Janet Swinkels

Janet Swinkels
schilderijen

6 november t/m 4 december 1999

“Ik werk met verf, een acrylmedium, dit is een gel waar ik de kleurpigmenten doorheen meng.Het acryl vermeng ik met interfererende kleuren en naarmate het werk anders belicht wordt ontstaat er een kleurverandering. Door op verschillende manieren lichtbronnen op een schilderij te laten vallen en als het ware om het schilderij heen te bewegen gebruik ik ‘licht’ in mijn werk op een andere wijze dan de traditionele. Het zorgt voor een constante optische verandering en het schilderij wordt levendig. Ook van de toeschouwer vraagt het een andere manier van kijken. Het is niet altijd dat wat je denkt te zien. Als je voor het werk staat geeft het met tegenlicht een zeer spiegelend effect; het reflecteert wanneer je om het schilderij heen beweegt, dan komt de voorstelling naar voren en worden de kleuren intensiever.
het reflecterende licht zorgt voor mijn verdere gang van werken. Ik werk in 10 à 20 dunne lagen en na iedere laag neem ik het werk opnieuw in beschouwing. Omdat elke laag heel transparant op de vorige laag ligt is het nooit duidelijk wat het gaat worden en de kleurintensiteit is bepalend voor de volgende laag. de vele dunne transparante lagen leggen een bepaalde ruimtelijkheid in het werk.
Voordat ik aan een schilderij van 1 bij 1 meter begin, maak ik meerdere kleine doekjes van 25 bij 25 cm. Hiermee probeer ik verschillende technieken uit, de kleurintensiteit van meer of minder lagen verf en bekijk ik hoe verschillende kleuren op elkaar inwerken.
De hoge glans, de structuur en de vorm geven een bepaalde sensualiteit aan het werk; je wilt het aanraken, betasten als een huid of zelfs proeven. deze directe impulsen of prikkels van zien, voelen creëert mijn schilderen. bovendien is het schilderen op doek een belangrijk onderdeel, de flexibiliteit van het doek en de verf vormen een huid die je kunt indrukken.”
Janet Swinkels

de expositie wordt geopend door tangoschool La Escuela met de dansers Bettie Bolks en Mario Taal.