SHAKEN, NOT STIRRED

SHAKEN, NOT STIRRED
Aftrap Groninger galeries en kunstinstellingen voor het nieuwe seizoen!

Op zaterdag 15 september van 15.00 – 23.00 u. vindt de manifestatie ‘SHAKEN, NOT STIRRED’ plaats.

SHAKEN, NOT STIRRED is een manifestatie van beeldende kunstinstellingen in de stad Groningen aan het begin van een nieuw seizoen.
Op de middag en avond van deze zaterdag kan het publiek kennismaken met de diversiteit aan beeldende kunst zoals die in Groningen te zien is. Van ‘s middags 3 uur tot ‘s avonds 11 uur zijn 12 instellingen te bezoeken. Tussen 17.30 en 18.30 u. zal een intermezzo plaatsvinden in het Groninger Museum met een toespraak van de nieuwe directeur van het museum Andreas Blühm.
Niet alleen is er veel kunst te zien, daarnaast verzorgen diverse instellingen extra activiteiten op deze dag. Zo zal er ergens een muziekoptreden zijn, wordt een puzzeltocht georganiseerd, is er een verloting van een kunstwerk en zullen elders kunstenaarsgesprekken en rondleidingen plaatsvinden.
Een overzicht van deze activiteiten, de plek waar- en het tijdstip waarop ze plaatsvinden vindt men op de speciale website shaken-not-stirred.info. Op de website treft men eveneens een plattegrond en route aan. Bovendien wordt een vouwfolder uitgebracht, waarop alle informatie overzichtelijk te vinden is.
De dag zal worden afgesloten met een AFTERPARTY in VERA – Oosterstraat Groningen – vanaf 23.00 u.
Kortom, een ieder kan kennismaken met wat Groningen te bieden heeft aan beeldende kunst en met de bijzondere plekken waar deze te zien is.
Deelnemende instellingen zijn:
Groninger Museum, CBK Groningen, Galerie Noord, Pictura, Noorderlicht, Wallhouse, NP3, Ann’s Art, WEP, galerie with tsjalling:, SIGN, Kunstruimte 09.
Informatie en contactgevens
website: www.shaken-not-stirred.info
twitteraccount: @not_stirred
emailadres: info@shaken-not-stirred.info

Shaken-not-stirred is een initiatief van:
galerie with tsjalling:, SIGN, Kunstruimte 09

(Tijdens de manifestatie was in SIGN de tentoonstelling Signs & Systems II te zien.)

De Manifestatie werd mogelijk gemaakt door financiele bijdragen van Kunstraad Groningen, JB Scholtenfonds, Stichting Noordkunst en van de deelnemers zelf.
Uit het verslag
“Shaken not Stirred”
Een manifestatie van Groninger beeldende kunst instellingen.

Op 15 september 2012 vond de manifestatie “Shaken not Stirred” plaats in Groningen. Als aftrap voor het nieuwe seizoen presenteerden zich op dertien locaties twaalf professioneel werkende presentatie-instellingen, gedurende een middag en avond, met een diversiteit aan beeldende kunst, opgeluisterd met allerlei activiteiten. De manifestatie werd georganiseerd door Kunstruimte 09, galerie with tsjalling en SIGN.
Doel van de manifestatie was het zichtbaar maken van de diversiteit, aard en identiteit van Groninger beeldende kunst instellingen. Het genereren van meer solidariteit in het samen profileren van Groningen als interessante kunststad. Het circuleren en mengen van elkaars publiek en het genereren van een breder publiek, alsmede het vergroten van elkaars netwerk en naamsbekendheid…

Programma
Elke deelnemer had op de dag van de manifestatie zijn/haar eigen presentatie. Dit gaf een goed beeld van de diversiteit aan beeldende kunst bij de instellingen in Groningen. Aan elke deelnemer was tevens gevraagd een speciale activiteit te organiseren met de bedoeling extra aandacht te genereren…

Activiteiten: Een overzicht:
De organisatie had voor de middag de canavaleske groep “Pretvormer” uitgenodigd, die in optocht in opvallende kostuums een schakel vormde tussen de locaties van de verschillende deelnemers. Zij werden bijgestaan door een aantal buitenlandse uitwisselstudenten van Kunstacademie Minerva. Vrijwilligers liepen achter de groep aan en verspreidden flyers.
Rik Möhlmann, geassisteerd door Anne-Nynke Knol heeft voor tien deelnemers originele promotiefilmpjes gemaakt.
Alcoholvrije mocktails, in de kleuren van “shaken not Stirred” waren gratis verkrijgbaar bij de drie organiserende instellingen.
Borrel en intermezzo in het museum was van 17.30 tot 18.30 uur. Met “Maiden speech” van Andreas Blühm, de nieuwe directeur van het Groninger Museum. Hierin meldde hij o.a. Dat hij een open houding van het museum voorstond met het veld en openstond voor suggesties en samenwerking met de lokale kunstwereld.
Een andere verbindend element was de puzzeltocht, van Sign, met een vraag bij elke deelnemende locatie. Prijzen waren beschikbaar gesteld door verschillende instellingen.
Een prent van Joost Swarte, gesigneerd en zelf ingekleurd, was een van hoofdprijzen geschonken door Kie Ellens van het Wall House#2.
Openingen waren er bij WEP en Kunstruimte 09. K09 verlootte bovendien een werk van Martijn Schuppers. Boottochten met kunstenares Alice Könitz naar “Tahiti” waren er bij Wall House #2. Galerie Noord toonde een vernissage (letterlijk), bij Pictura gaf Paul van Geert een rondleiding, bij galerie with tsjalling kon men blind een kunstwerk kopen en was er een installatie-performance van Marianne Theunissen en Chris Baaten, in Ann’s Art bracht Sascha Elisah poëtische folk ten gehore en in het CBK was er een najaarsgesprek met beeldend kunstenaars Katrin Bombe, Frank Havermans, Martijn Veldhoen en regisseur Dana Nechushtan.
Tenslotte was er in Vera een goed bezochte Afterparty…

Publiciteit
De verkregen publiciteit was goed. Het evenement kreeg vooral in regionale pers voldoende aandacht.
In het Dagblad van het Noorden zijn drie artikelen verschenen:
-Een vooraankondiging op 14 augustus.
-Een aankondiging van de manifestatie op 13 september (Joep van Ruiten).
-Van Illand Pietersma verscheen op 17 september in het Dagblad een artikel over de toespraak van Andreas Blühm in het Museum, die hij hield tijdens de manifestatie.
De Gezinsbode wijdde tweemaal een artikel aan het evenement: op 17 september aan de manifestatie zelf en later nog een meer gericht op de toespraak van Andreas Blühm.
-Het evenement is vermeld op verschillende sites/blogs: o.a. Websites van de deelnemers,
Woest en ledig (Drenthe): (artikel + promofilmpje), NNT, Vera, Gezinsbode, Dagblad van het Noorden, vanplan, uitburo, mijnevenement, klaasmulder blog (fotoreportage) e.d.
-OogTV heeft in een vrij uitgebreid item aandacht besteed aan het evenement. OOG TV heeft op de dag zelf enkele instellingen bezocht en opnames gemaakt en was ook bij het intermezzo in het Groninger Museum…

De Manifestatie werd mogelijk gemaakt door financiele bijdragen van Kunstraad Groningen, JB Scholtenfonds, Stichting Noordkunst en van de deelnemers zelf.

organisatie
Sign (Ron Ritzerfeld / Marie- Jeanne Ameln)
K09 (Joke Vos / Jacob van der Veen)
galerie with tsjalling: (Tsjalling Venema)

promotiefilmpjes
Rik Mohlmann
ass. Anne Nynke Knol

grafische vormgeving en website
Julia de Jong