PASSPORTRAITS Efrat Zehavi

Sign presenteert tijdens de Promotiedagen Noord Nederland op 8 & 9 November 2011
Martiniplaza, Groningen

Passportraits performance @ Groningen
door Efrat Zehavi

Laat u persoonlijkheid vastleggen in een kleurig kleiportret!

Ga naar de stand van SIGN (standnummer 6076, Cultuurpaviljoen)!
Beeldhouwster Efrat Zehavi boetseert ter plekke in zachte kleurige modelklei uw portret.
Onderwijl maakt zij in een geanimeerd gesprek kennis met u, spreekt met u over geven en nemen, over bedrijfsleven, kunst en andere zaken…
Na afloop worden er foto’s van uw portret gemaakt, deze ontvangt u per email tezamen met uw meest interessante uitspraak!

*Passportretten performance van Efrat Zehavi is te bestellen voor particulieren en bedrijven
www.passportraits.blogspot.com

Martiniplaza, Leonard Springerlaan 2, Groningen www.promotiedagen.nl
Open:
8 november: 12.00- 22.00 uur
9 november: 10.00 -22.00 uur

extra activiteit
Van 18 tot en met 26 november 2011 presenteert het Jonge Harten Festival ‘Radio Jonge Harten’. Een programma met veel theater, kunst, wetenschap, en muziek. Dus stem tussen 20.00-22.00 uur je radio af op 106.6FM of kom naar de studio op een nader te bepalen plek. Ga voor meer informatie naar www.jongeharten.nl Radio Jonge Harten is een initiatief van Josine Zuidema in samenwerking met het Jonge Harten Festival, OOG Radio en SIGN.

Efrat Zehavi: 
PassPortraits performance


In 2001 immigreerde de Israëlische beeldend kunstenaar Efrat Zehavi (1974 ) naar Nederland. Altijd al was ze gefascineerd geweest door gezichten van mensen, maar de verscheidenheid aan gezichten en nationaliteiten in haar nieuwe woonplaats Rotterdam verbijsterde haar. Met de onbevangen blik van een nieuwkomer ontwikkelde ze het idee om een ‘gezichtenverzameling’ te creëren van de mensen die ze op straat zag: Chinees, Afrikaans, Turks, Hollands, Antilliaans, Spaans, Marokkaans, Indisch etc… Vanuit die gedachte ontstond The Migrating Studio, een performance waarbij toevallige voorbijgangers worden uitgenodigd om hun verhalen te vertellen terwijl zij ondertussen een portret van ze boetseert.
Het verhaal van haar modellen speelt een belangrijke rol. Zehavi wil haar modellen leren kennen. Ze probeert te weten te komen wie ze zijn, wat hun afkomst is en hun overtuigingen. Het gesprek is een onlosmakelijk deel van de performance. Zo houdt Zehavi haar modellen zowel uiterlijk en innerlijk een ‘spiegel’ voor.
Ze verbeeldt de levende persoon en de inhoud van het gesprek in het portret. Na afloop maakt ze drie foto’s van het kleiportret; zoals op een politiefoto’s: links, rechts en van voren. Niemand krijgt zijn kleiportret mee naar huis, maar men krijgt  een drieluik fotoserie van het kleibeeld met een citaat uit het gesprek naar zijn e-mail adres gestuurd. Het citaat speelt een essentiële rol. Het is de bril waardoor je naar het kleiportret kijkt. Zoals de uitspraak van de vrouw: ‘ I am not afraid of traveling abroad, I am only afraid of my mother’ je heel anders naar het portret doet kijken, dan wanneer er niets onder zou staan of wanneer er onder zou staan ‘I want to be a moviestar’. Het maakt je bewust van de grote rol die taal speelt in het interpreteren en definiëren van de dingen die je ziet en hoe gemakkelijk je met kleine ingrepen een bedrieglijk beeld kunt schetsen.
Sinds 2007 reist Efrat Zehavi met haar passportrait performance in Nederland, Duitsland, Griekenland en Israël. Ze deed haar performance o.a. in het van Abbemuseum, op de Kunstvlaai in Amsterdam en onlangs in de Kunstausstellung NRW in Düsseldorf. Ze heeft inmiddels meer dan honderdtachtig Passportraits gemaakt.
Werk van Efrat Zehavi is te zien op http://www.efratsite.nl
Bron: De Nieuwe 24/ 2011  http://www.denieuwe.nl (door Robert Broekhuis)