MARS 050 Norman Beierle & Hester Keijser

SIGN presenteert

Mars 050 een project van Norman Beierle & Hester Keijser
12 september t/m 28 september 2008

Vanaf 12 september kunnen reizigers vanuit het Noorderstation Groningen verder reizen dan Delfzijl en Roodeschool.
In het voormalige trappenhuis van het station, aan de kant van de Kastanjelaan 1 stellen de kunstenaars Beierle + Keijser passanten in staat een imaginaire missie naar Mars te ondernemen.
Als bewijs voor de aankomst zullen reizigers ter plekke in een Mars setting vereeuwigd worden middels een foto en een zelfgedane uitspraak (“1 minute of galactic fame”) n.a.v. de vraag:
Wat zou u zeggen als u als eerste voet zet op de rode planeet? Alle foto’s worden in de eregalerij opgenomen, samen met de “eerste woorden” van de astronauten.

locatie: projectruimte Noorderstation, Kastanjelaan 1 Groningen
werkperiode: 1 t/m11 september 2008
openingsdata: 12, 13, 17 t/m 19, 22 t/m 27 september
openingstijden: 10-13 uur en 14-18 uur (zaterdag tot 17 uur)
Feestelijk intermezzo: donderdag 25 september: 15:30-19.00 uur. De projectruimtes worden dan geopend door wethouder cultuur Jaap Dijkstra om 15:30 uur

vervolg
affiches:
26 juni – eind augustus 2009, Kunstruimte Noordwest Noorderstation
De gemeente Groningen gaf genereus een subsidie om een publicatie te maken van het project Mars 050. Het werd een reeks van zes posters.

uit het verslag

“Mars 050” Hester Keijser en Norman Beierle
Communtiy art

Openbare fotostudio /limbo van een Marslandschap waar publiek werd geportretteerd samen met met hun eerste uitspraak op Mars.

Bij het project is de bijdrage van publiek bijzonder groot geweest wat ook een belangrijke factor is bij community art.
Op de overloop projectruimte NW (Selwerd zijde), was een limbo/openbare fotostudio gecreëerd door de kunstenaars tijdens de opbouwperiode (1 t/m 11 september). Het rode Marslandschap op de limbo was realistisch geschilderd met ‘stenen’ op de voorgrond van beschilderd schuimrubber. Op de foto leek het landschap bijzonder echt. Verder aanwezig: fotolampen, bureau met typemachine (voor de uitspraken) en de passe-partouts voor de foto’s met teksten. Op de trap boven, stond de technische camera (4 x 5 polaroid groot formaat) exact afgesteld voor de fotosessies.
Verder waren de treden van de eerste trap voorzien van uitspraken van astronauten o.a. Armstrong, Aldrin (Apollo 11) en waren er Mars films te zien op LCD scherm:Mars needs women 1967, War of the worlds 1953, Total Recall, Mars Attacks, Invaders from Mars 1953, Devil Girl from Mars 1954
Open: 12, 13, 17 t/m 19 en 22 t/m 27 september 2008
Op 12 september ving het project aan en was het open voor publiek. De openingstijden waren ruim: 10.00-13.00 uur en 14.00-18.00 uur
Om dit publieksgericht project goed te laten verlopen waren de kunstenaars continu aanwezig. Het publiek werd actief benaderd om naar boven te gaan voor een foto plus uitspraak. Hester Keijser had die rol op zich genomen, Norman Beierle maakte de polaroid foto’s. Na de foto werd de uitspraak genoteerd, ook het email adres van de gegadigden (voor een eventuele publicatie die in de planning stond). Sommigen mensen vonden het wel jammer dat ze de foto niet meekregen maar van de andere kant vond men het wel erg leuk om opgenomen te worden in de portretten galerij.
De foto’s inclusief tekst werden opgehangen bij aanvang van het project beneden aan de trap en zo chronologisch naar boven toe.
Het project sprak zich verder in de wijk, in het restaurant e.d. er kwam een communicatie op gang tussen allerlei bezoekers en omstanders. Veel mensen kwamen speciaal langs.
Het project lokte uit tot bijzondere fantasievolle uitspraken en poses van de bezoeker, soms speciaal uitgedost, soms met meegebrachte objecten/dieren. Sommige portretten met uitspraken hadden iets persoonlijks of gaven blijk van een eigen identiteit. Sommige reageerden op eerder gemaakte portretten in de fotogalerij.

Publiek:
Was enthousiast en opvallend gemengd van jong tot oud, landgenoten van buitenlandse komaf, scholieren, wijkbewoners, studenten Minerva, politici, de wethouder, kunstenaars, restaurantbezoekers, reizigers, gemeentewerkers, buitenlanders, en niet alleen kunstpubliek.
Bezoekers: ca. 780 personen.
Er zijn tenminste 170 polaroidfoto’s gemaakt, waarop vaak meer dan een persoon op afgebeeld stond.
Er zijn 2 klassen van studenten van MBO opleiding Cultuur en Media langs geweest en exchange studenten van Academie Minerva van docent Arie Altena.

Samenwerking met SKpN:
De samenwerking met SKpN bestond uit een financiële bijdrage van SKpN (uit gelden van Gemeente Gn.) voor het project Mars 050.
Voorst door uitvoeren van gezamenlijke publiciteit zoals vermelding op de website van SKpN (www.kunstprojectennoorderstation.nl) en het gebruik van wederzijdse adressenbestanden. Ook werd Mars 050 aangekondigd op de SKpN flyer voor hun eigen tentoonstelling “Daar boven gebeurt niets” van beeldend kunstenaar Henk Puts dat 25-9 aanving in de andere projectruimte ZO.
SKpN heeft tevens de officiële openstelling van beide projectruimtes verzorgd op donderdag 25 september en o.a. wethouder Jaap Dijkstra voor een openingstoespraak gevraagd. Ook hebben ze het restaurant erbij betrokken voor de consumpties en om daar de korte toespraken van de diverse partijen (RO/EZ, SKpN, De Huismeesters, wethouder, Wijkbewoners organisatie en SIGN) te laten plaatsvinden.
De officiële openstelling werd in de ruimte van Mars 050 voltrokken waar wethouder Jaap Dijkstra ook gefotografeerd werd in het Marslandschap.

Vervolg Mars 050:
POSTERS:
Omdat het project Mars 050 zo geslaagd was heeft RO/EZ (Irma Zijlstra) besloten om een publicatie in de vorm van A1 posters te financieren. De kunstenaars Norman Beierle & Hester Keijser gaan dit uitvoeren.
Op de posters komen alle foto’s met uitspraken van iedereen die zich heeft laten portretteren. Verspreiding van de posters wordt door Sign gedaan: iedere geportretteerde krijgt uiteraard ook enkele posters in zijn/haar bezit. Aan hen wordt gevraag of zij de posters ook weer willen verspreiden ( b.v. op het raam hangen in de wijk) Verder worden de posters opgehangen in scholen, buurthuizen, in het restaurant van Bert, op plakzuilen. En via de andere kanalen: Sign, SKpN instellingen als OCSW, NS, Huismeesters, Provincie Groningen.

Publiciteit:
-UK Krant Marcel Wichgers 25-9 2008: “Chill met vouwfiets naar Mars”.
-Groninger Gezinsbode 12 september 2008 “Naar Mars”.
-Krant Wijkvernieuwing Korrewegwijk/De Hoogte nr 4 oktober 2008 “Opening “atelier”ruimtes Noorderstation.
Naast de verspreiding van de flyers, websites stond voor de projectruimte een groot sandwichbord met A0 poster opgesteld.
Mede gefinancierd door: Kunstraad Groningen, SKpN