Kunstvlaai 5 Maarten Kastelijns , Martijn Verhallen

8 mei t/m 16 mei 2004 deelname Sign aan Kunstvlaai 5 Westergasfabriekterrein Amsterdam. Open van 12.00-18.00 uur / Machinegebouw tot 22.00 uur.

Sign presenteert tijdens de Kunstvlaai werk van twee kunstenaars die in 2003 in Groningen zijn afgestudeerd: Maarten Kastelijns (1976) Academie Minerva, Groningen theatervormgeving (Academie Minervaprijs 2003) Martijn Verhallen (1979) postacademie MFA Frank Mohr Instituut/Interactive Media & Environments, Groningen. Zowel Maarten Kastelijns als Martijn Verhallen hebben tijdens de Kunstvlaai presentaties waarbij het publiek een essentiële rol vervult als onderdeel van het kunstwerk.

‘Het Simulacrum’ van Maarten Kastelijns wordt van 14.00 tot 15.00 uur en van 16.00 tot17.00 uur gespeeld in het Transformatorhuis van het Westergasfabriekterrein.

‘Het Simulacrum‘ van Maarten Kastelijns is een theaterperformance/-spel en is bedacht naar aanleiding van rechtszaken waarbij waarschijnlijkheden de schuld bepalen. Bij dit spel is de rol van het publiek/de spelers die van verdachten bij een delict. De mate van verdacht zijn wordt onderworpen aan kansberekeningen (bedacht door Kastelijns) die zichtbaar zijn op een diagram c.q. scorebord. Door eigen keuzes van het publiek (van personages en ‘tools’), toevalligheden (dobbelsteen) en wisselwerkingen onderling en met de regisseurs kunnen de waarschijnlijkheden van daderschap beïnvloed worden. In het spel bestaan verschillende ‘cases’ en ‘levels’. In dit spel rijst de vraag of het mogelijk is om schuldig verklaard te worden zonder de dader te zijn en andersom?

‘MSSAC’ van Martijn Verhallen bevindt zich het Machinegebouw. Openingstijden van 12.00 tot 22.00 uur.

Bij MSSAC (Modular Scriptable Synthesizer Anti Consumerism), een interactieve audioinstallatie van Martijn Verhallen, kan je invloed uitoefenen op het geluid maar om te weten wat je handeling voor effect heeft kan alleen proefondervindelijk achterhaald worden. Het is een worsteling met de techniek waarbij je de vraag kan stellen: wie heeft de macht over wie? Het kan zowel frustrerend als inspirerend werken. Voor omstanders is het resultaat goed hoorbaar en degene die in de kist ligt kan dus door hen op zijn prestaties beoordeeld worden. In de kist bevindt zich een computer met modulaire synthesizer, soundsystem en monitor-speakers. Speakers buiten de kist maken hoorbaar wat er binnenin gebeurt. De bespeler kan uiteindelijk het instrument, als hij de diepere 
lagen doordringt, “editten en scripten”; dus veranderen. Deze interactieve installatie brengt bij het bespelen daarvan een combinatie van “noise, drone click & cuts” geluiden voort.
(zie ook archief 2003 Martijn Verhallen: “Code Activism”)