Take on / Take-over: DISPLAY


TAKE ON/TAKE-OVER

Interventies in de publieke ruimte van Groningen!

11 november t/m 22 december 2013

Take on/Take-over is een gelaagd project over interventies in de publieke ruimte waarbij een interessante combinatie bestaat tussen kunstpraktijk, realiseren van nieuwe kunstwerken en cultuureducatie.

Zes jonge kunstenaars: duo Frank Blommenstijn & Michiel van der Werf, Ruiter Janssen, Steven Jouwersma, Sil Krol, Erik Alkema resideren in de GYM, Oosterstraat 13a Groningen en maken nieuw eigen werk in de publieke ruimte en begeleiden tevens 17-jarige scholieren van het Praedinius Gymnasium bij het realiseren van hun interventies.

Het programma van Take on/Take-over bestaat uit:

1.De tentoonstelling “DISPLAY” van 11 november t/m 1 december vangt aan met eenMeet & Greet’ op 11 november 14.00 uur, tussen de kunstenaars en de leerlingen van de 5e klas van het Praedinius Gymnasium. Met werken van Sil Krol, Frank Blommenstijn & Michiel van der Werf, Ruiter Janssen, Steven Jouwersma, Erik Alkema. De kunstenaars geven dan toelichting. Tevens zal er documentatie te zien zijn uit het rijke archief van SIGN van eerdere interventie projecten.

Take on/ Take-over vangt aan met de expositie DISPLAY (11-11 t/m 1-12) waarbij al markante voorbeelden te zien zijn van werk van genoemde kunstenaars. Zoals:

1. De Outlaw van Erik Alkema die vanaf het dak van het Hamshire hotel/Freia de omgeving van SIGN overziet. In de kelder van SIGN zijn meer figuren en scènes te zien met een eigen verhaal.

2. Heeft u altijd al kunstenaar willen worden? of heeft u net de geest gekregen? Schrijf u in bij het uitzendbureau Kunst/Kunst van duo Frank Blommenstijn & Michiel van der Werf. Hun tussenkomst helpt u verder.

Met hun film ‘Things that may not really be there’ grijpen ze in in de dramatische structuur van speelfilms.

3. Ruiter Janssen zoekt leegstaande 2D ruimtes met sporen van voormalig gebruik. Hij brengt deze in kaart, categoriseert dit en vindt nieuwe bestemmingen waarbij hij communiceert met de omgeving.
4. De objecten en architectonische ingrepen van Sil Krol neigen vaak naar absurditeit en spelen met verwachtingspatronen, emoties en identificaties. Hij plaats ze in een specifieke context in de openbare ruimte en kijkt hoe dat de verhoudingen en het gedrag van burgers beïnvloedt.
5. Het werk van mediakunstenaar Steven Jouwersma gaat over muziek en technologie. Hij creëert samenwerkingen waarmee hij de sociale en culturele context van een specifieke plaats onderzoekt. In SIGN toont hij de film Modo Kodo Stage, hierin speelt Jouwersma de rol van rocker en introduceert Heavy Metal in een Surinaams dorp.
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10, Groningen.

2.RESIDENTIE: week 48, 49, 50 in DE GYM. De kunstenaars maken nieuwe interventies in de stad Groningen. De resultaten zijn te bezichtigen in het pand of, afhankelijk van de aard interventie, in de omgeving.
Eindpresentatie met opening op 14 december. Let op berichten!
Locatie: De GYM, (nacht) podium voor hedendaagse cultuur, Oosterstraat 13 a, Groningen.

3.CULTUUR EDUCATIE: week 48, 49, 50, 51.
Onder begeleiding van de kunstenaars ontwikkelen leerlingen van 5e klas Praedinius Gymnasium hun eigen interventies en voeren ze daadwerkelijk uit op de maandagen 25 nov. / 2 dec./ 9 dec. in de openbare ruimte van Groningen. Dit zal zichtbaar zijn voor iedereen die het tegenkomt en wordt via allerlei media kenbaar gemaakt.
Eindpresentatie: 18 t/m 22 december, mede opgezet door de leerlingen, met resultaten van hun interventies. Feestelijke opening op vrijdag 20 december om 16.00 uur met drankjes!
Locatie: SIGN, Winschoterkade 10, Groningen.

Take on/Take-over wordt gerealiseerd i.s.m. De GYM, (nacht)podium voor hedendaagse cultuur/ Cultuur Educatie Stad, intermediair culturele instellingen & onderwijs/ Praedinius Gymnasium/ stagiaires docentenopleiding Academie Minerva Groningen.

Met dank aan: Stíchting Albino, Stichting het Roode- of Burgerweeshuis, Kunstraad Groningen, Gemeente Groningen & P.A.I.R./Peergroup, FREIA, Cor Hamstra tweewielers.