TAKE ON/TAKE-OVER
 Residentie

TAKE ON/TAKE-OVER
  Residentie
25/11 t/m 14/12/2013

Interventies in de publieke ruimte van Groningen!

Het hele project Take On/Take-over vond plaats van 11 november t/m 22 december 2013

(Zie ook events: Take On/Take-Over: Display en Take On/Take-Over: Educatie)

Take on/Take-over is een gelaagd project over interventies in de publieke ruimte waarbij een interessante combinatie bestaat tussen kunstpraktijk, realiseren van nieuwe kunstwerken en cultuureducatie.
Zes jonge kunstenaars: duo Frank Blommenstijn & Michiel van der Werf, Ruiter Janssen, Steven Jouwersma, Sil Krol, Erik Alkema resideren in de GYM, Oosterstraat 13a Groningen, maken nieuw eigen werk in de publieke ruimte en begeleiden tevens 17-jarige scholieren van het Praedinius Gymnasium bij het realiseren van hun interventies.

Het programma van Take on/Take-over bestaat uit:

1.De tentoonstelling “DISPLAY” van 11 november t/m 1 december vangt aan met een ‘Meet & Greet’ op 11 november 14.00 uur, tussen de kunstenaars en de leerlingen van de 5e klas van het Praedinius Gymnasium. Met werken van Sil Krol, Frank Blommenstijn & Michiel van der Werf, Ruiter Janssen, Steven Jouwersma, Erik Alkema. De kunstenaars geven dan toelichting. Tevens zal er documentatie te zien zijn uit het rijke archief van SIGN van eerdere interventie projecten.
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10, Groningen.

2.Residentie: week 48, 49, 50 in DE GYM. De kunstenaars maken nieuwe interventies in de stad Groningen. De resultaten zijn te bezichtigen in het pand of, afhankelijk van de aard interventie, in de omgeving. Eindpresentatie met opening op 14 december.
Locatie: De GYM, (nacht) podium voor hedendaagse cultuur, Oosterstraat 13 a, Groningen.

3.Cultuur educatie: week 48, 49, 50, 51.
Onder begeleiding van de kunstenaars ontwikkelen leerlingen van 5e klas Praedinius Gymnasium hun eigen interventies en voeren deze uit in de openbare ruimte van Groningen, zichtbaar voor iedereen die het tegenkomt , via allerlei media kenbaar gemaakt. Eindpresentatie: 18 t/m 22 december. Feestelijke opening op vrijdag 20 december om 16.00 uur
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10, Groningen.

RESIDENTIE: week 48, 49, 50 in DE GYM.

Met vereende krachten (SIGN & vrijwilligers/ De Gym: Alban Karsten, Philip Wolthuis, Karina Bax, Henrike Scholten) is in de GYM een residentie ingericht voor de zes kunstenaars. Van allerlei materialen is een prettige leefruimte ingericht met aparte slaapvertrekken en audiovisuele apparatuur, inclusief kookgelegenheid en kachels. Vanuit deze residentie maakten de kunstenaars nieuwe interventies in de stad Groningen van 24-11 t/m 14-12 2013.
Op zaterdag 14 december was de eindpresentatie. De resultaten waren te bezichtigen in het pand of, afhankelijk van de aard interventie, in de omgeving. Aanvang: 17.00 uur & 18.00 uur optreden van Haunted Band : “Hun Bed” een project van Steven Jouwersma.
Locatie: De GYM, Oosterstraat 13 a Groningen.
+ Op andere locaties was te zien:
Ruiter Janssen: ‘TE HUUR & TE LEEG”, Rademarkt 9
Sil Krol: “Fort Niemandsland”, hoek Oostersingel/Nieuweweg
Extra: 20 december Haunted Studio door Steven Jouwersma 20-23 uur in DE GYM.

Resultaten residentie :

Frank Blommestijn & Michiel van der Werf
The Art Lovers: Zeg schatje wil je m’n schilderijtje zien?
Naar aanleiding van een gevonden X-rated video in de residentie hebben Blommestijn en van der Werf de raampartijen van De Gym aan de Oosterstraat omgetoverd in een ‘red ligh art district’ en het tot publieke ruimte verklaard. Zelf zeggen zij daarover:
”Wij weten het. U heeft niet zoveel kijk op kunst, maar wat u wel weet is dat u er dol op bent. Deze expositie is nou net iets voor u. Meer kunstjes dan kunst. Levend naakt, nooit te abstract, altijd modern en zo enorm inspirerend dat u heel snel uw eigen ‘penseel’ ter hand neemt om uw hele huiskamer in heet roze te schilderen”
The Art Lovers was een ironische architectonische perfomatieve ingreep. De voorzijde van gebouw leek op een bordeel (maar dan voor kunsten). De grote glazen ingang/pui en het trapportaal werden verlicht door rode verticaleTL lampen. Op de glazen deur stond: “The Art Lovers Zeg schatje wil je m’n schilderijtje zien?”.
Op de 1e verdieping op een plateau stonden achter 6 ramen rood-wit stoeltjes, met in de raamposten rode TL lampen en op ieder raam The Art Lovers geschreven. Met regelmaat ging duo Blommestijn van der Werf daar zitten met 06 nummers op bordjes en tikten tegen de ramen naar voorbijgangers. Veel vrolijke reacties, sommigen mensen belden en kwamen boven voor een praatje. Tijdens de opening gingen ook bezoekers zitten en lokten voorbijgangers naar binnen.
Locatie: DE GYM, Oosterstraat 13a Groningen

Sil Krol
Fort Niemandsland
hoek Nieuweweg /Oostersingel
Sil Krol heeft één autonoom werk gecombineerd met de ideeen en interventies van de leerlingen. Daarnaast heeft hij ook enkele eigen ingrepen uitgevoerd. Met Fort Niemandsland maakte Sil Krol de Groningers opmerkzaam op een jarenlang braakliggend terrein, ooit bestemd voor appartementen en winkels maar nu kennelijk een vrijplaats om afval te storten. Samen met leerlingen Mik en Sarah van het Praedinius Gymnasium heeft Sil Krol het gebied omgedoopt tot Fort Niemandsland, het gemarkeerd met een naambord, een berg bijeengeraapt afval, een wachttoren en ophaalbrug en tenslotte hebben ze hun eigengemaakte vlag gehesen.
Sil Krol’s geheel eigen toevoeging was een ophaalbrug; hij heeft deze mbv. een Frank Mohr Instituut student Huub Vlemmings aan de rand van het terrein geplaatst; met de brug symbolisch omhoog. Alle objecten waren van resthout en pallets gemaakt.
Ook heeft hij in het centrum op trottoirs en op straten diverse markeringen aangebracht dmv. witte lijnen. Zoals extra fietsvakken in de Oosterstraat (waar onmiddellijk gebruik van gemaakt werd).

Erik Alkema: “Reintegration Project’. Na 18 jaar ‘verrandstedelijkt’ te zijn in Amsterdam probeerde Erik Alkema weer aansluiting te vinden met de Groninger in hemzelf. Hij besloot hiertoe zich een nieuwe verschijningsvorm aan te meten. Hij maakte de Martinitoren draagbaar en hoopt in deze vier meter hoge hoedanigheid uitgenodigd te worden om typisch Groningse activiteiten en gebruiken bij te wonen en te komen opluisteren. Op deze manier wil hij weer in aanraking komen met zijn oorspronkelijke identiteit. Vanaf heden is hij te huur. Voor geld, maar liever nog voor een originele tegenprestatie die hem verder helpt met terug te ver-Groningen.
Locatie: DE GYM, Oosterstraat 13a Groningen en o.a. vrijdag 13-12 in de binnenstad van Groningen.
Later, tijdens Noorderzon 2014 zijn dagelijks performances uitgevoerd met het Martinitorenpak. (zie ook aldaar)

Ruiter Janssen
Te Huur & Te Leeg
Grafisch ontwerper Ruiter Janssen reageerde op de grote leegstand in de binnenstad van Groningen. Hij communiceerde met de omgeving, sprak bv. winkeliers, in de Oosterstraat,zocht informatie bij de Gemeente Groningen zelf en verwerkte zijn bevindingen. In een leegstaand pand maakte hij zijn grafische installatie “Te Huur & Te Leeg”, dmv teksten, infogrammen en statistieken toonde Ruiter een analyse van oorzaken, tegenstrijdigheden en gevolgen van leegstand en vestigde hij de aandacht op dit probleem.
De felgekleurde installatie trok de aandacht en was ook tot in de avonduren goed zichtbaar. De installatie bleef van 14 december t/m 2 januari staan. Ruiter Janssen werd oa. ook gebeld door een ambtenaar van RO/EZ, die nieuwsgierig was hoe hij aan al deze informatie kwam. Ook werd er aandacht besteed in het Dagblad van het Noorden van 24 december 2013
Locatie: Rademarkt 9, Groningen (t.o. politiebureau)

Steven Jouwersma
The Haunted Band tijdens de eindpresentatie 14 december in de GYM.
Het werk van mediakunstenaar Steven Jouwersma gaat over muziek en technologie. Hij creëert samenwerkingen waarmee hij de sociale en culturele context onderzoekt.
Op de opening 14 december om 18.00 uur vond de Haunted Band performance plaats met een optreden van ‘Hun Bed” als spookband. De tape met een eerder opgenomen sessie zonder publiek wordt teruggespeeld mèt publiek, maar zonder de band. Tijdens Haunted Band zijn de geluiden te horen via de versterkers van de betreffende instrumenten, zodat de toon van het live concert behouden blijft, zonder de tussenkomst van mixtechniek.

Extra: 20 december in de GYM: ” The Haunted Studio”, (zie ook aldaar)
The Haunted Band Sessies
EXTRA in het verlengde van The Haunted Band van 14-12 organiseerde Steven Jouwersma op 20 december om 20.00 uur in De Gym de publieke Haunted Band Sessies. De ruimte werd m.b.v. De Gymleden omgebouwd tot een “Haunted Studio”; een installatie, studio en filmset.Via de netwerken van SIGN, De Gym en Jouwersma zelf werden muzikanten en musici benaderd voor deelname. In de Haunted Studio werden tussen 20:00 en 23:00 uur aan de lopende band opnamen gemaakt onder leiding van producer Steven Jouwersma.

Take on/Take-over wordt gerealiseerd i.s.m. De GYM, (nacht)podium voor hedendaagse cultuur/ Cultuur Educatie Stad, intermediair culturele instellingen & onderwijs/ Praedinius Gymnasium/ stagiaires docentenopleiding Academie Minerva Groningen.
Met dank aan: Stíchting Albino, Stichting het Roode- of Burgerweeshuis, Kunstraad Groningen, Gemeente Groningen & P.A.I.R./Peergroup, FREIA, Cor Hamstra tweewielers.