20th century Dutch Portrait, het Eerste Nederlandse Legpuzzel Café, Henry Alles

20th century Dutch Portrait
of: de opening van het Eerste Nederlandse Legpuzzel Café

12 december 1999 t/m 9 januari 2000

Vanaf 12 december 1999 is Groningen wederom een café rijker want vanaf die datum exposeert Henry Alles in SIGN. De expositie wordt begeleid met het boekje ‘Een Rondleiding’ geschreven door Klaas Koetje.

Henry Alles is een legio-media-kunstenaar en heeft al eerder verbaasd met tot de verbeelding sprekende kunstprojecten. Als voorbeeld noemen we ‘A Velcro Jello Bowlinglane’, de bowlingbaan met klittenband en gelatine, of een lolly met de titel ‘It Sucks’, en natuurlijk ‘De Hond’, het geruchtmakende concert voor 40 honden in de Oosterpoort te Groningen in 1997. Daarna presenteerde hij werk in binnen- en buitenland, maakt wekelijks kunst-radio op Radio Assen FM, werkt samen met theatermaker Sjoerd Wagenaar en sluit nu zijn creatieve jaren negentig te Groningen af met de opening van het Eerste Nederlandse Legpuzzel Café (om midden 2000 elders in het land op ter duiken in een atoomkelder). Binnen deze projecten wordt dan ook vaak samengewerkt met anderen. In dit geval is gekozen voor samenwerking met een schrijver.

De expositie in Sign behelst de opening van een legpuzzel-café, alwaar men kan puzzelen, kijken, kletsen etc. Het is een kunst-reflectie-plek of alleen een café. Als het dat laatste is is nu reeds bekend dat ook daarvoor publiek is. onderzoek heeft uitgewezen dat men een legpuzzel-café een acceptabel en aantrekkelijk idee vindt voor jong en oud.

Dit café neemt zichzelf in ieder geval serieus en heeft in haar achterzaal een legpuzzel-expositie gewijd aan twee steden aan de Adriatische zee, te weten Dubrovnik en Rimini. Verder is er in het souterrain een winkel alwaar het publiek haar eigen legpuzzel kan bestellen uit een bijzonder assortiment van dia-afbeeldingen.

(nadere informatie)
20th Century Dutch Portrait is de expositie van een environment dat tevens gezien kan worden als projectkunst en decor voor performances door en voor bezoekers. een sociaal legio-media kunstwerk in 4 delen en tevens een kunstzinnige horecagelegenheid met een tijdelijk karakter. Al met al een uiterst complex kunstwerk met als belangrijkste beeldtaal de legpuzzel.
De basis voor de expositie vormt het ‘Dutch Portrait’ project van H.J. Alles. Voor dit project verzamelt hij allerhande dia’s van anonieme makers als bronmateriaal voor nieuwe ‘documentaire’ werken. Het Dutch Portrait project is in zekere zin archeologie van de Nieuwste Geschiedenis.
De dia’s zijn van anonieme makers en zijn ontdaan van hun persoonlijke gevoel maar bevatten voldoende signalen voor anderen om herinneringen op te wekken op zelfs ontroerd te worden. Ze zijn het materiaal waarmee Alles zijn verhaal vertelt, in de installatie ’20th century Dutch Portrait’ zijn de afbeeldingen verwerkt in legpuzzels, de centrale beeldtaal.
Vanaf 12 december 1998 zijn 1000 stuks uitnodigingskaarten verspreid, elk voorzien van 1 puzzelstukje. Elke kaart is uniek en een klein kunstwerkje op zich. Om actief deel te nemen aan de opening van de tentoonstelling moet het kaartje worden opengemaakt om over het puzzelstukje te kunnen beschikken. wat is de waarde van het laatste kaartje als 999 mensen hun kaart ontdoen van het puzzelstukje en hiermee participeren bij het maken van de eerste puzzel?
De expositie/ installatie bestaat uit 4 ruimten met elk een eigen karakter mbt. het onderwerp, met tevens een onderlinge relatie.

“Het eerste Nederlandse Legpuzzel Café”
Een uitgaansgelegenheid waarin men onder het genot van een versnapering lekker kan gaan zitten puzzelen, alleen of met vrienden.

er kan een keuze gemaakt worden uit de tentoongestelde puzzels. het zijn unieke puzzels en dus wordt een paar steriele handschoenen erbij geleverd, zodat men kan genieten zonder zich te ergeren aan vette vingers en dergelijke van de vorige klanten. de handschoenen scheppen tevens een zekere afstand tussen kijker en kunstwerk. De puzzel wordt met of zonder versnapering voor een eenheidsprijs geleverd. Er kan een keuze gemaakt worden uit zo’n 94 puzzels. En ook is er de Dutch Portrait Mega Puzzel te zien.

“Dupo-Ordershop”
In een kleine winkel in de kelder kan de klant zijn eigen favoriete puzzel bestellen. Er is een levertijd, dus de puzzel kan later worden afgehaald of worden toegestuurd. De inrichting van de winkel is helder met displays en duidelijke prijsoverzichten. Er is een goed registratiesysteem en de mogelijkheid om uit het bronmateriaal van Dutch Portrait een eigen keuze te maken. Ook kan, zo vlak voor de kerst, een cadeau besteld worden.

“Dutch Portrait Diary”
een klein (dag)boekje dat in beeld en geschrift een bijdrage doet aan de tentoonstelling.
tekst en redactie: Klaas Koetje

een literaire bijdrage van Klaas Koetje. Korte verhalen dan wel flarden, die een verwijzing zijn naar de puzzel als ook naar de kunst en de eigen herinnering van de schrijver. De tekstbijdragen worden begeleid door beelden zoals die elders in de expositie terug te vinden zijn.

“The Duminik Room”
The Duminik Room is een installatie die verhaalt over Dubrovnik en Rimini, 2 steden aan de Adriatische zee. Een installatie over tijd en perceptie, betrokkenheid en toerisme. Over wanneer een ruïne een bezoek waard wordt.
The Duminik Room: In een cirkelvorm hangen een zestiental Dutch Portraitpuzzeldozen, 4 intercom-luidsprekers en 20 vliegendeuren. de dozen bevatten originele unieke puzzels zoals afgebeeld. evenals met de ander puzzels in de expositie kan de bezoeker ook met deze puzzels aan de slag. De afbeeldingen van The Duminik Room vertellen samen een associatief verhaal over de door de maken kunstmatig opgeroepen relatie tussen toerisme en oorlog. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van afbeeldingen van Dubrovnik van voor de oorlog. Men hoort uit de luidsprekers een 5-delige collage gemaakt m.b.v. de volgende bronnen: een stem op een dia-avond over een vakantie naar Italië in 1974, volksmuziek van het ensemble ‘Lindo’ uit Dubrovnik en een spreekstem uit ‘Samsons dicteepracticum’.
Er is een compositie in vijf delen behorende bij de installatie met de gelijknamige titel “Duminik Room”. de vijf delen zijn: De Reis, Rimini, Dubrovnik, Duminik en Afscheid.
Van gedeeltes van de compositie zijn partituren beschikbaar voor piano en ensemble.