ERIK ALKEMA, ANNELIES PROPSTRA, ERIC SETZ

ERIK ALKEMA, ANNELIES PROPSTRA, ERIC SETZ
video, wandinstallatie, installatie & schilderijen

13 oktober t/m 10 november 2001

‘Uiterlijke schijn. Onder het plaveisel borrelt het moeras. Achter een esthetische façade gaat heel wat bagger schuil.
Mijn werk komt voort uit woede en verbazing, omdat de wereld niet is zoals ze zeggen. Maar ik praat met ze mee, met een lichte stotter, dat wel, maar met een glimlach op m’n gezicht.
In een taal van contrasten en tegenstellingen. Overal is dualiteit en strijd. Ergens onder de oppervlakte, of gewoon recht onder je neus.
In een taal van uitkauwende symbolen ook. Symbolen die nooit meer los zullen komen van hun schijnbaar ingebakken, doch toegekende betekenissen.
De historicus Jeroen Boomgaard bedacht voor mijn werk het woord ‘kwaadsbaarheid’ en schreef daarover: ‘In kwaadsbare werken lopen tegenstellingen hopeloos door elkaar. Lief en gemeen gaan er hand in hand, mens en ding duwen elkaar voort, mooi en onsmakelijk zijn onlosmakelijk verbonden. Het is een wereld op de rand van chaos’.
en verder: ‘alsof alles wat stuk kan, zelf stuk wil maken.’
Onschuld en kwetsbaarheid als dekmantels, of wie weet als geruststellende gedachte.
Erik Alkema
geb. 1974 Groningen
afgestudeerd 2001 Rietveld Academie, Amsterdam
video’s:”Enduringfreedomloop”, “Huminimal” en “Space Odessey”.

“curiosity is the food of art”
“zonder nieuwsgierigheid is er geen kunst”
‘Nieuwsgierigheid is het begin. het materiaal wat als uitgangspunt dient bestaat uit (kranten)foto’s, televisiebeelden en gebruikte voorwerpen met geschiedenis, zoals bijvoorbeeld zakdoeken. Het resultaat is een compositie van tekeningen, schilderijen, foto’s en objecten aan de muur, op tafeltjes en/of de vloer.
Fascinatie voor de geschiedenissen en geheimen van mensen. In het werk zijn wijzigingen te vinden naar deze wel/niet vertelde verhalen. De basis is het vermoeden van een universeel gevoel van onbehagen, ongemak omtrent de zin van het bestaan. Kernpunt in het werk is de existentiële eenzaamheid van de mens.’
Annelies Propstra, augustus 2001
geb. 1953 Groningen
afgestudeerd 1995 Academie Minerva, Groningen

“Ik ben nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar wat je met verf kunt doen, nieuwsgierig naar wat beeld is…”
Eric Setz
afgestudeerd 2001 academie Minerva, Groningen