SEGMENT XI Dijkman/Osterholt

Expositie: 27 augustus t/m 18 september
project SEGMENT XI van Dijkman/Osterholt

(afgestudeerd 2003 Piet Zwart Instituut, Rotterdam)

SEGMENT XI (passage)

Elke dag doorheen te lopen! Winschoterkade & Radebinnensingel. Sign verandert letterlijk van tentoonstellingsruimte in een openbaar toegankelijk stukje stad. Betreed de passage en ervaar hoe binnen buiten wordt. De openstelling zal vrijdag 27 augustus plaatsvinden om 16.30 uur door wethouder Ruimtelijke Ordening de heer Willem Smink.

De kunstenaars Marjolijn Dijkman en Wouter Osterholt krijgen de maand augustus de gelegenheid ter plekke een installatie te bouwen waarbij de ruimte van Sign getransformeerd wordt tot een passage die dag en nacht open is.
Sign wil met dit project de grenzen verkennen van de functie van de tentoonstellingsruimte.Dijkman/Osterholt gebruiken de ruimte van Sign als kunstobject.In Sign bouwen zij een tunnel die een passage vormt tussen Winschoterkade en Radebinnensingel. Daarvoor wordt o.a. een etalageruit verwijderd en een open garagedeur weggewerkt. De vloer van de passage blijft de vloer van de expositieruimte (traanplaat), de passage zelf is een strak vormgegeven wit geschilderde tunnel die zich naar het midden toe vernauwd.
Wat binnen was wordt door de ingreep van de kunstenaars openbare ruimte. Sign is daarna letterlijk niet meer bruikbaar als expositieruimte waar je kunst kan ophangen en neerzetten. De functie van expositieruimte wordt ontkent, een ultieme relativering. “Bezoekers” kunnen niet naar “binnen” maar wel als gewone voetgangers er doorheen lopen. Sign is een passage geworden, wat binnen is verandert in buiten. De vraag rijst: bestaat Sign nog wel ?
Er ontstaan een aantal ontoegankelijke restruimtes waar alleen van buitenaf naar gekeken kan worden als een soort kijkdoos/etalage. Ook hun functies veranderen. In deze ruimtes is de achterkant van de constructie van de passage te zien.
De ontstane passage maakt het mogelijk voor voetgangers om de hoek Winschoterkade/Radebinnensingel af te snijden en dit kleine stukje stad anders te ervaren dan men verwacht. Wordt het ook ten volle als openbare ruimte ervaren of voelt men zich ten dele ook nog binnen?

…van 18 september tot en met 9 oktober volgt een reactie op Segment XI door Berndnaut Smilde en Jeroen Brouwers (studenten Frank Mohr Instituut 2e fase Groningen)
N.B: Normale openingstijden dus: di. t/m za: 12.00-17.30 uur 1e zo.v.d. maand: 14.00-18.00 uur
>> met dank aan de Gemeente Groningen <<