Buraanbur / Buur-aan-Buur! – Chantalla Pleiter

Buraanbur / Buur-aan-Buur! –

Chantalla Pleiter, mmv Jan Klug

12 t/m 22 augustus @ Noorderzon

Een samenwerking van Sign, Station Noord & Noorderzon

Een kennismaking en eerbetoon in Virtual Reality met en door Somalische dames uit Lewenborg, Groningen.

Stap met Virtual Reality de wereld van een verborgen migrantengemeenschap binnen. Deel je de bubbels en perspectieven van deze Somalische-Nederlandse dames uit Lewenborg, Groningen of niet? 
Somalische vrouwen nodigen je uit in hun huiskamer en laten je hun Groningen zien. Ze nemen je mee op een reis door hun cultuur voor een ultieme kennismaking en eerbetoon aan jou..
Als bezoeker kan je verschillende perspectieven kiezen, met bijbehorende verantwoordelijkheden; binnen in VR of buiten de VR als alles bepaler…
Verken deze experimentele en interactieve vorm van Virtual Reality en maak kennis
met werelden die we misschien nog niet kennen maar waar we wel vlak naast wonen.
Samen met Jan Klug, creatief programmeur, onderzoeken en verkennen we de mogelijkheden van deze nieuwe interactieve VR vorm die draait om verschillende perspectieven die invloed op elkaar hebben en nodig zijn om samen een wereld door te komen..

Met Buraanbur, een Somalische vorm ‘spoken word’ en dans delen nomadenvrouwen al eeuwenlang hun gedachten, ervaringen en ambities. Ook zijn de gedichten vaak een eerbetoon aan een individu. .
Verken tijdens Noorderzon deze experimentele en interactieve vorm van Virtual Reality en maak kennis met werelden die we misschien nog niet kennen maar waar we wel vlak naast wonen.

22 juni gaan de kaartje in de verkoop: 

Jan Klug is creatief mediaprogrammeur, muzikant, videokunstenaar en docent aan het Frank Mohr Instituut Groningen (FMI) voor de Master cursus MADtech. Jan Klug is geïnteresseerd in het creëren van audiovisuele ervaringen waarin je je helemaal
kunt laten onderdompelen, in het onderzoeken van de grens tussen virtualiteit en realiteit, en de mogelijkheden en bijwerkingen van de interactie tussen mens en technologie.

Maker Chantalla Pleiter is zelfstandig kunstenaar en maker van immersief theater, interactieve installaties en Virtual Reality-ervaringen. Ze woont en werkt in Groningen. Chantalla manoeuvreert graag, met alles wat ze maakt, op de rand van kunst, wetenschap en technologie, waarin ze nauw samenwerkt met programmeurs en ontwerpers. Ze onderzoekt de nieuwste technologie en zet deze in om de “spelende mens” in het publiek te laten ontwaken. In haar voorstellingen en ervaringen kan het publiek onderwerpen met het hele lichaam verkennen. Alle zintuigen worden geprikkeld zodat je verhalen live kan ontdekken. Daarnaast is Chantalla’s werk altijd een doorgaand onderzoek naar wat technologie kan en doet met ons als mens en met ons perspectief op de werkelijkheid. Met hulp van Station Noord en Sign is deze nieuwe vorm van Virtual Reality onderzocht en voor het eerst toegepast in een theatrale setting.

Maker: Chantalla Pleiter
,  Mede maker en technologie: Jan Klug
,  Productie/creatief producent: Eva Weerts

Somalische Groningse dames: Maryam, ZamSam, Mouna, Ardan & Nimo.

Partners: Noorderzon, Grand Theatre & Sign
,  Mede mogelijk gemaakt door: Station Noord, Peergroup, Explore the North.

 

Buraanbur / Buur-aan-buur! – Chantalla Pleiter


August 12 to 22 @ Noorderzon

A collaboration between Sign, Station Noord & Noorderzon

Enter the world of a hidden migrant community with Virtual Reality. Do you share the bubbles and perspectives of these Somali-Dutch ladies from Lewenborg, Groningen or not?
 Somali women invite you into their living room and show you their Groningen. They take you on a journey through their culture for an ultimate introduction and tribute to you. As a visitor you can choose different perspectives, with corresponding responsibilities.
 With buraanbur, a Somali form of ‘spoken word’ and dance, nomad women have been sharing their thoughts, experiences and ambitions for centuries. The poems are also often a tribute to an individual.
 Explore this experimental and interactive form of Virtual Reality during Noorderzon and get acquainted with worlds that we may not know yet, but where we live right next to.

More information about the project and ticket sales soon!