Point of Review

Van 10 mei t/m 15 juni 2014 presenteren CBK Groningen, House of Design & SIGN: 

DesignXPO
een evenement met tentoonstellingen en activiteiten omtrent design
Check www.designexpo.nl  voor alle activiteiten.

In dat kader presenteert SIGN:

POINT OF REVIEW met:

Nienke Voorintholt: Sleep less, dream more (afgestudeerd 2013 Artez Arnhem, product design)
Emiel Gilijamse: DB 1.2s. (afgestudeerd 2013 Willem de Kooning, Rotterdam, product design)
Isaac Monté: Filter Factory & Les Sauvages(afgestudeerd 2013 Willem de Kooning, Rotterdam productdesign)

Frank van Meer: Fossielen van de toekomst (afgestudeerd 2013 HKU Utrecht, product design)
Robbin Baas: Natura Culta (afgestudeerd 2013 Artez Arnhem, product design)

Stas Kokke: Minifest, get busy living (afgestudeerd 2013 Artez Arnhem, product design)

Algemene opening van DesignXPO is zaterdag 10 mei om 16.00 uur CBK, Groningen Trompsingel 27. Voor de OPENING in SIGN bent u dan vanaf 17.00 uur welkom, met om 17.15 uur een optreden  van DJ Tafel !!! Check www.designexpo.nlvoor alle activiteiten.

 

‘Point of Review’  laat eigenzinnige concepten zien van jonge nationale kunstenaars. Inspelend op een herziening van materiaal en gezichtspunten kenmerkt hun onorthodox werkproces zich door een ‘do it yourself attitude’, vaak gericht op natuur en buitenleven.

Nienke Voorintholt
De ‘Sleep less, dream more’  ontwerpen van Nienke Voorintholt zijn bedoeld om de geneugten van het zwerven en rommelen in de natuur te versterken. Het weerhaaksieraad, de mosklem en het geurbuideltje zijn dragers van de zintuigelijke beleving van het buiten zijn. De speelse kant van de natuur wordt versterkt met de grasfluit en de bladvliegertjes. Ze helpen de herinneringen te concretiseren, opslaan en te bewaren. www.nienkevoorintholt.nl

Emiel Gilijamse
Met ‘DB 1.2s.’ slaat Emiel Gilijamse een brug tussen ontwerp en ambacht. Hij maakt vanuit oorspronkelijk, natuurlijk materiaal machines (draaibank, houtbewerkingsmachine e.d.), waarmee hij dan producten maakt. Zo maakt hij een stoel, maar ook de machines om de stoel te maken.
Met zijn werk combineert hij het in stand houden van oude en nieuwe vaktechnische oplossingen met moderne technieken en toepassingen. Zijn werk moet vanaf de basis, de grondstof en wijze van produceren, een bijdrage leveren aan de levensduur van een product.
www.emielgilijamse.hotglue.me

Isaac Monté
Isaac Monté  maakt in zijn ‘Filter Factory’ vogelhuisjes van sigarettenfilters, het afvalproduct van  rokers (gemiddelde roker per jaar: 2,5 kg.) Vogels kunnen dit eten, sterven daardoor, maar als ze slim zijn gebruiken ze dit als nestmateriaal. Het houdt de eieren warm en de nicotine houdt de parasieten weg bij de kuikens.
Tevens zorgt het voor bewustwording bij rokers: ze kunnen hun filters in de machine gooien, die de huisjes maakt. Bij elke 300ste sigaret gaat de deur open en kan de gelukkige roker een vogelhuisje meenemen. De vogelhuisjes bestaan uit gemalen filters die in een soort groot wafelijzer in een vorm worden geperst.
De fetisj- geïnspireerde maskers en gezichtsbekledingen die hij toont met ‘Les Sauvages’ zijn gemaakt van bont van hazen,konijnen en katten die het slachtoffer zijn geworden vanaanrijdingen (roadkill). Hiermee toont hij het idee dat objecten die hun waarde lijken te hebben verloren nog steeds schoonheid kunnen bezitten.
www.ateliermonte.com

Frank van Meer 
‘Fossielen van de Toekomst’ is een project waarin Frank van Meer op een fiets met daarachter een zelfgebouwde oven van Rotterdam naar Deventer trok. Daar heeft hij drie maanden gewoond en gewerkt op een buitendijks, braakliggend terrein aan de Hollandse IJssel. Deze locatie vormde het decor voor een proces waarin verloren, afgedankte objecten hun verleden tonen én een nieuw verhaal vertellen. De uit de plaatselijke uiterwaarden gewonnen rivierklei werd de grondstof voor de objecten die hij ter plekke maakte: de Fossielen van de Toekomst. Mogelijk kunnen deze teruggeplaatst worden in het landschap waar ze ontstaan zijn. www.frankvanmeer.nl

Robbin Baas
Robbin Baas  is een ambachtelijk ontwerper en helpt dieren een handje om hun habitat in de stedelijke omgeving te vergemakkelijken door producten voor hun te ontwerpen, zoals een mooie draagbare bijenkorf. Zijn ‘Natura Culta’ producten beantwoorden ook aan de wens van de mens aan dierlijk gezelschap in een stedelijke omgeving.
De ontwerpen houden vaak rekening met de mens; ze bieden dieren (bijen, vlinders, regenwormen en mussen) een plaats te leven en te gedijen zonder een last te  zijn voor  de omgeving. www.robbinbaas.nl

Stas Kokke
Citaat: “Het ik tijdperk uit het modernisme is voorbij en het wij tijdperk is aangebroken het individu is een wij.’’ (Sloterdijk)
Onder de titel ‘Minifest, get busy living’ maakt Stas Kokke tijdelijke gebruiksvoorwerpen die de saamhorigheid bevorderen bij bijeenkomsten, kleine festivals e.d. Zo worden van paraplu’s tenten gemaakt, en heeft hij in een picknickkleed een gekoeld bierkrat verwerkt.
Hij kijkt naar producten die herkenbaar of typerend zijn voor een festival en houdt zich bezig  met verlichting, zitmeubilair en sociale verzamelpunten. Als ontwerper zoekt hij vooral naar het spontane karakter van een samenkomst en gaat het hem vooral om de sfeerbeleving waarbij de deelnemers actief worden betrokken www.minifest.nl

ENGLISH (short):
From the 10th of May through 15th of June CBK Groningen, House of Design & SIGN present
DesignXPO an event with exhibitions and activities concerning design.

Within this framework SIGN presents:  POINT OF REVIEW
with:

Stas Kokke: Minifest, get busy living
Nienke Voorintholt: Sleep less, dream more
Frank van Meer: Fossils of the future
Isaac Monté: Filter Factory & Les Sauvages
Robbin Baas: Natura Culta
Emiel Gilijamse: DB 1.2s.

The general opening of DesignXPO takes place on Saturday 10th of May at 16.00 hrs. at CBK, Groningen, Trompsingel 27.
For the OPENING at SIGN you are welcome from 17.00 hrs. onwards!!
Check www.designexpo.nl for all activities.

‘Point of Review’ shows wilful concepts by young, national artists. Meeting a rearrangement of materials and points of view, their unorthodox working process characterizes itself by a ‘do-it-yourself’ attitude, often focussing on nature and country-life.
In this way temporary everyday utensils promote togetherness, products strengthen the joy of wandering and fooling around in nature, fossils from the future out of a self-made oven are being replaced, filter-waste from smokers transforms into nesting-boxes, a road-kill into facial fashion, designs for animals render pleasant life in an urban environment and machines built from trees create wooden furniture again.