BULLSHIT-TOILET Bernd Eilts

SIGN presenteer het:

BULLSHIT-TOILET
door Bernd Eilts

Te zien tijdens BLUE MOON
locatie Europapark Groningen

26 augustus t/m 23 september

Het Bullshit-Toilet is opgebouwd uit gedroogde blokken van koeienvlaaien.
De essentie is dat het een bouwsel is waar men, zo men wilt, zich kan ontlasten, maar dat tevens is opgebouwd uit materiaal vergelijkbaar met wat men achterlaat. Er is sprake van een vorm van recycling: van afval wordt een functioneel object gebouwd waarin weer eenzelfde soort afval geproduceerd wordt.

‘Voor het festival “Blue Moon” heb ik een zogenaamde tonnetjesplee gerealiseerd (Duits: Plumpsklosett). Deze plee is opgebouwd uit “Bullshitblokken”, gemaakt van koeienmest, die in verschillende afmetingen zijn gegoten, geperst en gedroogd. het toilet is uitgevoerd naar het veel gebruikte historische voorbeeld, en wel de vrijstaande variant, zoals deze gewoonlijk voorkwam naast het woonhuis en de stallen.
De tonnetjesplee bestaat uit een zit met deksel op een hoogte van ca. 40 cm. Daaronder bevindt zich een gat waar de ontlasting direct in ploft of ‘dondert’ (vandaar de Duitse typering “Donnerbalken” of “Plumpsklo”). Het gat is ongeveer 80 cm. diep met een grondvlak van 50 x 50 cm.
Om deze zit is een stevig bouwsel opgetrokken uit het materiaal koeienstront. Deze mest werd vers verzameld op de boerderij van de familie Broesder in Tripcompagnie. De vrijwillige donateurs wil ik vanaf deze plek mijn diepste dank betuigen. Het zijn: Riekje 58, Betteke 33, Josje 66, Ginie 256, Tine 18, Ginie 255, Irene 161, Jantje 45, Pinkie 37, Roza 47, Tjitske 36, Ginie 254, Roosje 61, Roza 46, Betteke 34, Josje 65, Betje 70, Roza 45, Wobbie 48, Riekje 57, Ginie 248, Anna 45, Ginie 246, Josje 64, Betje 69, Ginie 244, Ginie 245, Jantje 43, Jantje 42, Dia 9, Gea 17, Gea 16, Rubina 2, Roza 44. Altheas jr. en de vijftien dieren die hier ongenoemd blijven.
De blokken hebben een grote stevigheid, goede isolerende eigenschappen, zijn licht en hebben een uitermate aangename geur. De breedte van het basisblok (het “Bullshitblok”) bedraagt 8 cm., de hoogte 4 cm. en de lengte 19 cm. De afmetingen van het gehele gebouwtje zijn ca. 90 cm. breed, 120 cm. diep 3n 215 tot 230 cm. hoog. De ingang is door een deur afsluitbaar en 80 cm. breed en 200 cm. hoog. Een hartvormige opening regelt hier de lichtinval en ventilatie.
Het hart staat hier voor de verlossing van zijn of haar afvalstoffen en de grote vreugde die hierbij bereikt kan worden. de stilte van deze plek symboliseert de intrede in spirituele zin. het hart = liefde leidt de fysieke en zinnelijke kracht verder en wordt tot sleutel tussen lichaam en hogere essentie (Scheißhaus = Bauhaus = Gotteshaus). Om de zinnelijke bekoring van dit bouwwerk te versterken beveel ik aan de schoenen bij de ingang achter te laten.
Het gebouwtje heeft een klein fundament dat de onderste bullshitblokken met de bodem verankert. de buiten- en binnenvlakken zijn met mest besmeerd. Als verbindende specie is kalvermest gebruikt.
verder wil ik bedanken Stichting Sign (Marie-Jeanne Ameln en Ron Ritzerfeld) en Blue Moon.
in het bijzonder wil ik noemen voor hun medewerking: Klaas Koetje, Rein Gelinck, Chris Möller, Mari Stoel, Hanneke Jaspers, Martijn Reinema, Robert Hempenius, Maria Merino en speciaal Ype van Gorkum en het Management Zon, Wind en Kracht! Zonder hun hulp ahd dit project neit gerealiseerd kunnen worden.”

Bernd Eilts (1960 Aurich, Ostfriesland Duitsland)
1999 afgestudeerd Academie Minerva