PIGMANS & VAN DOMSELAAR

PIGMANS & VAN DOMSELAAR

6 maar t/m 3 april 1999

“zij knagen aan de mens zelf; zijn familie, zijn toekomst, zijn huis en haard.”

Van 60 kandidaten zijn o.a. Nancy Pigmans en Helen van Domselaar in 1996 toegelaten tot de Tweede Fase van academie Minerva; de vervolgopleiding Schilderkunst. Een opleiding die per jaar maximaal 10 jonge afgestudeerde kunstenaars de kans geeft om, na de kunstacademie, hun ideeën te laten bezinken en het werk extra te verdiepen.
Het is nu precies een jaar geleden dat de eerste lichting schilders afstudeerde, waartoe ook Pigmans en van Domselaar behoren. Het moment om de balans op te maken en gezamenlijk te exposeren.

Centraal in het werk van Van Domselaar staat het verlangen naar het onbekende en de angst voor een geaccepteerde en een te verwachte levensloop. In Sign laat zij een aantal portretten en schilderijen van mensen zien.
Opmerkelijk in haar werk is haar werkwijze met de airbrush. het is opvallend om te zien hoe zij er mee tekent, waardoor zij een dimensie toevoegt aan, het doorgaans met deze techniek geassocieerde fotografische uiterlijk.

Pigmans schildert vooral groepen mensen. Zij exposeert een serie schilderijen waarin een schoolklas centraal staat. Op elk schilderij is een andere leerling met verf aangezet. Zo laat ze de voltallige klas de revue passeren.
Het is typerend dat zij niet alleen schildert met verf, maar bijvoorbeeld ook met gesmolten was. De hete was druipt door het doek en laat druipende gedrochten ontstaan.

De mens speelt in het werk van beide schilders een belangrijke rol. De werkwijze en de uiteindelijke verschijningsvorm verschillen waardoor er wellicht een dialoog ontstaat.