Matthijs Hendriks “SPOT”

Matthijs Hendriks

“SPOT”
schilderijen + installatie
14-2 t/m 6-3-2004

(zie ook video-archief)

De tentoonstelling wordt ingericht rondom het gegeven van de stip. Het zetten van een stip kan als een elementaire schilderdaad gezien worden. Dit thema wordt door Matthijs Hendriks op een aantal manieren onderzocht en uitgewerkt waarbij hij het stringente gebied van de schilderkunst achter zich laat.
De tentoonstelling wordt een combinatie van schilderijen, ruimtelijk werk, en installaties. In de voorste ruimte van de galerie zijn schilderijen en schilderingen op de muur te zien. Ook zal er een gekleurd filter voor het raam geplaatst worden waaruit een patroon van stippen is gesneden. Het licht via het filter zal de ruimte en de schilderingen optisch en t.a.v. hun betekenis beïnvloeden. Beelden, nabeelden, transparante schaduwen bestaan naast op en over elkaar. In hoeverre compenseert ons brein de waargenomen kleur of is opnieuw kijken noodzakelijk?
In de achterste donkere ruimte plaats Hendriks een installatie waarbij met behulp van licht, water, en spiegels een trillend patroon van lichtstippen op de muur verschijnt. Met deze presentatie worden aan de beschouwer vragen gesteld over de gewoonten van het kijken en het geven van betekenissen aan wat waargenomen wordt.