SPATIAL DISRUPTIONS 

- the results

SPATIAL DISRUPTIONS 28th – 29th of August 2021

Start and Info point – Suikerlaan 36, Groningen

Map available.

From: 12 till 18 hrs.

Go on exploration trip and discover the results of the spatial disruptions  of Isabella Francis, Luuk Smits, Roman Tkachenko, Janne Schipper, Stephanie Rizaj, Mischa Lind & Tudor Ulrich on the Sugarfactory area and surroundings!
 Developed and executed during their residence from 18th July-31th of August at Suikerlaan 36, Groningen.

A writers team reports their processes (see our site).  Soon there will be a publication filled with their own views and reflections on the Spatial Disruptions project.  

Follow usvia our socials, website.
see also: https://sign2.nl/events/spatial-disruptions/
https://sign2.nl/events/spatial-disruptions-the-writings/

PERSBERICHT
Groningen, 24 augustus 2021

Zeven kunstenaars uit heel Nederland streken deze zomermaanden neer op het Suikerunieterrein. Tijdens een residentieperiode van anderhalve maand op uitnodiging van SIGN ontwikkelden en maakten Janne Schipper, Isabella Francis, Luuk Smits, Roman Tkachenko, Mischa Lind, Tudor Ulrich & Stephanie Rizaj nieuw werk. Op 28 en 29 augustus 2021 presenteren zij de resultaten van Spatial Disruptions op locatie. Ga op ontdekkingsreis en ontdek de ‘ruimtelijke verstoringen’ van de kunstenaars op het Suikerfabriekterrein. Nu nog mogelijk voordat het vastgoed infiltreert!

De kunstenaars ontwikkelden tijdens deze residentie nieuw werk, speciaal toegepast op het half urbane, openbare (bedrijven)terrein rondom het Suikerunieterrein. Wat roept dit stuk schemerstad op bij de kunstenaars? Vanwege het tijdelijke karakter van de acties is het van belang om dit vast te leggen in woord en beeld. Een schrijversteam rapporteerde de processen van de kunstenaars (zie onze site). Binnenkort verschijnt er een publicatie vol eigen visies en reflecties op het project Spatial Disruptions.

Over de resultaten
Janne Schipper doet een ingreep met drie monumentale gipsen ornamenten met elementen van glas-in-lood, onder de titel ‘Gevel-Werk. Ze reproduceert met deze artefacten de façade van het Zeefgebouw op het Suikerterrein en visualiseert de architecturale structuur van de constructie van het gebouw.
Luuk Smits maakt een zeven meter hoge mobiele toren van reusachtige suikerklonten van piepschuim en rijdt daarmee door het postindustriële natuurgebied, dat helaas binnenkort plaats moet maken voor een nieuwbouwwijk. Zijn werk ‘Drive-by’ is als het ware een vooraankondiging van het binnendringen van bouwmaterialen die straks de natuur zullen overnemen. Een film van deze absurde actie is te zien, zo ook de toren zelf.
Tudor Ulrich en Mischa Lind tonen hun ontdekkingstocht naar een obscuur verleden. Diep in de vloeivelden hebben ze dit verleden een nieuwe plek gegeven en toegankelijk gemaakt. Met man- en handkracht hebben ze deze interventie nieuw vormgegeven passend bij een terrein in transitie. De kunstenaars nemen je graag mee naar deze plek.
Stephanie Rizaj zal met een groep mensen een performance uitvoeren in de buitenlucht op zaterdagmiddag 28 augustus van 13 -15 uur en zondag 29 augustus 13 -15 uur. De groep voert op het terrein van de bootcamp ‘Roege Route’ gesynchroniseerd dagelijkse handelingen uit zoals wassen, tandenpoetsen, slapen, koken, lezen, lichamelijke oefeningen. Deze performance zal worden gefilmd voor een videowerk. Kom langs en doe mee! Lees meer: https://sign2.nl/category/blog/.
Rizaj reageert hiermee op de toekomstige plannen van woningbouw op het terrein en vergelijkt dit met de natuurlijke culturele waarde die het nu heeft. De performance wordt verfilmd en er wordt een videowerk van gemaakt.
Isabella Francis maakt associatieve sociaal geëngageerde banners over bepaalde onderwerpen uit de ons omringende wereld zoals ‘the perfect Dutch student city’. De spandoeken tonen gedachtespinnen van kritische woorden en kreten, die ze in de openbare publieke ruimte ophangt. De voorbijganger kan daar z’n eigen interpretaties aan geven en verbanden leggen. Isabella Francis wil daarmee een bewustzijn oproepen en hoopt dat het discussie oplevert.
Roman Tkachenko is gefascineerd door toekomstige functies van plekken en gebouwen. Hij heeft afgelopen weken artistiek onderzoek gedaan naar de partijen en spelers op dit Suikerunieterrein. Hij is met name op zoek naar sociale gevolgen van dit terrein in transitie en stelt zich de vraag wie zijn de ‘unseen’ (onzichtbaren) en wie zijn en de “have-lots” and “have-less”. Het gaat over regels en vrijheid en hij laat zijn fantasie gaan over de mogelijke ontwikkeling van zo’n terrein en probeert de sociale realiteit en de gevolgen bloot te leggen. Door ingrepen zal Roman dit kenbaar maken. Hij stelt zich daarbij op als een ‘mediating analist’ (bemiddelende analyticus).

SIGN presenteert:
 Finissage Spatial Disruptions – interventies in de publiek ruimte 28 en 29 augustus 2021
12:00 – 18:00 uur.
 Start & Info punt: Loods Suikerlaan 36, Groningen
. Map met route aanwezig