CLIMATE CHANGER, Eirik Rønneberg

Climater Changer: een project van Eirik Rønneberg
Periode augustus/ september 2020 op locatie: gemeente Oldambt, Groningen
SIGN in samenwerking met Gronings Vuur.

Laatste nieuws!

Helaas door corona kan ‘Climate Changer’ niet in levende lijve naar Oldambt komen. Hij stuurt een film en cadeautjes. In een brief van 8 september 2020 zegt hij het volgende:

Dear Oldambt.
Unfortunately because of the pandemic I cannot come down to the Netherlands at this moment as planned, the Norwegian government is pretty strict these days.
I am a bit sad. I really looked forward to come down, to meet you and work from my van in Oldambt. Now I think I just have to make the best of this situation. So therefore the next weeks, I will work from my van here in Norway, making you a whole lot of drawings that I will send down to be distributed in Oldambt at the Tellerlikker festival, as well as videos of me doing things by myself and being lonely on the road with my cowboyhat and accordion. What was a project of intercepting your daily life in Oldambt, became more of a project of attempts to enter the Netherlands during a pandemic.
Hope you enjoy the gifts I have already sent, and the next ones to come.
I truly truly wish I could be there, I am there in heart.

Love, Eirik

 

zie ook https://groningsvuur.nl/programma/reis-in-de-tijd/gemeente-oldambt/climate-changer/

Corona omstandigheden maakten dat hij zijn komst naar Oldambt moest uitstellen. Maar op afstand draagt hij al bij aan het leefklimaat van Oldambt met video’s, kadootjes, songs.

hij kondigt zijn komst hier aan: http://eirikronneberg.com/postoffice/ccpart2b/Initial%20video%20with%20song.mp4

Speciaal voor Winschoten en Scheemda: http://eirikronneberg.com/postoffice/ccpart2b/scheemda/Scheemda.mp4

voor Beerta en Finsterwolde: http://eirikronneberg.com/postoffice/ccpart2b/videos/beerta.mp4

voor Bad Nieuweschans: http://eirikronneberg.com/postoffice/ccpart2b/videos/nieuweschans.mp4

zie ook instagram https://www.instagram.com/sign.projectspace/

 

Humoristische reisperformance door Oldambt
‘Climate Changer’ van Eirik Rønneberg | SIGN in samenwerking met Gronings Vuur

Aan het einde van deze zomer reist kunstenaar Eirik Rønneberg door gemeente Oldambt in zijn busje ‘Climate Changer’ in het kader van het project Gronings Vuur. ‘Climate Changer’ zou in eerste instantie in juni plaatsvinden, maar door de coronacrisis is Eirik’s reisperformance verplaatst. De Noorse kunstenaar bereid zich ondertussen op afstand voor op een paar weken Groningen. En zal via allerlei media zijn komst inluiden. Let alvast op de signalen en tekens!

Eirik Rønneberg is een interdisciplinair kunstenaar (in 2016 afgestudeerd aan Academie Minerva) die werkt met interacties, happenings en performances.
Als “Climate Changer” komt hij in september vanuit Noorwegen speciaal naar Oldambt toe om contact te leggen met bevolking.
Verwacht tijdens deze vrolijke, niet-alledaagse interacties te worden begroet, een opdracht te krijgen en beloond te worden. Hoe dit precies in z’n werk gaat, is steeds anders en altijd verrassend. Met dit project komt Eirik op een vrolijke, bedachtzame manier een bijdrage leveren met spel, muziek en kadootjes aan het leefklimaat in Oldambt. Eirik presenteert zijn bevindingen aan het einde van de reisperformance tijdens het Tellerlikkerfestival in Winschoten.

Het ‘Climate Changer’ project, in samenwerking met SIGN, is onderdeel van Gronings Vuur. Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie in een aantal landelijke gebieden en dorpen.

SIGN werkt samen met Gronings Vuur en brengt kunstenaar Eirik Rønneberg. Deelname aan Gronings Vuur (GV) is een gelegenheid om beeldende kunst in een andere, bredere context te zetten, in dit geval een rurale context. Ook het gegeven van interventies in publieke ruimte breidt zich zo uit. G.V. geeft ons de mogelijkheid om in contact te treden met een specifieke plek in de provincie; in het bijzonder met de bevolking aldaar. Ook de mogelijkheid hierbij tot interacties met andere culturele uitingen en partners spreekt aan. ‘Climate Changer’ is geschikt vanwege zijn interactieve performatieve, licht humoristische aanpak en de participatie met de bevolking. Het project manifesteert zich als een op zichzelf staand werk dat zijn plek vindt in de G.V. gedachte. Het is een 30 dagen lang doorlopende performance met afsluitende act.

 

Over Groningse Vuur
Het project Gronings Vuur reist van september 2019 tot en met december 2020 door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst halen we op wat er zich afspeelt in de provincie in een aantal landelijke gebieden en dorpen.
Gronings Vuur is een idee van Gea Smidt in opdracht van de provincie Groningen (gastconservator). Doel is om kunst (in breedste zin) te verspreiden onder bewoners waarbij interactie is met bewoners. Gronings Vuur beslaat de regio’s: Het Hogeland , Westerkwartier , Midden-Groningen, Oldambt, Westerwolde , Pekela, Stadskanaal, Veendam, toekomstig Eemsdelta.

Algemeen doel:
 De Gronings Vuur kunstenaar reist door de gemeente op zoek naar beelden, indrukken reacties en krijgt de opdracht om een kunstwerk en/of een installatie te maken met de mensen uit de streek, het dorp of de buurt in de gemeente waar Gronings Vuur een aantal weken neerstrijkt. Dat kan in de vorm van een zogeheten ‘interventie’: een doelbewuste ingreep die tot doel heeft om van betekenis te zijn voor de deelnemers.
De kunstenaar ontdekt de plek en de inwoners en stelt zichzelf én de bewoners van het gebied (toekomst) vragen. Dit alles resulteert in een bijdrage aan de eindpresentatie per gemeente die onder regie van een intermediair/curator/ samensteller met alles wat is opgehaald, wordt ontwikkeld. Een en ander ter afsluiting van de periode in de betreffende gemeente.
SIGN is gevraagd om met een kunstenaar een bijdrage te leveren voor de activiteit en presentatie van Gronings Vuur in Oldambt. Gronings Vuur en SIGN koppelen de professionele kunstenaar aan het gebied en geven dit onderdeel in samenspraak met de kunstenaar die per gemeente werkzaam is, vorm. Een algemene eindpresentatie van Gronings Vuur van alle regio’s zal in najaar 2020 plaatsvinden waarbij alle activiteiten van alle gemeentes vertegenwoordigd zullen zijn. Ook met de bijdragen van SIGN

Eirik Rønneberg: ‘Climate Changer’
Eirik Rønneberg is een interdisciplinair kunstenaar (2016 afgestudeerd aan Academie Minerva) die werkt met interacties, happenings en performances. Centraal in zijn werk staan verspreiding en vrijgevigheid, gewoonlijk om het alledaagse te onderbreken en te spelen met verwachtingen. Een typerende interactie met de kunstenaar bestaat uit een begroeting, een transactie, een taak en een voordeel. Wat dat specifiek kan zijn hangt af van het werk.
Eirik heeft zijn werkwijze nu in een bestelbus ondergebracht met de titel ‘Climate Changer’ (klimaat ‘veranderaar’) waarin hij leeft en mobiele kunst onderzoekt voorzover het weer dat toelaat. In Oldambt zal Eirik samenwerken met de plaatselijke bevolking in zijn onderzoek naar verspreiding van voorwerpen en interacties. ‘Climate Changer’ past prima in de context van Gronings Vuur. Het is een reizende performance in landelijk gebied inclusief interacties met de bevolking. Het project gaat in het kort over een sociale verandering dmv. vrijgevigheid.
Rønneberg gaat in juni met zijn bus door Oldambt reizen, later is er een presentatie over Eirik’s activiteiten, aan het einde van zijn reisperformance.

Eirik Rønneberg zegt over zijn plan:
‘Klimaat Veranderaar’ is een project waarvan de ontwikkeling begon in de lente van 2019 en heeft als uitgangspunt om mijn kunstpraktijk in een bestelbus onder te brengen. Deze bestelbus (een Renault Trafic 2006 diesel) herbergt een bed, kookgerei, opslag, een werktafel en gordijntjes. Op de achter- en zijkanten is ‘Climate Changer’ gedrukt en tekeningen aangebracht van uitingen en interacties die sindsdien naar voren zijn gekomen. Het doel van het project is om een sociaal klimaat te benadrukken en te bewerkstelligen door artistieke, relationele interacties met geschenken geven als kernactiviteit. De stelling is dat door middel van de gift en een interactie, de gift het middel wordt dat deelnemers in staat stelt onafhankelijk een verbinding aan te gaan met de interactie die ontstaat. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat de gift verbonden is met de interactie maar dat de deelnemer vanuit zijn keuzevrijheid bepaalt wat de interactie was, wat het betekende en hoe de deelnemer het wenst te gebruiken. Het doel is situaties te creëren waarin het publiek verrast wordt door een door mij gepresenteerde absurde taak en achtergelaten wordt met de macht om het naar eigen goeddunken in te vullen. Dit veroorzaakt een verandering in het sociale klimaat waar ik naar op zoek ben door de bevolking te confronteren met een onverwachte situatie. De titel van het project heeft diezelfde functie aangezien het een poging is om de milieukundige betekenis van de catastrofale klimaatverandering geschikt te maken en te veranderen in een positieve kracht voor sociale verandering. De grap is aanwezig in het feit dat de werken in een wagen zitten die bijdraagt aan de klimaatverandering. Ideologisch gezien is deze grap een manier voor mij om met de apathie om te kunnen gaan waaronder de discussies over dat onderwerp gebukt gaan en stelt me in staat om een rol van onwetendheid en positiviteit te spelen in zo’n ontwrichtend onderwerp. De interacties zijn snel en speels. Zij zijn meestal een-op-een en zij reiken van het gebruiken van een katapult om bonensoep te schieten of het prikken van een gat in een brood tot het gezamenlijk zingen van een lied bestaand uit een woord. De interacties zijn snel zodat ze meteen vragen oproepen over de zin van de acties zelf en daarmee de vragen benadrukken die we kunnen stellen over de zin van andere dagelijkse zaken. Ik gebruik humor voortdurend om de deelnemers te ontwapenen en lagen speelsheid neer te leggen evenals een dubbelzinnige reeks gedachten – om de deelnemers actief een eigen standpunt te laten innemen gedurende en na de interactie.
In Oldambt wil ik werken met de plaatselijke bevolking in een (on)georganiseerd spel dat de geschenkeneconomie moet benadrukken als een strategie om de alledaagse verveling te verlichten. Giften in de vorm van tekeningen op gevonden voorwerpen zullen centraal staan in de interacties die ik ga uitvoeren in een poging om tekens te scheppen die de tijd verbeelden van de samen-werking tussen relationele kunstwerken en de bevolking. De voorwerpen die ik uitdeel gedurende de interacties staan centraal in het onderzoek in Oldambt en is de verbinding met de ambitie van Gronings Vuur om kunst en cultuur te decentraliseren”.