Parrhesia: Eleni Kamma, Woodstone Kugelblitz

Parrhesia
(zie ook andere events)

Eleni Kamma
Woodstone Kugelblitz

Eleni Kamma (CY/GR/NL) heeft volgens de Oppressed Theatre methode opnames voor een film gemaakt.
Workshop Kapel ORKZ Groningen 27 november
Opnames waren op 28 november 2015 in Middelstum en Westerwijtwerd
Dit project handelde over bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen. Samen met Frank Elsdijk, onderzoeksmedewerker a/d Rijksuniversiteit Groningen in Pedagogiek – Sectie Lifelong Learning is zij met een groep vrijwilligers naar Middelstum Westerwijtwerd gegaan. Frank Elsdijk heeft dergelijke workshops al meer gegeven. 
ooraf is in een workshop setting geïmproviseerd theater gespeeld spelen a/d hand van de aardbevingsproblematiek volgens bovenstaande methode. Eerste oefeningen waren in de Kapel ORKZ. De volgende dag op bovengenoemde plekken. In het dorp Middelstum zijn voorbijgangers gevraagd hun ervaringen te vertellen; de vrijwilligers hebben deze uitgebeeld; eigenlijk regisseerden de inwoners van Middelstum de acteurs. Er was voldoende belangstelling.
In de buurtcentrum van Westerwijtwerd werd dit aardbevingsprobleem nog eens beeldend aangepakt met dorpsbewoners plus de acteurs aan de hand van opdrachten en een rollenspel. Om inzicht te krijgen in interacties tussen verschillende partijen in dergelijke problematiek (minister Kamp, Den Haag, ambtenaren, burgemeester de Nam, de bewoners, het gas zelf.) Een van de resultaten was dat er eerst een dode moeste vallen alvorens overheid serieus zou reageren.

Deze setting was op de eerste plaats bedoeld voor het maken van de film cq. het werk van Eleni Kamma. Een professionele cameraman maakte opnames naast een registratie werd later ook een artistieke film getoond.
Het 1e deel van de film werd in SIGN getoond tijdens de expositie Parrhesia deel 3. De complete gemonteerde film werd op de Reprise in 2016 gepresenteerd.

Woodstone Kugelblitz – Charming Places
Woodstone Kugelblitz (Charlotte Martin, Teun de Graaf) is op zoek gegaan naar charmante plaatsen in Groningen, deze wilden ze omheinen met bouwhekken om ze te ‘beschermen’ tegen invloeden van buitenaf. Een markering van een charmante plek.
Dit is met een aantal vrijwilligers uitgevoerd op 24/11 op 3 plekken in Groningen. De hekken hebben vanaf 24 november een behoorlijke lange tijd gestaan; zeker 2,5 maand in de binnenstad. Zelfs na bijna twee jaar stonden bij de Terborch wijk in Groningen nog de hekken als markering van de ‘charmante plek’, door plantengroei in bezit genomen. Wegens bouwwerkzaamheden uiteindelijk op het laatst verwijderd.
Opvallend was hoe het publiek erop reageerde. Blijkbaar horen dergelijke hekken in een straatbeeld thuis. Het heeft ook iets komisch dat dit zo’n lange tijd heeft kunnen staan.