BERNARD DIVENDAL: DE MAAT VAN HET GROEN

BERNARD DIVENDAL: DE MAAT VAN HET GROEN

7 november t/m 5 december 1998

De tentoonstelling bestaat in hoofdzaak uit schilderijen, die het moderne stadslandschap tot onderwerp hebben. Een realistische verbeelding daarvan wordt niet beoogd, maar door o.a. beelduitsnede, kleurgebruik en verfbehandeling geeft Divendal in zijn schilderijen een eigen draai aan de werkelijkheid. Het gaat hem erom, zijn verstandhouding weer te geven meet de strakke, geordende wereld van huizen, bomen, straat en grasveld, als sporen van menselijke activiteit.

Eerder dit jaar was deze thematiek onderwerp van een wandschilder-project, getiteld ‘Canaletto in Emmeloord‘, dat Divendal vervaardigde in Amsterdam.

Daarnaast is een korte film te zien “Schilderij op Reis” (1998, 18 min.). De hoofdrol wordt gespeeld door een schilderij dat vooral landschappelijke observaties doet in steden, bos, gebergte en polderland.

Laatste onderdeel van de tentoonstelling vormt een serie foto’s waarin beide bovenstaande onderwerpen, ruimtelijke ordening en reizen, nog een s op een andere manier aan bod komen.

(De schilderijen gaan na deze tentoonstelling op reis naar (Oost-) Duitsland, waar ze tot eind januari ’99 in de Kunstsammlung te Neubrandenburg te zien zullen zijn.)