chmod +x art make art Groningen

chmod +x art
make art Groningen
2- 7 Maart 2010
Doe mee (gratis) en participeer in: Workshops: hello wor(l)d!, expositie, lezingen: Hocus Pocus, Placard headphone concert, breakfast club, speed geeking & pecha gnucha, boekpresentaties.
met: Wayne Clements (GB) , Martin Howse (GB), Graham Harwood (GB) , IOhannes Zmölnig (AT), Pall Thayer (IS) , Dave Griffiths (GB), Gabor Papp (HU), Agoston Nagy (HU), Florian Cramer (DE), Nathalie Magnan (FR), …

meer info: http://makeart.goto10.org/chmod+x
organisatie: GOTO10 en SIGN
met dank aan Gemeente Groningen

programma
2 -7 maart expositie: Pall Thayer (IS), Wayne Clements (UK), Martin Howse (UK), Graham Harwood (UK)
boekpresentaties: boeken en tijdschriften rond FLOSS en kunst. Titels: FLOSS+Art, Data Browser (Curating Immateriality + Engineering Culture), Neural, Noise & Capitalism (Emma Hedditch, Howard Slater, Anthony Iles & Mattin)
Dinsdag 2 maart: workshop IOhannes Zmölnig (AT)
Woensdag 3 maart: workshop Pall Thayer (IS)
Donderdag 4 maart: workshop Dave Griffiths (UK) Gabor Papp& Agoston Nagy
Vrijdag 5 maart: speed geeking, pecha gnucha diverse opleidingen o.a. Piet Zwart instituut
lezingen: Joasia Krysa (UK), Florian Cramer (D), Graham Harwood (UK), MartinHowse(UK)
Zaterdag 6 maart:
-breakfast club door cyber feminist Nathalie Magnan (FR)
-placards: IOhannes Zmoelnig, Dave Griffiths, No Copy Paste
Zondag 7 maart: breakfast club door Nathalie Magnan (FR)

make art is is een internationaal festival rond Free/Libre Open Source Software (FLOSS) en open content in digitale kunst. make art biedt performances, presentaties, workshops en een expositie, rond de vage grens tussen kunst en het programmeren van software. Het festival is opgedragen aan Free Software kunstenaars, open hardware hackers en command line fetishisten. make art creert op speelse manier een podium voor intensieve uitwisseling van kennis en vaardigheden tussen de uitgenodigde kunstenaars, musici, programmeurs, specialisten, en het publiek. Het festival combineert reflectie, actie en beschouwing door presentaties, lezingen, workshops, performances en expositie met elkaar te verbinden.

concept
De computer als theater, als schrijver van liefdesbrieven, de computer als wereld, als plaats voor revolutie, kunst als executable. In chmod +x art presenteert make art Groningen kunstenaars die onze opvattingen, dromen en fantasieën over machines en code op hun kop zetten en laten zien dat programmeren een eindeloos intrigerende manier van creëren is. Code is een medium. Of het nou gebruikt wordt om instructies te formuleren voor een computer, ideeën voor een mens of allebei. Het schrijven ervan beïnvloedt en stuurt het creatieve proces van de kunstenaar. Ghost programmers mogen daarom thuis worden gelaten. Naast het belang van het zelf schrijven van code is ook het laten zien van die code essentieel. Zonder source code blijft software art een goocheltruc. Doe het zelf en laat het zien!

(Uit het verslag)

Breakfast Club
6 maart: Korte interviews en discussies o.l.v. Nathalie Magnan met participanten chmod +xart, crewleden en geïnteresseerden. Dit met croissants, koffie in een lounge omgeving. Dit was ook online te volgen (live streaming) en kon van commentaar worden voorzien. Ook nu nog te zien in het videoarchief op de site: http://makeart.goto10.org/chmod+x/ Onder het publiek was een aantal Piet Zwart Studenten van de Pecha Gnucha. In de breakfastclub van 7 maart werd het hele festival geëvalueerd met de crew, participanten en organisatie.
Datum: Zaterdag 6 maart en zondag 7 maart 2010
Tijd: 10:30 – 12:00 uur Locatie: het Paleis, Spectrum zaal

Nathalie Magnan is cyberfeminist en (oude en nieuwe) media tacticus, regiseur voor Canal+ en Paper Tiger TV, Deep Dish TV en van documentaires. Ze is naast webmistress van vele websites ook co-moderator van o.a. nettime-fr.
Ze regisseerde “the video between art and communication” ensb-a 1997, en in samenwerking met Annick Bureaud, “Connection, art, networks, media” ensb-a 2002. Ze publiceerde artikelen in anthologieën en wetenschappelijke tijdschriften, expositie catalogi en kranten. Haar laatste publicatie is “Art Hack Hacktivism, cultural jamming, tactical media” in de budel essays ART++ onder redactie van David-Olivier Lartigaud, HYX edities. Ze was docent aan de ensa- Dijon, Universiteit van Paris 8 en de Universiteit van Californië, Santa Cruz. Momenteel is ze docent aan de Ecole Nationale Supérieure d’Art de Bourges.

Placard: met No Copy Paste (HU), IOhannes Zmölnig (AT) and Dave Griffiths (UK)
Placard was een koptelefoonconcert dat werd gestreamd en dus ook internationaal online te horen en te zien was. en ook direct van commentaar kon worden voorzien. De met live-coding gegenereerde experimentele elektronische muziek kwam via koptelefoons via de bezoekers binnen terwijl men kon kijken naar de bijbehorende visualisaties. De continu veranderende codes en de acties die de performer met de codes uitvoerde waren hierin zichtbaar gemaakt.
Live coding is het schrijven van (delen van) een programma terwijl het wordt uitgevoerd. De performer schrijft en herschrijft de code die door de computer wordt uitgevoerd en die het beeld en geluid genereert dat het publiek waarneemt. Het vernietigt de scheiding tussen gereedschap/software en (kunst)product en laat code als artistiek proces zien. Live coding is radicale openheid en toont de creatieve potentie van code als medium.
De zaal was ingericht als luie, lounge waar bezoekers liggend, hangend en zittend de beelden geluiden en drankjes konden consumeren. Als gevolg van de koptelefoons was het een vreemde gewaarwording om een volle zaal te zien terwijl het muisstil was. Naast het online publiek waren er ca. 50 bezoekers, overal vandaan met een aantal uit het buitenland, die deels hun eigen koptelefoons mee hadden genomen.
Datum: Zaterdag 6 maart 2010
Tijd: 21:00 uur
Toegang: gratis
Locatie: het Paleis, Spectrum zaal

Gábor Papp and Agoston Nagy (HU)
No Copy Paste – performance
No Copy Paste creëert realtime beeld en geluid door middel van live coding, en legt hierbij de nadruk op het menselijke aspect van het programmeren. Ze implementeren live algoritmes en gebruiken open source programma’s Pure Data en Fluxus voor hun werk. Ze beïnvloeden elkaars programma door audio input en netwerk. Ze combineren het schrijven van scripts met patching, realiteit met virtuele gegenereerde objecten, live coding met zichzelf wijzigende Pure Data patches en Scheme scripts. Grenzen tussen menselijke gebaren, code, geluid en beeld worden vervaagd tijdens dit live geprogrammeerde audiovisuele systeem.
http://ncp.kibu.hu
Agonston Nagy werkt met geluid (traditioneel en experimenteel) en beeld (stilstaand en bewegend) gebruik makend van open source software. Zijn interesse ligt in de interaction design, experimentele media, signal processing en physical computing. Hij creëert dynamische systemen voor installaties, ontwikkeld websites en bouwt interfaces voor audiovisuele live performances. Zijn werk is o.a. tentoongesteld in Duitsland, Italie, Polen en in de Kunsthalle in Budapest, Hongarije. Hij heeft o.a. opgetreden op het Sziget Festival, het Making New Waves Festival en Pixelache Festival, Helsinki. Agoston geeft regelmatig workshops Pure Data en physical computing.
http://www.binaura.net/stc
Gabor Papps interesses liggen op de kruising tussen kunst en technologie, waar hij de culturele, sociale, politieke en esthetische implicaties van software onderzoekt. Zijn werk is o.a. te zien geweest in Noorwegen, Groot-Brittanie, Zweden, Finland, Japen, Italie en Australie. Hij zet zijn eigen software in tijdens zijn live performances, die o.a. te zien zijn geweest op het Pixelache Festival, Helsinki, Gothenburg Opera House, Brighton Festival, en in de Budapest Sport Hal. Hij maakt deel uit van verschillende open source projecten zoals Fluxus, Animata real-time animatie editor en het Freeframe cross-platform real-time video effects plugin systeem. Op het moment werkt Gabor in Kitchen Budapest Media Lab, waar hij nieuwe media installaties ontwikkeld.
http://www.mndl.hu

IOhannes Zmölnig (AT)
“Do sinusoids dream of electric sweeps?” performance
“do sinusoids dream of electric sweeps” is een live-coding performance in pure-data. Het is gebaseerd op zelf-modificerende Pd-patches (“agents”) die op een semi-zelfstandige manier op elkaar reageren. Deze “agents” (patches) kunnen rare dingen doen, zoals: bewegen, er achter komen waar zich andere agents bevinden, verbinding maken met buren en data uitwisselen. De mens moet het vuile werk opknappen: nieuwe agents creëren, zorgen dat agents mooie muziek maken door hun code te schrijven, ervoor zorgen dat ze zich goed gedragen door hun interactie code te veranderen, individuele agents met andere agents in contact brengen door ze in elkaars buurt te plaatsen, (politieke?) samenscholingen van agents oplossen door ze verder uit elkaar te plaatsen en in extreme gevallen door agents uit te wissen. De acoustische output is een minimale compositie van sine-waves. De visuele output is een Pd-patch die groeit van blank canvas naar totale waanzin. IOhannes Zmölnig woont in Graz, Oostenrijk, waar hij werkt als mediakunstenaar, net activist en FLOSS enthousiasteling. Hij is al meer dan 10 jaar actief in de ontwikkeling van Pure Data, en is momenteel maintainer van Gem, zexy en andere obscure packages. Een van de aandachtspunten in zijn artistieke werk zijn improvisatie met een realtime computer omgeving (Live Coding), en dit is tevens het onderwerp van zijn PhD-these, die hij momenteel schrijft. Hij zou graag over de hele wereld optreden. http://umlaeute.mur.at/

Dave Griffiths (GB) “Scheme bricks” performance
Dave Griffiths voerde de performance “Scheme Bricks” uit, een “anglo-algo-mayaanse-olmec chilli etende totem paal” – een manier van live coding waarbij kleurige blokken code worden opgestapeld en afgebroken. Aan het einde van de performance was het scherm vol met reserve onderdelen en stuiptrekkende stukken afgedankte processen.
http://www.pawfal.org/dave/index.cgi?Projects/Scheme%20Bricks
Dave Griffiths is eenderde van Slub, een livecoding band die door heel Europa heeft opgetreden, waaronder Sonic Acts Amsterdam, Sonar Barcelona, Club Transmediale Berlijn, leplacard London en Ultrasound Huddersfield. Er wordt alleen speciale DSP en compositie sofware gebruikt. Alles wat je hoort is gevormd door menselijke breinen. http://www.pawfal.org/dave

andere onderdelen

expositie
Pall Thayer – Microcodes – http://pallit.lhi.is/microcodes/index.php
Microcodes zijn zeer kleine, op code gebaseerde kunstwerkjes. Iedere Microcode is een opzichzelfstaand kunstwerk. De sleutel tot de conceptuele betekenis van de werken kan worden gevonden in de combinatie van de titel, de code en de resultaten van het op de computer uitvoeren van de codes. “De Microcodes van Pall Thayer zijn korte stukjes code, geschreven in Perl en op een website gepresenteerd voor bezoekers om te lezen, downloaden en uit te voeren. De code is weergegeven op een moderne, neutrale website. De code is gelicenceerd onder GNU GPL versie 3 (of later), zodat iedereen vrij is de code te gebruiken, veranderen en te redistribueren.
Wayne Clements – love2 – http://www.in-vacua.com/cgi-bin/love2.pl 
Dit is de gesimuleerde emulatie van de Manchester Mark 1 “Loveletters”, de eerste electronisch gegenereerde tekst. Loveletters is een programma uit 1952, door Christopher Strachey, dat op de Manchester Mark 1 computer draaide. De emulator is een creatie van David Link. ‘love2’ is “reverse-engineered” door vanuit de versie die gevonden kan worden op Davids website terug te werken. Dit is gebeurd zonder naar Davids code te kijken, hierdoor zijn eventuele gebreken niet zijn schuld!
Martin Howse – island2 – http://www.1010.co.uk/org/island2.html 
island2 is een free software applicatie die een semi-permanent, geïsoleerd eiland in het geheugen van de computer creëert. Het eiland blijft onaangetast en honkvast in het fysieke geheugen totdat de computer uitgezet of herstart wordt. De huidige island2 implementatie werkt als laadbare kernel module voor Linux kernels (2.4 en 2.6 getest) en beslaat 4MB RAM geheugen. Toekomstige versies zullen onzichtbare netwerken tussen eilanden bezitten, gebruikmakend van obscure protocollen, als onderdeel van het promiscuOS project.
Graham Harwood – Class Libary Harwoods Class Library is een ‘codework’ – een combinatie van programma code en geschreven tekst – dat de materiele omstandigheden van het werken met code en haar poetische vorm benadrukt. Binnen de wereld van programmeren is een ‘Class Library’ een collectie van subroutines, samen gebruikt om software te produceren; of in dit geval klaar om te worden uitgevoerd als verzet tegen de bourgeois levensstijl door “class action”.

workshop “./helloworld”
De workshop “./helloworld” is een kennismaking met 3 verschillende artistieke benaderingen tot programmeren: grafisch, code (poetry), en live coding. De workshop laat de deelnemer proeven van alle drie de smaken en is bedoelt als inspiratie en ontdekkingstocht voor kunstenaars die nieuwsgierig zijn naar deze vormen van kunst maar het nog nooit hebben durven uitproberen.
DAG 1: IOhannes Zmölnig – Pure Data – Introductie Pure Data. Pd (oftewel Pure Data) is een real-time grafische programmeer omgeving voor audio, video en graphical processing. Pure Data kan gebruikt worden voor audiovisuele performances, installatie kunst, software art en meer. Het is een programma dat door de visuele benadering ook voor niet-programmeurs toegankelijk is, en de overstap van grafische interface en prefab naar het zelf programmeren van beeld en geluid genererende software mogelijk en soms zelfs aangenaam maakt.
DAG 2: Pall Thayer – Microcodes workshop. In deze workshop leer je hoe je Microcodes kunt lezen en interpreteren, hoe je ze kunt uitvoeren op je computer en hoe je ze zelf kunt (her)schrijven.
DAG 3: Dave Griffiths & Gabor Papp & Agoston Nagy- Fluxus. Introductie live coding met Scheme en Fluxus. De workshop begint met een duik in de achtergrond van livecoding en abstracte animatie met veel beeldmateriaal en wat korte geschiedenis. Daarna volgt een introductie tot programmeren in de taal Scheme. Tegen het einde van de dag wordt er gewerkt met “procedural modelling” en animatie.
De workshop is gebaseerd op 100% Free/Libre/Open Source Software. Al het materiaal dat gebruikt wordt tijdens de workshop zal online verkrijgbaar zijn onder een open content licentie. Gedurende de workshop wordt er gewerkt met het USB bootable puredyne GNU/Linux besturingssysteem. Deelnemers krijgen een puredyne USB stick, je stopt hem in de computer, zet de computer aan en je kunt meteen beginnen te werken met GNU/Linux en alle software en files die gebruikt worden tijdens de workshop. Je krijgt hem uiteraard mee naar huis.

pecha gnucha & speed geeking
Pecha Gnucha is een presentatie avond waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Deze Pecha Gnucha special doet de sprankelende ideeën afkomstig van het talent aan de Master Media Design aan het Piet Zwart Instituut en Interactive media and environment van het Frank Mohr Instituut in razend tempo uit de doeken.
Voorafgaand aan de presentaties vinden korte workshops plaats, 30 minuten per stuk, door en voor studenten. In deze “geek dating” sessie leren de studenten elkaar in rap tempo een techniek, vaardigheid of concept.

lezingen: hocus pocus
De lezingen avond “hocus pocus” onderzoekt de rol die source code speelt in het begrip van software kunst.
Florian Cramer – www.pleintekst.nl Hocus pocus of de grote verwarring van formele en natuurlijke talen. Software en taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Software verwerkt taal en is er ook uit opgebouwd. Maar taal heeft een andere betekenis binnen de context van computing. Taal in computers is als taal in magie, woorden voeren direct operaties uit. Dit klinkt mysterieuzer dan het is. Schrijven in een programmeertaal is instructies formuleren voor een totale idioot. Binnen de interface design, Artificial Intelligence en kunst wereld wordt er nog steeds tevergeefs gepoogd deze formele talen dichter bij menselijke taal te brengen. Een analyse.
Dmytri Kleiner (RU) is een in de Sovjet-Unie geboren software ontwikkelaar en cultureel producent. Hij is mede-oprichter van de Telekommunisten, een arbeiders collectief dat de rol van telecommunicatie, culturele productie en migratie onderzoekt in klasseconflict.
Martin Howse – www.1010.co.uk Howse presenteert PromiscuOS, een disfunctioneel artistiek besturingssysteem dat losbandige, lekkende code en data verkiest boven beveiliging en functionaliteit. PromiscuOS is een veranderde en geredistribueerde versie van een reeds bestaand GNU/Linux besturings systeem. De veranderingen betreffen het verwijderen van beveiliging, segmentatie en objectivering uit alle niveaus van het systeem om de generatie, distributie en executie van mobiele promiscue code door het gehele systeem mogelijk te maken.

boek presentaties
Voortst zullen boeken en tijdschriften rond FLOSS en kunst worden gepresenteerd. Titels: FLOSS+Art, Data Browser (Curating Immateriality + Engineering Culture), Neural, Noise & Capitalism (Emma Hedditch, Howard Slater, Anthony Iles & Mattin)

(english)

chmod +x art 
make art Groningen
2- 7 March 2010 
make art is an international festival concerning Free/Libre Open Source Software (FLOSS) and open content in digital art. make art offers performances, presentations, workshops and an exhibition dealing with the blurry borders between art and programming software. The festival is dedicated to Free Software artists, open hardware hackers and command-line fetishists. In a playful manner make art creates a stage for intensive exchange of knowledge and skills between the invited artists, musicians, programmers, specialists and the audience. The festival combines reflection, action and contemplation by connecting presentations, lectures, workshops, performances and the exhibition.

Concept
The computer as theatre, as a writer of love letters, the computer as world, as a place for revolution, art as executable. In chmod+x art make art presents to Groningen artists who put our opinions, dreams and fantasies about machines and code upside down and show that programming is an endless intriguing way of creating. Code is a medium. Whether it is used to write instructions for a computer, ideas for a human or both. The writing of it influences and directs the creative process of an artist. Ghost programmers therefore can be left home. Besides the importance of writing code by oneself is showing this code essential as well. Without source code software remains a magicians trick. Do it yourself and show it!
Program

Exhibition
Pall Thayer – Microcodes – http://pallit.lhi.is/microcodes/index.php
Microcodes are minute, code based art-works. Every Microcode is a stand-alone little piece of art. The key to the conceptual meaning of the works can be found in the combination of title, code and results of performing the codes on the computer. The Microcodes by Pall Thayer are short pieces of code, written in Perl and presented on a website for visitors to read, download and execute. The code is presented on a modern, neutral website. The code is licensed under GNU GPL version 3 (or later) so everybody is free to use, change and redistribute the code.

Wayne Clements – love2 – http://www.in-vacua.com/cgi-bin/love2.pl
This is the simulated emulation of the Manchester Mark 1 “Loveletters”, the first electronic generated text. Loveletters is a program from 1952 by Christopher Strachey which ran on the Manchester Mark 1 computer. The emulator is a creation by David Link. ‘love2’ has been reverse-engineered from the version which can be found on Davids website. This has been done without looking at Davids code so you can’t blame him for possible flaws.

Martin Howse – island2 – http://www.1010.co.uk/org/island2.html
island2 is a free software application which creates a semi-permanent, isolated island in the memory of the computer. The island remains undamaged and steady until the computer is switched off or restarted. The current island2 implementation acts like a loadable kernel module for Linux kernels (2.4 and 2.6 tested) and occupies 4MB RAM memory. Future versions will contain invisible networks between island, using obscure protocols as part of the promiscuOS project.


Graham Harwood – Class Library
Harwoods Class Library is a ‘codework’- a combination of programming code and written text which emphasizes the material conditions of working with code and its poetic form. Within the world of programming Class Library is a collection of sub-routines, used together to produce software; or in this case ready to be executed as resistance against a bourgeois life-style by class action.

workshop “./helloworld”
The workshop “./helloworld” is a rendezvous with 3 different artistic approaches to programming: graphic, code (poetry) and live coding. The workshop lets the participants taste the three flavours and is meant to inspire and discover for artists who are curious to know about these forms of art but never dared to try it themselves.
Day 1: Iohannes Zmölnig
Introduction Pure Data. Pd is a real-time graphic programmer for audio, video and graphical processing. Pure Data can be used for audio-visual performances, installation-art, software-art and more. It’s a program which is accessible for non-programmers too because of its visual approach and makes it possible and sometimes even convenient to step over from graphic interface and prefab to programming sound and vision generating software.

Day 2: Pall Thayer
Microcodes workshop. In this workshop you will learn to read and interpret Microcodes, how to execute them on your computer en how to (re-)write them yourself.

Day 3: Dave Griffiths & Gabor Papp & Agoston Nagy
Introduction live coding with Scheme and Fluxus. The workshop kicks off with a steep descent in the backgrounds of live-coding and abstract animation illustrated with lots of imagery and some short history. After that a short introduction will follow into programming in the language Scheme. By the end of the day we’ll work with procedural modelling and animation.

The workshop is based on 100 % Free/Libre/Open Source Software. All the material used in this workshop is available online due to an open content license. During the workshop we will be working with the usb boot-able puredyne GNU/Linux operating system. Participants will get a puredyne USB stick, you connect it to the computer, switch on the computer and you can start immediately with GNU/Linux and all the software and files that are used in the workshop. Of course you can take it home.

pecha gnucha evening
Pecha Gnucha is a presentation evening in which participants present a slide-show of 20 images in a total time of 6 minutes and 40 seconds. This Pecha Gnucha special reveals in ultimate speed the sparkling ideas of talent at the Master Media Design of the Piet Zwart Institute and Interactive Media and Environment at the Frank Mohr Institute.
Preceding these presentations short workshops will take place, 30 minutes each, by and for students. In this geek dating session students teaching each-other up-tempo a technique, skill or concept.

placard


The Placard headphone and streaming festival: experimental, electronic music streams into your ears by local and international streams. Live coding is writing of (parts of) a program while it is executed. The performer writes and rewrites the code that is executed by the computer and generates sound and images simultaneously noticed by the audience. It destroys the separation between tool-software and (art)product and shows code as an artistic process. Live coding is radical openness and shows the creative potential of code as medium.
IOhannes  Zmölnig – do sinusoids dream of electric sweeps?-
http://umlaeute.mur.at/Members/zmoelnig/projects/sinusoiddreams 
”do sinusoids dream of electric sweeps” is a live coding performance in pure data. It is based on self-modifying Pd-patches (agents) that semi-independent interact.
Dave Griffiths – Scheme Bricks – http://www.pawfal.org/dave/index.cgi?Projects/Scheme%20Bricks 
Scheme Bricks is a live-coding performance in which the visuals are programmed with Scheme. Because of the visualisation of the code it provides insight in the progression of the performance and the way the language works as well as the way the program is written.
No Copy Paste – title unknown yet – http://ncp.kibu.huNo
No Copy Paste generates real-time music and imagery by means of live-coding through which the expressive possibilities of programming languages as means of shaping and manipulating digital processes become audible and visual.
The aesthetics of their performances is determined by the programming method in which all the musical and visual material is built up off the ground during the performance. For sound and imagery alike logarithms are used, the performers have an impact on the behaviour of each-others programs through audio input and network. Perpetually they show the source code they are writing on screens and projections so the human element of programming will be accentuated.

lectures: hocus pocus

The lecture-evening hocus pocus investigates the part the source code has in understanding software art.
Florian Cramer – www.pleintekst.nl Hocus pocus or the big misunderstanding of formal and natural languages. Software and language are connected indissoluble. Software processes language and is built out of it. But language has another meaning within the context of computing. Language in computers is like language in magic, words execute operations instantaneously. This sounds more mysterious as it is. Writing in a programming language is formulating instructions to a complete idiot. Within interface design, artificial intelligence and the art-world vainly people are attempting to get these formal languages closer to human language. An analysis. 
Dimitry Kleiner
   Martin Howse – www.1010.co.uk
Howse presents PromicuOS, a dis-functional artistic operating system which prefers unrestrained and leaking code and data over security and functionality. PromiscuOS is a changed and redistributed version of an already existing GNU/Linux operating system. The changes are the removals of security, segmentation and objectification from all levels of the system in order to make possible the generation, distribution and execution of mobile promiscuous code throughout the entire system.
breakfastclub
Interviews, meet & greet with coffee and croissants with Nathalie Magnan (Fr.) cyber feminist.

book presentations
  Furthermore books and magazines dealing with FLOSS and art will be presented. Titles: FLOSS+Art, Data Browser (Curating Immateriality + Engineering Culture), Neural, Noise & Capitalism (Emma Hedditch, Howard Slater, Anthony Iles & Mattin)