NFPAP, Pension Almonde , Simon Niks

NFPAP, Pension Almonde

6, 7, 8, 9 februari in Rotterdam.

SIGN neemt hieraan deel met Simon Niks: een residentie met werk in situ.

NFPAP (Not For Profit Art Party) is een groep gelijkgestemde initiatieven die tijdens Art Rotterdam in Pension Almonde neerstrijkt in de Almondestraat tussen huisnummers 141 en 235 in Rotterdam.
Pension Almonde biedt een tijdelijk thuis aan buurtinitiatieven, stadsnomaden en kunstenaars in de voormalige sociale woningen. Een initiatief van het Rotterdamse Stad in de Maak ‘nieuwe stedelijkheid + onconventioneel wederopstandingsbeheer’.
NFPAP deelnemers zijn o.a Worm (Dank!) , Expoplu,  Extrapool, VHDG, Printroom, Bcademie, XPub (Piet Zwart Institute), Nieuw Vide, Tetem en SIGN. Op 6, 7, 8, 9 februari zijn de presentaties te bezichtigen in de Almondestraat in Rotterdam! Inclusief het werk van Simon Niks.
Opening: donderdag 6 februari 18:00u-22:00u, 
 Vrijdag 7 februari 12:00u-18:00u,  
Zaterdag 8 februari 12:00u-18:00u
,  Zondag 9 februari 14:00u-18:00u

(english)

6 – 9 February 2020
NFPAP, Pension Almonde, Rotterdam
SIGN participates with Simon Niks: a residence with work in situ.

NFPAP (Not For Profit Art Party) is a group of like-minded initiatives that settles during Art Rotterdam in Pension Almonde in the Almonde street between house numbers 141 and 235 in Rotterdam.
Pension Almonde offers a temporary home to neighborhood initiatives, city nomads and artists in the former social housing units. An initiative of the Rotterdam City in the Make “new urbanity + unconventional resurrection management”.

Participants of NFPAP 2020 include Worm (Thanks!), Expoplu, Extrapool. VHDG, Printroom, Bcademie, XPub (Piet Zwart Institute), Nieuwe Vide, Tetem and SIGN. On 6, 7, 8 and 9 February the presentations can be visited in the Almonde street in Rotterdam, including the work of Simon Niks.

Opening: Thursday, February 6 from 6:00 pm to 10:00 pm
Friday, February 7, 12 a.m. – 6 p.m.
Saturday, February 8 from 12 a.m. to 6 p.m.
Sunday, February 9 from 2:00 pm to 6:00 pm

Uit Verslag:
Intro.
“Wasteland Kolderveen” ging uit van het kunstenaarschap zelf, met zelfreflectie en coaching in een residentie-atelier situatie, in een beschermde omgeving.
In verband met het mentoring/opdrachtgeverschap was een volgende stap een uitdagende opdracht met een werkperiode, coaching en/ of samenwerking, plus daaraan gekoppeld een tentoonstelling voor publiek. Alle aspecten voor deze opdracht kwamen a/d orde van conceptvoorstel en begrotingen opzetten tot overleg, van het ter plekke maken al dan niet in samenwerking, ontwikkelen en maken, inclusief reflectie tot uiteindelijk de expositie.
Voor Simon heeft SIGN een vervolgtraject bedacht.
Simon Niks: “Gathering Dust’
Residentie/werkperiode: 23-1 t/m 5-2 2020
Locatie: Pension Almonde, Almondestraat huisnr. 221 te Rotterdam.
Presentatie periode: 6, 7, 8, 9 februari 2020 tijdens NFPAP en Art Rotterdam.

Simon Niks/ SIGN/ Pension Almonde/ Rotterdam:
Context
NFPAP (Not For Profit Art Party) is een groep gelijkgestemde initiatieven w.o. SIGN, die tijdens Art Rotterdam in Pension Almonde neerstreek aan de Almondestraat tussen huisnummers 141 en 235 in Rotterdam. (zie foto >
Pension Almonde biedt een tijdelijk thuis aan buurtinitiatieven, stadsnomaden en kunstenaars in de voormalige sociale woningen. Een initiatief van het Rotterdamse Stad in de Maak ‘nieuwe stedelijkheid + onconventioneel wederopstandingsbeheer’.
NFPAP deelnemers waren o.a Worm (deed de organisatie! ), Expoplu, Extrapool, VHDG, Printroom, Bcademie, XPub (Piet Zwart Institute), Nieuw Vide, Tetem en SIGN. Deelnemers hadden een kunstenaar uitgenodigd voor een presentatie, performance of voor een langere residentie/werkperiode om in situ werk te maken en dit vervolgens te presenteren aan publiek op 6, 7, 8, 9 februari 2020. De opening was op donderdag 6 februari 18:00u-22:00u, 
peningstijden; Vrijdag 7 februari 12:00u-18:00u, 
aterdag 8 februari 12:00u-18:00u
 Zondag 9 februari 14:00u-18:00ur

SIGN wilde Simon Niks een vervolg bieden op het contemplatieve residentie project ‘Simon verveelt zich”, in KIK Kolderveen. Op uitnodiging verbleef hij van 23-1 t/m 9-2 als artist-in-residency in Pension Almonde aan de Almondestraat nr 221 te Rotterdam. De gerichte opdracht, het maken van site specific werk, omdat daar Simon’s richting zit, was een goed vervolg op Wasteland, zeker in de NFPAP context. De plek was een dynamische, levendige straat met allerlei bewoners, restaurantjes ook zeer stimulerend door de aanwezigheid van allerlei initiatieven, en andere residerende kunstenaars.
Ook het ervaren van de 4 daagse presentatieperiode, de vele publieke momenten en het geinteresseerde kunstpubliek van Art Rotterdam waren leerzaam. Kortom het waren perfecte omstandigheden om op deze wijze met het non profit kunstcircuit in aanraking te komen.
 http://www.simonniks.nl/project/gathering-dust/

Simon Niks: “Gathering Dust’
Residentie/werkperiode/ expositie: 23-1 t/m 9-2 2020
Een werk van Simon Niks & Vanina Tsvetkova
Bij het werk van Niks wordt het grensvlak tussen het zichtbare en het onopgemerkte onderzocht, een belangrijk thema dat hierbij centraal staat is de relatie tussen het publiek, het werk en de ruimte. Hij veranderde een voormalige woonkamer van de Almondestraat in een soort van archeologische vindplaats.
Gathering Dust, was de titel.
De voormalige woonkamer van Almondestraat 221 werd ‘gescand’ door muren, plafond, deuren te schuren in een poging om een dun laagje sporen te verwijderen die door vorige bewoners zijn achtergelaten. Hij wilde daarmee a.h.w. de sporen van de tijd onthullen en verzamelde het.
Samen met Vanina Tsvetkova ontwikkelden zij dit verder tot een installatie waarbij het stof een kwetsbare laag op de vloer vormde. Ook werden de deuren van de kamer uit hun sponningen gehaald, werden platgelegd op pallets en vormden zo een loopbrug en route om de bezoeker door de kamer te leiden. Ook waren kleine gaten in de muren verder uitgeschuurd en uitgeholt. Licht accentueerde de diverse onderdelen van de ruimte.