MARK VAN DEN BRINK, ANUSCHKA BLOMMERS

i.h.k.v. Noorderlicht ’97

MARK VAN DEN BRINK
ANUSCHKA BLOMMERS

13 september t/m 12 oktober 1997

“Fotografie is niet meer vereist in de elementaire behoeftes; we hebben de nieuwslezer voor onze informatie, halen de illusies uit de cinema en hallucineren via internet en/of andere chemische middelen.
We zijn verstrikt geraakt in een jungle van visuele beelden met nadruk op hoogtepunt, het extreme, succesvolle etc. Het wordt steeds moeilijker om grip te krijgen op de realiteit, op zoek in je omgeving probeer je te spelen met de meest gewone dingen en herinneringen. Ik wil dat juist die gewone dingen een mysterie kunnen zijn, bijvoorbeeld iemand die gewoon opstaat vanuit zijn stoel wordt door bevriezing van deze actie ineens heel kwetsbaar.”
Anuschka Blommers (1969)

De Amsterdamse fotograaf Mark van den Brink (1965, Witmarsum) exposeert een aantal zwart/wit en kleurenfoto’s in Sign tijdens het Noorderlicht festival. De foto’s zijn gekozen uit een aantal verschillende series die hij maakte in de laatste drie jaar, van zijn eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie tot heden.
De foto’s die Mark van den Brink maakt zijn een verslag van zijn zwerftochten door parken, langs rivieren, in bossen of langs straten van de stad. Hij bedenkt de beelden nooit van te voren maar komt ze tegen, herkent ze. Zo werkt hij zoekend en kijkend. Hij beschouwt de wereld als een buitenstaander. De foto’s zijn verstild en dromerig.