FILMPROJECT Nora Martirosyan, Richard Spierings, Aurelio Kopainig

Filmproject
22 November t/m 6 December 2003

Sign
toont 3 videofilms in haar ruimte die non-stop en gelijktijdig te zien zijn op 3 verschillende plekken binnen de galerie.
 Overeenkomst tussen de films is dat ze gemaakt zijn vanuit het perspectief van de beeldend kunstenaar, waarbij uitgegaan wordt van een beeldend idee en de nadruk niet ligt op een verhaal.

Nora Martirosyan: ” 6 Visites” (27 minuten)
Nora Martirosyan (student Rijksacademie, Amsterdam) ontving de Rijks- academieprijs 2002 voor haar film “6 Visites”.
”6 Visites” vindt plaats in een besloten plek, een huiskamer, dat ogenschijnlijk behoort tot de hoofdpersoon, een jonge vrouw. Ze is nooit alleen in het huis want ze krijgt telkens plotseling bezoek, ze presenteert de visite dan koffie en thee en bij hun vertrek begeleidt ze hen naar de deur. Wanneer ze terug komt zijn er alweer nieuwe mensen gearriveerd, die aan de tafel zitten.
De inrichting van de kamer verandert overeenkomstig met de smaak van het bezoek zodat het verschil tussen gastvrouw en gast vertroebelt. De relaties tussen de karakters worden niet expliciet uitgespeeld maar zijn opgebouwd uit kleine hints, gesprekken en gedragingen.
Gewone alledaagse situaties en gebaren maken zich los van het normale en gaan een eigen weg volgens hun eigen wetten waardoor er een vervreemdende, merkwaardige sfeer ontstaat.

Richard Spierings: “Plunder” (55 minuten)
Richard Spierings (afgestudeerd Akademie Kunst en Vormgeving Den Bosch 2003) is genomineerd voor de TENT Academy Award 2003 en de St. Lucasprijs 2003.
”Plunder” is een film van 55 minuten waarin een randfiguur gewone mensen in hun huizen van buitenaf observeert en filmt met een videocamera. Het observeren is een maniakale tic van hem want hij ordent het videomateriaal in zijn hok waarbij hij grip probeert te krijgen op de buitenwereld. Door goede cameravoering, montage, geluid, muziek wordt de tegenstelling van wat ‘normaal’ is en ‘het leven in de marge’ op allerlei manieren zichtbaar.

Aurelio Kopainig “Fragmentfilm” (17:50 min.)
Aurelio Kopainig (afgestudeerd Rietveld Academie Amsterdam 2003) ontving de Esther Kroon prijs 2003 voor zijn gehele oeuvre.
”Fragmentfilm”
In vergelijking met de andere films gaat deze film het meeste uit van een beeldend idee. “Fragmentfilm” is een compilatie van animatiefragmenten die de kunstenaar de afgelopen 5 jaar maakte. 
Objecten en tekeningen (stenen, naaldjes, bomen, water e.d.) creëren kleine gebeurtenissen en miniverhaaltjes. Door beweging, transformatie, gedaante verandering komen ze tot leven.
 Naast “Fragmentfilm” toont Kopainig in Sign een serie tekeningen waarin denk processen gebaseerd op vrije associaties, ideeën, woordspelletjes, beeltenissen op papier te zien zijn. Woord en beeld contrasteren of hebben een verband. Het is een project in ontwikkeling dat zal resulteren in een boekvorm.
Kopainig houdt zich bezig met verschillende media. Aldoende blijken de directe handelingen en het ontstaansproces elkaar te beïnvloeden. Film, tekeningen, fotografie, tekst vormen zijn voornaamste werkterreinen. 
Hij is geïnteresseerd in de specifieke eigenaardigheden van elke discipline, maar ook in hun verbanden en combinaties in een later stadium van een project.

 

“6 visites” of Nora Martirosyan
27 minutes
French with English subtitles

“6 Visits” takes place in the same closed place, a living room, hat apparantly belongs to the main character of the film – a young woman. She is never alone in het home – she suggets tea or coffe to visitors who appear suddenly and in the end takes them to the door. When she returns to the room she finds new people sitting at the table. The decoration of the room changes according to the taste of the visitors, so that the distinction between host and guest becomes questionable. the relationships between the characters are not made explicit, but are to be constructed from little hints, conversations and behaviours. Normal, everyday situations and gestures are drawn away from their natural purpose to follow a logic of their own.

AURELIO KOPAING (CH)
Starting point for me was photography – currently I’m moving between different media, in doing so, immediacy and the proces of emergence play an important mutuality. Film, drawing, photography and text are my main fields of activity at this moment. I’m interested in the peculiarity of each media, but also in their connection and combination at a later stage of a project.
The centre work presented is a compilation, consisting of animation fragments from a period of five years. Small events and shortest stries are shown or created by objects and drawings.
A second part is an excerpt of a series drawings, in which thought processes are materialized. Based upon association, notions, wordplays, images and ideas are being put on paper. Word and image stand in contrast or connect to each other. To be unbiased during this activity is of importance to me. It’s a project in progress, planned to be finalized in book form.

PLUNDER
(uit “Skrien” september 2003)
Zowel Eindhoven als Den Bosch levert slechts één eindexamenproduct, maar het zijn wel juweeltjes. Plunder is het 55 minuten durende filmproject uit Den Bosch van Richard Spierings over een nog bij zijn moeder wonende jongen die filmisch experimenteert met de voyeuristische opnamen die hij maakt tijdens zijn avondlijke en nachtelijke stadstochten. Spierings maakt volop gebruik van de vrijheid die de digitale camera hem geeft. Zo worden scenes vanuit verschillende camerastandpunten getoond en wordt de filmer gefilmd, terwijl tegelijk zijn opnamen te zien zijn. Spierings heeft oog voor kadrering en details (mooi shot van een ontgeveld gebouw, waarin de enige opening in de grijze achterwand het groen van de bomen erachter toont) en mixt zijn beelden effectief met muziek.