expOOST 2022

Persbericht

Kunstroute “eXpoost” op zaterdag 24 september 2022 tussen 12 en 17 uur.
De organisatoren van deze jaarlijkse kunstroute in de binnenstad-oost van Groningen zijn er dit keer in geslaagd om een voor een breed publiek aantrekkelijke wandeling langs 8 expositieruimtes – herkenbaar aan vlaggen met een groene X – uit te zetten. De diversiteit in aard en oriëntatie van de kunstlocaties waarborgt een mooi gevariëerd palet aan kunstuitingen: projecten, performance, schilderijen, tekeningen, grafiek, glaskunst, keramiek en sculpturen. Bij Kunstpunt is een workshop zeefdrukken met sjablones.
Naast de vaste kern Atelier SiO2 (Oudeweg 20), galerie with tsjalling (Kostersgang 26a), Galleria Unexpected (Schuitendiep 47), Kunstlievend Genootschap Pictura (Sint Walburgstraat 1), Kunstpunt (Trompsingel 27a) en Sign (Winschoterkade 10) nemen dit jaar ook deel Forum Groningen (Nieuwe Markt 1) en Studio Wilma Vissers (Sint Walburgstraat 24).
Bezoekers kunnen bij elke locatie starten. Daar liggen informatieve flyers met de kunstroute gereed. Bij Forum kan men zich aanmelden voor een rondleiding. Informatie kan ook worden verkregen op de facebook-pagina van expoost.

Contactpersoon: Kors van Bladeren, Galleria Unexpected, +316 18946446.

expOOST 2022
24 september, 12.00 – 17.00 uur

Een expeditie langs beeldende kunst in Binnenstad Oost van Groningen.
Ontdek verrassende kunst op bijzondere plekken!
In Forum Groningen is op de begane grond, bij de Groene X, een speciaal expOOST informatiepunt. Hier is een kleine presentatie van alle 8 deelnemers en een flyer met route verkrijgbaar.

deelnemers

1. Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
www.forumgroningen.nl

Beeldende kunst in het Forum Groningen? Jazeker!
En soms op plekken waar je als bezoeker zelden komt of waar je makkelijk aan voorbij loopt!
Tijdens Expoost nemen we je mee op ontdekkingstocht langs Wervel, een 20 meter lang LED-sculptuur gemaakt door Nicky Assman, het werk ‘Ik zocht Groningen en vond een Kroonluchter’ van Albert Geertjes en een tegelmozaïek van keramisch kunstenaar Anno Smith.
Ga naar www.forumgroningen.nl/expoost voor meer informatie en het aanmelden voor de rondleiding.

2. Studio Wilma Vissers
Sint Walburgstraat 24
https://www.facebook.com/studiowilmavissers

Studio Wilma Vissers toont tijdens ExpOOST 30 tekeningen gemaakt door verschillende
kunstenaars uit Nederland en België. Deze tekeningen zijn uiteenlopend van formaat en karakter.
De fascinatie voor het tekenen als fenomeen is wat deze kunstenaars bindt.
Dit project is een vervolg op een expositie van de Drawing Box in december 2021, waarin 450
tekeningen van makers uit hele wereld werden getoond op verschillende locaties.

3. Pictura
St-Walburgstraat 1
www.pictura-groningen.nl

Een selectie van werken van afgestudeerden van Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut in 2022. Schilderijen, objecten, fotografie, video-installaties etc.
Kunstenaars: Gemma Carson, Stefan Dobrinksi, Man Pan Lau, Maaike Meindertsma, Maja Moorman, Abiha Naderi, Jildau Nijboer, Gaia Octoia, Martina Priehodova, Paula Rönnau, Christina Stavrou, Julie Tuinman, Paul Verheul, Maarten Wijbenga

4. SiO2 glas

Oudeweg 20

www.sio2glas.nl

In het glasatelier bevindt zich de gelegenheids-galerie van Jakobine & Hein.
 Naast hun nieuwe werk zijn er glasobjecten van John de Wit. USA Cultusbay Studio.

5. Galleria Unexpected
Schuitendiep 47
www.galleriaunexpected.com

Expositie ‘Beyond Frontiers 2″: Wij, 9 kunstenaars – en niet de eerste de beste! – uit Litouwen, Polen, Roemenië, Moldavië, Armenië en Nederland, voelen ons sterk genoodzaakt om visualisaties te tonen van onze verbijstering over de wrede ongerechtvaardigde invasie van Rusland Oekraïne en van onze zorgen over de rampen van de oorlog als een dringende oproep om onontbeerlijke en blijvende aandacht.”

6. galerie with tsjalling:
Kostersgang 26a
www.withtsjalling.nl

In galerie with tsjalling: is de solotentoonstelling ‘Renze Dijkema Walks the Coast’ te zien. Zoals de titel zegt wandelt de kunstenaar langs de kust. Om de zoveel tijd maakt hij een foto van wat voor hem ligt, waar hij naartoe wandelt. De horizon in het midden van het beeld, het water rechts en het land links. Deze foto’s zijn de basis voor de schilderijen in deze expositie. Te zien van 27 augustus t/m 1 oktober.

7. SIGN

Winschoterkade 10

www.sign2.nl

‘WEARABLES’ is een project over textiel, props, kleding, pakken, voorwerpen, gezien als lichaams extensies en sociale handreikingen naar het maatschappelijk randgebeuren. 
De creaties worden ingezet als communicatiemiddel, zowel binnen als buiten.
Performen, interveniëren, ‘kritisch advertisement’ en interacties komen aan de orde. 
In SIGN & elders: Aura Rendon Benger, Jos Jacob & Nina Iggy, Rowan van As, Smila Zinecker, Cleo Veldman. In Sign op 24/9 om 14 en 16 uur performances.

8. Kunstpunt
Trompsingel 27a
https://www.kunstpuntgroningen.nl/

Bij Kunstpunt is een solotentoonstelling van Merel Wendt te zien: Pfand, een collectie Berlijnse flessen in verschillende vormen. Van keramiek tot tekeningen, litho’s en zeefdrukken.
erel Wendt geeft deze middag een doorlopende workshop zeefdrukken met sjablonen.
aarnaast is het project The Wall in volle gang; op de 200m2 grote muur van de zaal van Kunstpunt is een enorme muurschildering in wording.