FIRST CIRCLE David Maroto

Van 11 september t/m 9 oktober 2011
presenteert SIGN in het kader van van Noorderlicht fotomanifestatie:

First Circle:
Close-ups Cut-outs, Seven Masks & An Echo
van David Maroto (ES)

Opening: zaterdag 10 september 18.00 uur
Openingstijden: di t/m zo: 12.00-17.00 uur

Met First Circle laat David Maroto (ES, 1976) een gelaagd gebruik zien van fotografie met overlappingen naar vele andere disciplines. Hij maakt een verband tussen verhalende en beeldende kunst.

“Close ups Cut-outs” toont 4 scenes uit een beeldroman inclusief tekstballon en hebben een dialoog als inhoud. Maroto analyseert daarbij de digitale foto, blaast deze enorm op en door het minutieuze uitsnijden van pixels maakt hij gelaagde collages van gezichten.
Niet alleen hebben de afbeeldingen van de opgeblazen foto’s een dialoog als inhoud maar tevens laten de foto’s zien hoe ze behandeld en gebruikt kunnen worden en prikkelen ze de discussie over hun hoedanigheid. Door de foto’s enorm op te blazen en daarna te bewerken analyseert Maroto de digitale foto tot op zijn basiselementen, maar geeft tevens een monumentalere context aan hun verschijningsvorm.
De foto’s (3 x 4 meter) print hij uit op een speciaal soort materiaal. Na het zeer arbeidsintensieve en minutieuze uitsnijden van pixels maakt hij de gelaagde samenstellingen van verschillende gezichten, als metafoor voor een dialoog. Van veraf laat het werk een andere essentie zien dan van dichtbij. Het tijdrovende handwerk staat in tegenstelling tot het fotografische gebaar van het ‘klikken’ en legt een verband naar de opbouw en de gelaagdheid van een schilderij. In feite gaat hij met zijn werk ‘een dialoog’ aan met de schilderkunst, maar ook met sculpturaal werk, installaties, en architectuur (in dit geval die van Sign).

Het verhalende aspect zet hij ook door in zijn beeld-en geluidsinstallaties bij de werken Seven Masks (een serie van 27 scenes) en An Echo. Tijdens het luisteren kan men op een actieve manier de afbeeldingen aan de tekst koppelen en zo de fotoseries ervaren.
Seven Masks is een serie van 27 foto’s; scenes uit een verhaal met begeleidende tekst/soundtrack. Bij de 17 meter lange fotoserie , rondom in de achterste ruimte gepresenteerd, zal men tijdens het luisteren op een actieve manier de reeks kunnen ervaren. Door loskoppeling van geluid en de 27 foto’s (in feite momentopnames uit het verhaal) vind er een analyse plaats en krijgt men de mogelijkheid om Seven Masks op een persoonlijke manier te interpreteren en weer vanuit zijn elementen samen te voegen.
In de kelder toont hij een installatie met het geluidswerk “An Echo”. Dit zijn verhalen in de eerste persoon, die tegelijk door leporellos aanschouwelijk kunnen worden gemaakt. Leporellos zijn harmonikavouwsels van fotografische series die de bezoekers zelf ter hand kunnen nemen zodat ze zelf de afbeeldingen bij de tekst kunnen plaatsten.
Alle teksten verwijzen direct of indirect naar de roman “Illusion” van David Maroto.

English (short)
Faces like masks, death masks, echos, déjà-vus…are the elements of “First Circle”: David Maroto‘s long term project devoted to the crossover of narratives and visual arts. It is formed by a constellation of interrelated works, which combine images, sounds, space and the active involvement of the spectator. In the installation “Seven Masks”, s/he experiences the narrative by walking along a printed sequence of photomontages, whilst listening to the sound track in headphones. Maroto’s characters are an amalgamation of appropriated ideas, feelings, memories and desires. As reflected in Close-up Cut-outs, where photographs of faces in dialogue are enormously blown up and precisely cut by the pixel, creating layered collages of people that appear invaded by their surroundings,