MUGGEN Bart Nijstad

SIGN presenteert van
12 t/m 19 oktober 2014
‘MUGGEN’
kostuums installatie beelden tekeningen werkschetsen een boek van
BART NIJSTAD‘Muggen’ is een graphic novel getekend en geschreven door Bart Nijstad (Meppel, 1979). Het boek vertelt over het kleine stadje ‘Muggen’ aan de vooravond van de Apocalyps.
Het is een moderne versie van het Laatste Oordeel waarbij Bart Nijstad aan het alledaagse een bovennatuurlijke draai geeft en aan herkenbare omgevingen surrealistische elementen toevoegt.
Het dualisme tussen het gewone en het bovennatuurlijke wordt verbeeld door tekenwerk met gefotografeerde onderdelen te combineren.

In ‘Muggen’ maak je kennis met een aantal bewoners van het gelijknamige stadje. Het zijn enigszins getroebleerde personages o.a. een scholier, Wildo, is geobsedeerd door geslachtsorganen, en de gehandicapte Feikje die een schakel is tussen de gewone wereld en het bovennatuurlijke; zij maakt in trance ook de kleipoppen die tot leven komen en de Apocalypse ontketenen. Wildo en zijn vriendinnetje lijken de ramp te overleven.

Naast de presentatie van de Nederlandse uitgave Muggen is er ook expositie gewijd aan dit boek, te zien in SIGN. Zo zijn er zelfgemaakte kostuums (i.s.m. Suzanne Kollen) in een installatie, beeldjes van ‘de eindwezens’, werkschetsen, prints en originele tekeningen.

OPENING zondag 12 oktober om 16.30 uur met introductie door Joost Pollmann
(recensent De Volkskrant).
Muggen is verkrijgbaar in SIGN tijdens deze periode.

ENGLISH (short)

12th through 19th of October 2014
BART NIJSTAD: MUGGEN (mosquitoes)
a book presentation & exhibition with costumes, installation, sculptures, drawings, preliminary sketches 
You’re welcome at the opening Sunday 12th of October at 16.30 hrs. with an introduction by Joost Pollmann (reviewer De Volkskrant)
Muggen is a graphic novel drawn and written by Bart Nijstad. The book tells the story of small town Muggen on the eve of the Apocalyps, MUGGEN is available at SIGN during the exhibition period.