timeline – BLOOD SISTERS Josefin Arnell & Helen Anna Flanagan

BLOOD SISTERS
Josefin Arnell & Helen Anna Flanagan

In een zonovergoten Prinsentuin werkten Josefin Arnell & Helen Anna Flanagan zondag 23 juni aan de film ‘Blood Sisters‘. De kunstenaars waren hier in residentie om hun plannen uit te voeren in het kader van ‘Timeline Gallery, Angst en Publieke ruimte’, een serie van interventies in de openbare ruimte van Groningen georganiseerd door Sign.
In de film staat een bende zelfverzekerde vrouwen tussen 60 en 80 jaar centraal, geïnspireerd door de mores en rituelen van studentenverenigingen in Groningen. Het is een onderzoek naar sociale rituelen, controle en groepsdynamiek.
Benieuwd naar het resultaat? ‘Blood Sisters’ is in november 2019 te zien in Sign.

actrices: Renuka Goorhuis, Ulrica de la Mar, Margriet van den Eijnden, Riet Olthof – Bierman

camera’s en geluid: Michiel van der Meer, Ronald Huijskens

Uit verslag timeline

BLOOD SISTERS

Team Josefin Arnell & Helen Flanagan wilden een experimentele film maken, die gebaseerd is op de gedragingen van studenten bij verenigingen als Vindicat Atque Polit.
Voor het project/hebben zij een 4 -tal actrices, oudere markante dames van ca. 60 a 80 jaar gezocht met de vraag of zij re-enactments van een andere leeftijdsgroep wilden uitvoeren. In dit geval de mores, rituelen en gedragingen bij studentenverenigingen als Vindicat.
De re-enactments werden op zondag 23 juni 2019 in de openbare ruimte van de Prinsentuin in Groningen uitgevoerd en gefilmd.
Er was honorarium van per actrice uiteraard. De actrices kregen een script door kunstenaars Arnell & Flanagan aangeboden.
De vrouwelijke karakters moesten zelfverzekerd, trots, luidruchtig, expliciet en levendig zijn.

De vrouwen vormden een kleine stam/ bende , geïnspireerd door de luidruchtige studenten vrouwenclubs in Groningen. De 
rollen omvatten minimale dialogen (een paar zeer korte repetitieve 
zinnen). Er werd geëxperimenteerd met een paar fysieke geïmproviseerde bewegingen en vocale 
oefeningen. De dames werden gevraagd om jeugdige, kleurige, niet oubollige kledij mee te nemen. Het werk verkende sociale rituelen, 
ls ontgroening, controle, orde en groepsdynamieken. De dames moesten kunnen improviseren. 
et werk zelf zal speels en absurd zijn en wordt op filmische wijze opgenomen.

Alles on the spot.
De filmshoot was op zondag 23 juni in de Prinsentuin; de opnames namen een dag in beslag. Daarvoor zijn professionele filmers (inclusief apparatuur) ingehuurd te weten: Michiel van der Meer & Ronald Huijskens.
De actrices die elkaar niet kenden groeiden die dag in hun rol. Er waren duidelijk 4 types gecast. Het verliep bijzonder goed en men is van 10.00-18.00 uur zeer intensief bezig geweest. Ook was er nog een gezellige nazit in SIGN, dat duidt op een succesvolle dag.
Josefin Arnell & Helen Flanagan verbleven van 19 t/m 26 juni in de dorm van het Grand Theatre om het een en ander voor te bereiden.
Ze hebben ook interviews gehad met bewoners van enkele Vindicat studentenhuizen; de mannelijke studenten waren redelijk open.
Verder hebben ze de film ge-edit in een studio van Academie Minerva van 24 t/m 26 juni. De ruwe versie ziet er al goed uit. De film komt na de zomer uit.
Ook zijn Helen en Josefin zijn eerder 21 en 22 maart jl. in Groningen geweest om te zoeken naar geschikte plekken voor hun project in de openbare ruimte, en verdere voorbereidende research te doen.
Informatie over de kunstenaars:
Josefin Arnell: http://josefinarnell.se/
Helen Anna Flanagan: http://www.helenannaflanagan.com/
Bij beide kunstenaars zijn sub-culturen of onaangepast gedrag een onderdeel van hun werk.

Timeline projecten mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Mondriaanfonds, Kunstraad Groningen, Stichting Stokroos   www.stokroos.nl
‘Timeline Gallery’ tot stand gekomen m.m.v. Lectoraat Image in Context (Minerva), DesignArbeid