chmod +x art make art Groningen

chmod +x art
make art Groningen
2- 7 maart 2010

Steeds meer kunstenaars maken gebruik van Free/Libre Open Source Software (FLOSS). Maak nu kennis met kunstvormen, die met deze gratis software tot stand zijn gekomen, op het festival chmod +x art, make art Groningen van 2 t/m 7 maart a.s. Kom naar de workshop Hello Wor(l)d!, de Hocus Pocus lezingen, live Placard koptelefoonconcert, Breakfastclub met koffie & croissants, speed geeking & PechaGnucha presentaties, bookshop en de expositie.
bezoek, doe mee of kijk toe! 100% free šŸ™‚
en volg het ook online!
http://makeart.goto10.org/chmod+x

organisatie
GOTO10 & SIGN

Locaties: Sign, Winschoterkade 10, Groningen
Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen
FMI, Singelzaal, Radesingel 6, Groningen

Make art is is een internationaal festival rond Free/Libre Open Source Software (FLOSS) en open content in digitale kunst. make art biedt performances, presentaties, workshops en een expositie, rond de vage grens tussen kunst en het programmeren van software. Het festival is opgedragen aan Free Software kunstenaars, open hardware hackers en command line fetishisten. make art creert op speelse manier een podium voor intensieve uitwisseling van kennis en vaardigheden tussen de uitgenodigde kunstenaars, musici, programmeurs, specialisten, en het publiek. Het festival combineert reflectie, actie en beschouwing door workshop Hello Wor(l)d! Hocus Pocus lezingen, Placard koptelefoonconcert, Breakfastclub, speed geeking & PechaGnucha, bookshop en expositie met elkaar te verbinden. Verschillende onderdelen zijn direct online te volgen, ook kan men hier reageren. Zie http://makeart.goto10.org/chmod+x

De computer als theater, als schrijver van liefdesbrieven, de computer als wereld, als plaats voor revolutie, kunst als executable. In chmod +x art presenteert make art Groningen kunstenaars die onze opvattingen, dromen en fantasieĆ«n over machines en code op hun kop zetten en laten zien dat programmeren een eindeloos intrigerende manier van creĆ«ren is. Code is een medium. Of het nou gebruikt wordt om instructies te formuleren voor een computer, ideeĆ«n voor een mens of allebei. Het schrijven ervan beĆÆnvloedt en stuurt het creatieve proces van de kunstenaar. Ghost programmers mogen daarom thuis worden gelaten. Naast het belang van het zelf schrijven van code is ook het laten zien van die code essentieel. Zonder source code blijft software art een goocheltruc. Doe het zelf en laat het zien!

uit het verslag: over speed geeking en pecha gnucha

Speed Geeking
Bestond uit een aantal korte workshops, voor en door studenten om ideeƫn uit te wisselen, nieuwe vrienden te maken, kennis op te doen.
In deze “speed geeking” sessie leerden studenten elkaar in rap tempo een techniek, vaardigheid of concept. Er stonden meerdere workshop tafels in de ruimte, en er werden groepen gemaakt. De workshops vonden na elkaar plaats. Net als bij speed dating ging er om de 30 minuten een bel en wisselden de groepen van workshop tafel. Leuk was dat er een aantal Piet Zwart Instituut studenten aanwezig waren. http://makeart.goto10.org/chmod+x/
Datum: vrijdag 5 maart 2010
Tijd: 14:00 – 18:00 uur
Locatie: het Paleis, Erlenmeyer zaal

Een aantal voorbeelden die uitgevoerd werden bij Speed Geeking:
Workshop “EAT IT! City simulator” by Selena Savic, PZI
EAT IT! City Simulator is, at it’s current version, a board game that plays
with elementary urban planning tools and harbors an awareness of the power
structures involved. It is a two player game built on the confrontational
conflict of public and private interests. While one player is representing
micro economies side, securing space for open markets, the other one is
trying to occupy all commercial zones with supermarkets.
Workshop “Ddump” by Loredana Bontempi, PZI
Ddump is a software that allows people to select part of their digital trashes and send it to an internet repository, where other users could use it. The software is going to create a second trash bin on the users machines, this is going to work as a folder frequently uploaded to the ddump server.
Workshop “Pickpic” by Emanuele Bonetti, PZI
Pickpic is a collaborative tool for visual researches. Using the Pickpic Firefox add-on youā€™ll be able to pick images from the internet and post them directly to an imageboard shared with your colleaugues. Everyone who subscribed for the same project get the same rights on the images being able to add, remove, tag and comment them in order to build a collective resource.

PechaGnucha
PechaGnucha was een avond waarbij deelnemers/kunstenaars hun werk, project, ideeƫn presenteerden aan de hand van diavoorstelling van 20 afbeeldingen, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding werd daarbij precies 20 seconden getoond. Deze eisen dwongen de deelnemers creatief en to the point te zijn. PechaGnucha is gebaseerd op de PechaKucha Night, een trademarked presentatie format uit Japan.
Voorkeur was dat bij PechaGnucha gebruik werd gemaakt van Free/Libre/Open Source software. Omdat niet alle inschrijvingen hier gebruik van maakten werd dit losgelaten en kon men ook gebruik maken van andere mogelijkheden. Op deze goedbezochte avond deden veel studenten van PZI Rotterdam en FMI IME Groningen afwisselend hun presentatie. Er was grote variatie in onderwerpen. Er ontstond ook een vergelijk tussen de 2 instituten. Opvallend was dat onderwerpen van PZI geƫngageerd waren en van toepassing op het maatschappelijk leven en dit kritisch benaderden,
FMI IME projecten waren vaak gericht op het kunstwerk ‘an sich’ mee naar binnen gericht en de technische procesmatige mogelijkheden.
Zie ook uitgebreide videoarchief website http://makeart.goto10.org/chmod+x/

Datum: vrijdag 5 Maart 2010
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Locatie: het Paleis, Erlenmeyer zaal
Deelnemers o.a
“Rotterdam Is Hard fanzine” -Albert Jongstra, PZI
“Peer to peer design strategies” – Emanuele Bonetti, PZI
“Open Street Lights” – ozalp eroz, PZI
“Ddump” – Loredana Bontempi, PZI
“Food Simulation Game” – Selena Savic, PZI
“Your Personality in a Shopping Cart” by Brigit Bachler, PZI
ā€œInteractive chakraā€ Sarah Janssen, Sahal Merchant, Michael Dotolo FMI IMEā€ØAdri Schokker FMI IMEā€Øā€œGraphic design processā€ Pasquale Direse FMI IMEā€ØAvik Maitra FMI IME

programma
gratis toegang tot alle onderdelen

Expositie: Sign
2 -7 maart.
Opening donderdag 4 maart 19.00 uur
open di. t/m za: 12.00-17.00 & zo: 14.00-17.00 uur en op afspraak!
Code Poetry, een schrijvende machine en een eiland binnenin Random Access Memory; een kleine expostie met werken die menselijkheid projecteert in machines en kunst en revolutie vertaalt in code.
Met:
Pall Thayer (IS) – Microcodes –
Microcodes zijn zeer kleine, op code gebaseerde kunstwerkjes. Iedere Microcode is een opzichzelfstaand kunstwerk dat men kan lezen, downloaden en uitvoeren.
Wayne Clements (UK), – love2 – ā€ØDit is de gesimuleerde emulatie van de Manchester Mark 1 “Loveletters”, de eerste electronisch gegenereerde tekst (1952). De emulator is een creatie van David Link. ‘love2’ is “reverse-engineered” door vanuit de versie die gevonden kan worden op Davids website terug te werken.
Martin Howse (UK), – island2 – ā€Øisland2 is een free software applicatie die een semi-permanent, geĆÆsoleerd eiland in het geheugen van de computer creĆ«ert.
Graham Harwood (UK), – Class Library- is een ‘codework’, een combinatie van programmacode en geschreven tekst, dat de materiĆ«le omstandigheden van het werken met code en haar poĆ«tische vorm benadrukt.

bookshop: boeken en tijdschriften rond FLOSS en kunst. Titels: FLOSS+Art, Data Browser (Curating Immateriality + Engineering Culture), Neural, Noise & Capitalism (Emma Hedditch, Howard Slater, Anthony Iles & Mattin) etc.

workshop Hello Wor(l)d!
Het Paleis, Erlenmeyerzaal
2-3-4 maart 10.00-17.00 uur
Een introductie tot drie verschillende artistieke benaderingen van programmeren waarbij drie verschillende stijlen worden gebruikt: grafisch, tekstueel (code poetry) en life coding
2 maart: IOhannes Zmƶlnig (AT)
3 maart: Pall Thayer (IS)
4 maart: Dave Griffiths (UK) & Gabor Papp (HU)

speed geeking
Het Paleis, Erlenmeyerzaal
5 maart van 14.00-18.00 uur
6 workshops van 30 minuten vinden tegelijkertijd plaats, na een half uur verplaatsen de deelnemers zich naar andere tafels. In deze “geek dating” sessie leert men elkaar in rap tempo een techniek, vaardigheid of concept. Wissel ideeĆ«n uit en maak vrienden!

PechaGnucha
Het Paleis, Erlenmeyerzaal
5 maart van 20.00-22.00 uur
PechaGnucha is een presentatie avond waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Deze PechaGnucha special doet de sprankelende ideeƫn, afkomstig van het talent van diverse opleidingen, in razend tempo uit de doeken.

Breakfastclub,
Het Paleis Spectrumzaal
6 maart & 7 maart
10.30-12.00 uur
Begin de dag met koffie & croissants en verfrissende korte interviews en laid-back discussies met
cyber feminist Nathalie Magnan (FR). Uw kans om vragen te stellen.

Lezingen Hocus Pocus
FMI Radesingel 6 Groningen
6 maart van14.00-17.30 uur
Source code is abracadabra voor velen, maar in feite leidt het verbergen ervan tot nog meer verwarring. Weg met het rookgordijn! Een verkenning van de rol die opensource speelt en het begrijpen van software
Florian Cramer (D) Software en taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar taal heeft een andere betekenis binnen de context van computing. Woorden voeren daar direct operaties uit. Schrijven in een programmeertaal is instructies formuleren voor een totale idioot. Binnen de interface design, Artificial Intelligence en kunst wereld wordt er nog steeds tevergeefs gepoogd deze formele talen dichter bij menselijke taal te brengen. Een analyse.
Martin Howse (UK) presenteert PromiscuOS, een disfunctioneel artistiek besturingssysteem dat losbandige, lekkende code en data verkiest boven beveiliging en functionaliteit.
Dmytri Kleiner (RU) is een in de Sovjet-Unie geboren software ontwikkelaar en cultureel producent. Hij is mede-oprichter van de Telekommunisten, een arbeiders collectief dat de rol van telecommunicatie, culturele productie en migratie onderzoekt in klasseconflict.

Placard
Het Paleis, Spectrum zaal
6 maart van 21.00-23.00 uur
Placard Koptelefoon en streaming festival: Experimentele electronische muziek stroomt je oren binnen via locale en internationale streams Met Live coding: de performer schrijft en herschrijft de code die door de computer wordt uitgevoerd en die het beeld en geluid genereert dat het publiek waarneemt. Het vernietigt de scheiding tussen gereedschap/software en (kunst)product en laat code als artistiek proces zien.
Met IOhannes Zmoelnig (AT), Dave Griffiths (GB), No Copy Paste (HU)

Breakfastclub,
Het Paleis, Spectrumzaal
7 maart 10.30-12.00 uur