HOME: FRONT , Anika Ahmed, Laura Bolscher, Anna Sophie de Vries

HOME: FRONT
24 februari t/m 24 maart 2019
Opening zondag 24 februari om 15.00 uur
met performances van Laura Bolscher en Anna Sophie de Vries

Vanuit andere invalshoeken en in verschillende disciplines verbeelden Anika Ahmed, Laura Bolscher, Anna Sophie de Vries allerlei menselijke groepsprocessen.
Dynamiek en interacties, intieme en gemeenschappelijke spanningen spelen mee. In een interieursetting tonen zich ongemak en comfort, vervreemding en vertrouwdheid, frictie en drama uit het dagelijks leven.

EXTRA!
Doe mee aan de gespreksmomenten van Laura Bolscher! Laat u verleiden tot verrassende communicatie met onverwachte deelnemers, objecten en een pratende lamp als gespreksleider! (voertaal NL)
Geef u vooral op voor 9 maart ivm. de lunch via: signnl@gmail.com 0623631796.
Zondag 24 februari tussen 15:00-18:00 uur tijdens de opening.
Zaterdag 9 maart om 13:00 uur + lunch.
Zondag 24 maart om 15:00 uur + afsluitende borrel.

SIGN, Winschoterkade 10, 97111 EA Groningen
www.sign2.nl signnl@gmail.com 0503132651
Open di t/m za: 12.00-17.00 uur & zo: 14.00-17.00 uur.

Over de tentoonstelling en de kunstenaars:

De schilderijen van Anika Mariam Ahmed (1988, Bangladesh) verkennen de ruimte tussen het Zelf en de Ander, het individu alleen en in gezelschap, in de chaos van een groep. Ze zijn gebaseerd op persoonlijke observaties en ontmoetingen, en neigen naar het absurde of fictie ontleend aan de werkelijkheid Haar werk stelt primaire vragen over wie wij zijn en hoe wij samen leven. Individualiteit staat tegenover gemeenschap waarbij machtskwesties als integraal onderdeel van groepsdynamiek een terugkerend thema is. Er is een zoektocht naar intimiteit en behaaglijkheid. Het is een evenwichtsoefening tussen het huiselijke en het dramatische, tussen privé en openbaar bestaan. Ook de wijze van schilderen is onderwerp van haar werk en zij speelt met noties van naïviteit en klassieke schilderkunst. Zo doende onderzoekt zij de canons van de geschiedenis van de schilderkunst zoals ze die is tegengekomen in Bangladesh en Nederland.
Studies:
-Master of Fine Arts in Painting, Frank Mohr Institute, Groningen, 2014-2016. 
-Bachelor of Fine Arts in Drawing and Painting, University of Dhaka, Dhaka, 2009-2013.

Anna Sophie de Vries (1991) maakt fictie films, tekeningen en sculpturen. De wisselwerking tussen verveling en voldoening is het uitgangspunt voor haar films. De films portretteren mensen die zich onvervuld voelen en bang zijn voor leegte. Ze zijn op zoek naar iets om weer heel te worden. De personages zoeken in God, andere mensen, feesten, fantasie en soms op verkeerde plekken.
In SIGN toont De Vries ook nieuwe sculpturen bij haar film ’Persephone & Demeter’. Daarnaast treedt ze op als omlijsting bij de film tijdens de opening op zondag 24 maart. Ze zingt eigen composities en bespeelt een zelfgemaakt instrument.

Studies:
-De Ateliers, Amsterdam, NL. 2016-2018.
-Ba Fine Arts, KABK, The Hague, NL. 2010 – 2014.

Laura Bolscher (1991) presenteert haar interactieve installatie met performances A Talking Lamp and Us. Voertaal is Nederlands.
Via beeld en uitgesproken woorden communiceert het werk van Laura Bolscher met haar publiek. Ze gebruikt een eenvoudige beeldtaal om een zo breed mogelijk publiek te kunnen bereiken. Met hout bouwt ze kleurrijke interactieve installaties waar zij zelf in terug te vinden is als performer, object, stem of steunpilaar. De traditionele rolverdeling tussen beeld en publiek wordt verbroken. Het publiek is zo belangrijk omdat zij zorgt voor de activatie van het werk.
Voor SIGN onderzoekt Laura Bolscher de bestaande structuur van toeschouwen en hoe deze doorbroken kan worden. Zodra je haar werk betreed ben je deel van een gesprek en draag je bij aan de totstandkoming van het werk. Een gesprek waarin vormen veranderen in voorwerpen, objecten kunnen praten en rustig toekijken onmogelijk is. Deelnemen gaat vanzelf! Als toeschouwer ben je onmisbaar dus stap het werk binnen, verander van positie en raak aan de praat met objecten, toeschouwers en performers.
Haar werk bestaat uit 3 fasen die elkaar opvolgen.
Op de OPENING zondag 24 februari vindt de PROLOOG plaats tussen 15-18 uur. Een nieuwe versie van haar A Talking Lamp and Us wordt uitgevoerd, een gescript gesprek met toeschouwers en verschillende voorwerpen met de lamp als gespreksleider.
Mensen worden ook uitgenodigd voor deel twee, het INTERMEZZO, op zaterdag 9 maart (incl lunch) waarin verder geëxperimenteerd wordt met de rol van de lamp van gespreksleider tot deelnemer, met bijbehorende emoties en de verhouding tot het publiek. 
De cyclus eindigt met een EPILOOG op zondag 24 maart om 15.00 uur tijdens de sluiting.
De lamp bevindt zich nu tussen het publiek en kan zijn conclusies delen.
Studies:
-MFA Sandberg Institute, Reinventing Daily Life, Amsterdam NL, 2016 – 2018.
-BFA Academie Minerva, Groningen NL 2009-2013.