FORTUIN : THE AIR IS YOURS, USE IT!

THE AIR IS YOURS, USE IT!
FORTUIN

3 oktober t/m 1 november 1998

Fortuin is terug! Na de expositie ‘De Letterbak’ in Ziegler te Groningen en Galerie Ga te Amsterdam, nu weer een nieuwe Fortuin. Dit keer presenteert zich het Groningse kunstenaarsinitiatief zich in Sign met ‘The air is yours, use it!’, een groepstentoonstelling over de kunstenaar in zijn natuurlijke omgeving.
FORTUIN hanteert nog steeds hetzelfde principe: Elke kunstenaar heeft de volledige vrijheid in zijn eigen ruimte. FORTUIN heeft de verplichting deze ruimte te creëren.
Twaalf kunstenaars uit verschillende disciplines gingen de samenwerking aan en zagen tot hun ontzetting de onmogelijkheid ervan in. De één nam de gedaante aan van een ander of zag zijn wereld omgeven door talloze zelfportretten, de ander wenste niets liever dan zo af en toe een moment van geluk, puur geluk, voor zichzelf en voor een ander.
Hoe nu verder vooruit? Samen! Het fin de siecle nadert met rasse schreden zijn hoogtepunt; de nieuwe tijd dient zich aan. Hoe dan te communiceren? Moeten we nog wel vooruit? Of enkel voortgaan? aan de hand van computergestuurde beelden en handgeschreven woorden, wijd opengesperde ogen van olieverf en lachende monden op glanspapier stelde FORTUIN een onderzoek in.

Fortuin is:

Maaike Visser: “De kunstenaar in zijn natuurlijke omgeving: even de spanning en het avontuur voelen, als bij het vogelspotten.”
Floor Kahmann: “Leve de autonome schilderkunst.”
Herko van Eerden: “Lieve kind, je kunt alles van mij krijgen wat je hartje begeert, maar een ster, die kan ik niet voor je halen.”
Rob de Haan: “Maak decoratieve foto-collages die gebaseerd zijn op de schilderijen van Arcimboldo.”
Wouter: “Zonder meer een aardige knaap, die kunstridder.”
Rik Hagt: “Onder de titel ‘Zitten/Staan/Liggen’ heb ik op kabouterformaat mijzelf geschilderd in drie verschillende posities.”
Brigit van der Werff: “Ik laat een stukje verleden en toekomst zien!”
Peter Pieterman: “Waarhenen waarhenen?”
Frank Lenferink: “Een schilderij is per definitie een portret van de waarnemer.”
Ina Sok: “I was a fool. I could have made some money.”
Peter van der Weele: “Ik maak altijd een hoop gedoe, om uiteindelijk tot iets heel anders te komen.”
Jan Peeters: “Misschien komt dit ongelegen, maar waar zijn we?”