Responsive image

Timeline – interventions: The Rumour Camp. Pendar Nabipour & Alice Strete & Angeliki Diakrousi

Timeline – interventions: The Rumour Camp

Team/ kunstenaars Pendar Nabipour & Alice Strete & Angeliki Diakrousi hebben het project Rumour Camp bedacht. Rumour Camp gaat over het verspreiden van geruchten middels een sequentie van interventies en acties. Er is een volgende fictieve zaak bedacht:
“Er komt een asielzoekerscentrum voor 1500 personen in nabijgelegen dorp ‘Noorddijk’ dichtbij de stad Groningen, inclusief een moskee. Ook komt er een IND locatie in het centrum. De stad krijgt hier Europese subsidie voor en kan zich zo profileren als een ‘open minded’ stad.”
Dit gerucht willen de kunstenaars o.a. verspreiden door 2 acteurs als interviewers in te zetten tijdens de ‘Week van de Democratie’ (16-20 november as.) die plaatsvindt in de stad voor aanvang van de gemeentelijke verkiezingen”. Ook zijn er stickers verspreid tijdens het eerdere Lets gro festival. Spelend met de vormgeving van Let’s gro, maar dan met de tekst: Let’m gro.
Voorts wordt Onkruid graffiti kunstenaar gevraagd om statements of gezichtjes te taggen in de openbare ruimte.
Rumour Camp gaat over het verspreiden van (nep)nieuws, van iets ‘wat men heeft gehoord’, maar is alleen niet direct op resultaat mbt. de inhoud hiervan gericht. Het gaat meer om het mechanisme van geruchtvorming en wat de vorm kan bewerkstelligen/ en om een bewustwording daar over.
De interviews zijn bedoeld om het gerucht te doen verspreiden en hoe er op gereageerd wordt en mee omgegaan wordt. Het is niet om publiek te overtuigen of (politieke) voorkeuren te framen; de interviews gaan terloops en luchtig gebeuren.

Op drukbezochte locaties van bv. de Week van Democratie maar ook in buurten als Selwerd, Leeuwenborg worden vragen gesteld aan het publiek door de 2 acteurs.
Publiek ondertekent tevens op een formulier voor toestemming dat de audio opnames van de interviews mogelijk gebruikt kunnen worden voor verspreiding.
Uit de interviews worden er ‘fluister’ werken gedestilleerd, deze worden verspreid in de openbare ruimte met een speciaal audio device.

(Nb Deze interviews hebben op 17 en 18 november plaatsgevonden. Opvallend was de milde houding van de Groningers tav de komst van het vluchtelingenkamp.)

 

Timeline projecten zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Mondriaanfonds, Kunstraad Groningen, Stichting Stokroos

6 random pictures from the archive:

2 kunstvlaai flyer back 19 1 flyer 12 karl klomp 1 chiel+tijs 18 target01