelijk debat. DesignArbeid heeft een methodiek ontwikkeld genaamd TimelineGallery. Deze methode plaatst kunstwerken in een aandachtstrategie in de publieke ruimte. Kunstruimte SIGN is altijd op zoek naar innovatieve vormen waarin kunst een actuele ervaring is en selecteerde kunstenaars en ontwerpers om de TimelineGallery-methodiek te testen. De toepasbaarheid van de methodiek wordt onderzocht binnen het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen.
Meer informatie
Bekijk hier het programma met alle sprekers van de conferentie Art & Fear in Public Spaces.
Lees hier over het onderzoek en het internationale netwerk dat vanuit Groningen is opgezet.
Afbeelding: Linh Lehoai
Programma lezingenreeks Art & Fear in Public Spaces. Het symposium en de lezingenreeks Art & Fear in Public Spaces is georganiseerd door het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool, SIGN en DesignArbeid.
Conference 25 May 2018
12-17 p.m. at Minerva Art Academy
René Boomkens, fear in public spaces
Tinkebell, activism and artistic practice
Bibi Straatman, the concept of parrhesia
Ruben Jacobs, art and the fear of climate change
Sacha Bronwasser, the journalistic review of activist art
Comments from the perspective of constructive journalism
by Niek Hietbrink
Friday Lunch Lectures
12-13 p.m. at Minerva Art Academy
1 June, Sandra Kisters, making a name as activist artist
& Elant Weitman, strategies of attention
15 June, Erik Hagoort, free speech in public spaces
& Jeanne van Heeswijk, participation in art
22 June, Barbara Cueto, authenticity in the post digital area
29 June, Ezgi Backay, art in the public space in Turkey
& Einat Weizman, theaterproject with Palestinian prisoners in Israel
24 August, Jeroen Boomgaard, engaging the audience
31 August, Aviv Alhassid, creating impact through media in Israel
7 September, Tale Naess, collective writing – and arts potential for social change
SOUP INCLUDED!
Venue Minerva Art Academy (green room), Praediniussingel 59, Groningen
Het symposium en de lezingenreeks Art & Counterpublic Spaces is georganiseerd door het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool, SIGN and DesignArbeid.
Timeline projecten zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Mondriaanfonds, Kunstraad Groningen, Stichting Stokroos