Poender & van Rijssel

Poender & van Rijssel

3 februari t/m 3 maart 2002

schilderijen, sculpturen

bij beide kunstenaars is er sprake van een uitgeklede beeldvorming door middel van de lijn. de onderwerpen (mensfiguren, caravans) tonen zich zonder pantser.
Els van Rijssel (Groningen) afgestudeerd aan Academie Minerva te Groningen, schildert schrale, ijle mensfiguren, zowel in verschijningsvorm als in verfbehandeling.
Poender (Amsterdam 1974) in 2001 afgestudeerd aan de Hogeschool voor Kunsten Utrecht, streeft in zijn beelden naar grote soberheid, waarbij de lijn het enige noodzakelijke element is.

“Ik schilder jonge mensen in een nerveus handschrift, dunne lijnen. Er is weinig kleur en er zijn veel nuances wit. Ik ga uit van foto’s. maar gebruik geen eigen foto’s of foto’s uit de wereld van de kunst…”
Els van Rijssel

“De hieraan voorafgaande kleinere studies, die allemaal de caravan als onderwerp hadden, toonden op een schetsmatige wijze de specifieke kwaliteit en dualiteit in het object ‘het bewegende huis’. De grote mate van soberheid die ik betracht, geeft me de gelegenheid de meest noodzakelijke elementen te presenteren. In eerste instantie werden primaire levensbehoeften, zitten, slapen, wassen, op elementaire wijze present gesteld. In de latere studies werd de activiteit van het driedimensionale schetsen, het tekenen in staal tot een beeldende kwaliteit, waardoor het beeld als totaliteit kan uitgroeien tot restvorm…”
Poender