MINKA MEDIK, SEBASTIAN PÖLL, AFB.1 Maike Kleinbussink, Mathijs Stegink, Johan Kuipers

MINKA MEDIK, SEBASTIAN PÖLL, AFB.1 Maike Kleinbussink, Mathijs Stegink, Johan Kuipers

21 april t/m 13 mei

Minka Medik
‘mijn werk gaat over het delen en ervaren van stil heldendom/ sensualiteit/ naïviteit, en/of het groteske tot vergelijking met een ander of met wat anders.
Bij ‘Vogelvlucht’ loopt de toeschouwer onder de installatie door en trekt willekeurig aan de touwtjes onder de buik van de vogel, waardoor de opgezette vogel in beweging komt, begint te vliegen.
Het is de mens die het liefst voor altijd zou blijven vliegen, of er nou wel of niet een ziel aanwezig is.’
Minka Medik
geb. 1975 Den Haag,
afgestudeerd aan Willen de Kooning Academie te Rotterdam

Sebastian Chizzo Pöll (1977 Den Haag) maakt sinds 1996 schilderijen. hij werd in datzelfde jaar ook aangenomen op de kunstacademie in Rotterdam. Hij is afgestudeerd in 2000 met olieverf-schilderijen.
sindsdien is hij verdergegaan met het maken van illusies op linnen. Hij probeert door middel van zijn schilderijen te combineren een abstract verhaal te vertellen dat op waarheid berust. Sebastian is beïnvloed door Soul en Dub uit de jaren zeventig en het leven op straat. met de reeks schilderijen die hij exposeert in Sign vertelt hij over een krijger die rouwt om een verloren vriend, terwijl hij naar een plaat luistert.

Afb. 1 (Maaike Kleinbussink, Johan Kuipers, Mathijs Stegink)
Afbeelding Één (Afb.1) is een kunstenaarscollectief uit Arnhem dat lijdt aan creatieve overmacht. Kunsthistoricus Mark Oldegarm droeg een mogelijke oplossing aan. In de eerste Afb.1 – lezing in het engelse Dorset zei hij:”We have to fight all obstacles in pursuit of happiness.”
Na een goedkeurend applaus onderschreef Mathijs Stegink deze woorden door te zeggen: “De druk om dingen te maken is groter dan de druk ons druk te maken over dingen.”
Deze neiging alles te willen doen werd door alle leden onderkend en nu in exposities, projecten en manifestaties getest. Het collectief is ontstaan uit de behoefte om met vereende krachten alle ideeën die nog op de plank liggen uit te voeren. Ook biedt de organisatie deelnemers een mogelijkheid om verschillende taken op zich te nemen. De deelnemers kunnen zo tegelijketijd curator en deelnemend kunstenaar zijn. Taken worden ver- of gedeeld.
De activiteiten van (Afb.1) omspannen o.a. videokunst, installaties, performances en geluidsexperimenten. er was werk van hen te zien in de Fabriek in eindhoven, Hooghuis en G.A.N.G. in Arnhem, Extrapool en de Wintertuin in Nijmegen. De deelnemers delen een interesse voor docufictie, object-theater en het experiment.
In Sign gaan de nieuwe leden Maaike Kleinbussink, Johan Kuipers, Mathijs Stegink uit van de voyeuristische relatie tussen man en vrouw. In beeld en geluid scheppen de exposanten de sfeer van de onuitgesproken spanning tussen hun eigen en de “opposite sex”.

Over de deelnemende leden:
De drie exposanten van (Afb.1) hebben diverse multimediale exposities achter de rug.
In het werk van Johan Kuipers staat “de leugen” centraal. Het narratieve element in film en beeld is daarbij zijn uitgangspunt. Zijn oeuvre omvat performances, films en muziek.
Het werk van Mathijs Stegink heeft zijn wortels in het schrijven en spreken. Deze begrippen verwerkt hij tot monumentale installaties van papier en inkt die letterlijk letters als materiaal hebben.De expositieruimte is daarbij het uitgangspunt en de marge.
De dame in het gezelschap, Maaike Kleinbussink is geobsedeerd door haar camera(‘s). Haar korte en ultrakorte films behandelen de relatie tussen mens en camera op een luchtige en natuurlijke manier. Ook houdt zij zich bezig met documentair videowerk en fotografie.