Grasland Ezinge: Riet/Land , Suzanne Bernhardt & Philipp Kolmann
Grasland Ezinge: Riet/Land , Suzanne Bernhardt & Philipp Kolmann
(mede met dank aan Emmaplein Foundation en Toukomst Nationaal programma Groningen)
24 juli t/m 31 augustus
residenties, onderzoek, voedsel, presentaties, verwerking plantmaterialen
Suzanne Bernhardt en Philipp Kolmann onderzoeken de smaken van de aarde. Met behulp van eeuwenoude lokale grassen en traditionele fermentatietechnieken uit verschillende delen van de wereld gaan ze terug naar de basis van ons eten.
Het duo heeft paar korte verblijfsperiodes in de winter maanden gehad in Ezinge voor hun verkenningen, onderzoek, gesprekken met inwoners over hun relatie tot voedsel, voedselverwerking en opslag. Ook in historisch, regionale zin. Ook hebben ze gekeken naar de rol van regionale gras -en rietsoorten, aardappelen en bonen. Om op Grasland zelf tot voedselopslag te komen dmv ingraven was niet mogelijk vanwege de natte kleiomstandigheden. Uitgaande van de verhalen hebben ze andere oplossingen bestudeerd.
Suzanne Bernardt & Philipp Kollman: Riet/Land “Om het land te leren kennen keken we naar de grond, maar vonden het water. Een waterland ligt niet ver in het verschiet, aan de kust kunnen we nog goed zien welke invloed het water heeft op het land. We zijn gefascineerd geraakt door het spel van land en water, die haar sporen heet nagelaten in dit landschap. We bezochten wierden die beschermen tegen water, kelders met scheuren waar water doorheen sijpelt, stonden op een drassig grasland en liepen langs oneindig riet begroeide waterwegen. We zijn gefascineerd geraakt door het spel van land en water, die haar sporen heet nagelaten in dit landschap.
Eeuwenoude sporen zoals de woonheuvels, kleien kruiken of de verkoolde wortels van waterplanten in archeologische rapporten. Sporen die steeds prangender worden, zoals de verziltende bodem waarin aardappels groeien. Of eeuwige sporen zoals het riet, die het hele jaar door te zien in van groen tot goud. Deze waterplant, behorend tot de grassenfamilie is een van de oudste bewoners van dit landschap. Wie is deze eeuwenoude bewoner, kunnen we met haar kennis maken?
“We zijn om zoek naar verschillende manieren hoe het landschap kan worden ingezeten voor het opslaan van voedsel. Het opslaan van voedsel heeft tot een enorme verandering van onze samenleving geleid, het wonen op een vaste plek. We begonnen voedsel te bewaren van momenten van overvloed tot momenten van schaarste. Hierdoor werd het plannen van het verzamelen en groeien van voedsel een dagtaak.
In ons onderzoek keken we naar kelders en manieren om voedsel te bewaren, we zagen het water overal terugkomen: op het graslandje bij het huis tot in de kieren van kelders die na e vloeren achterlieten. Wanneer we dieper graven, kopen we uit bij spiekers: opslagplekken op palen, boven het drassig land en beschermd van weer en wind. Deze opslag plekken werden gebruikt om zaden, granen en bonen op de slaan.
Plan van aanpak: We gaan dieper duiken: een reeks afbeeldingen maken. Verwerken van verschillende delen van de plant, de geschiedenis en de toepassingen ervan – van daaruit ontwikkelen we een object dat kan worden gedronken of gegeten. Gedeeld in een collectief moment met buren en bezoekers.
Kan de wortel worden gebruikt om een destillaat te maken? Of kunnen we er meel van maken en er brood mee bakken? Kan het materiaal gebruikt worden om mee te weven en bouwen? “
Deze vragen zullen beantwoord worden in de volgende fase, tijdens hun residentie, van 24 juli t/m 4 augustus 2024.
Met hun project Riet/land gaan ze van de riet en de grassen uit de omgeving van Ezinge een destillaat maken, evt. zelfs meel, en daarvan spijzen & dranken maken.
Dat gaat een rol spelen in een exclusief ‘tasting dinner’ op 4 augustus 2024.
Daarnaast worden er collectieve placemats/ matten gebonden binden met wilde en gedomesticeerde grassoorten uit de omgeving.
Dat gaat gepaard met publieke activiteiten die ook samenvallen met de presentatie van Trudy Oosterhuis zoals het maken van touw draaien, riet binden, gras vlechten, maken placemats, schragen etc.
programma: op 27 & 28 juli 2024 – weven, vlechten, touw draaien met publiek olv Strovlechtwerk
Op 4 augustus zal er een groots ‘tasting dinner’ worden georganiseerd. Met daarna een installatie die de hele maand augustus zichtbaar is op Grasland, Ezinge.