WIR WAREN NIEMALS HIER Franzis Wiese

” Wir waren niemals hier ”

11 – 16 juli 2006


Diagnose vom Ende aller Gewissheit


a project by Franzis Wiese

In de wijk Corpus de Hoorn in Groningen zijn bouwbedrijven al een aantal maanden bezig met het slopen van een hele wijk. Daardoor ontstaat er een heel bijzondere, eigen sfeer op het terrein. Terwijl kinderen op straat spelen, rollen permanent zware voertuigen door de straten; sommige huizen staan leeg en in sommigen wonen nog wel eenzame mensen of hele gezinnen.
Een lege theaterzaal, met alleen het decor op het podium, er is niemand aanwezig. Geen publiek, geen acteur, geen regisseur, geen “scenographer” – niemand.
Er hangt een vreemde stilte in de lucht. “Unheimlichkeit”. Waneer begint de voorstelling, is ze al afgelopen? Of begint ze pas over tien jaar? Zou ze nooit beginnen?
In “Wir waren niemals hier” gaat het over dit soort sfeer, stilte en “Unheimlichkeit”.
Een oude vrouw zit in een kamer, woont ze hier (nog), hoe lang zit ze hier al, wanneer gaat ze? Een vogeltje vliegt rondjes, een hond blaft permanent, ze zijn gedesoriënteerd en eenzaam. Vreemde kleuren, benauwende videoprojecties, Diagnose vom Ende aller Gewissheit?
Franzis Wiese (1977, D) volgt op dit moment MFA Scenografie aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Tegelijk volgt ze een leraaropleiding “Bachelor of
Education in Visual Art and Design” in Utrecht. In 2005 is ze afgestudeerd aan de AKI in Enschede met het project “Fabel Haft ..they are resurrected!” Haar werk was ook te zien op de Kunstvlaai 2006. Ze woont en werkt in Groningen en Enschede.
Het project werd binnen de periode van 1 t/m 26 juni opgezet, met op de 26 juni een afsluitende presentatie, voor een selecte groep mensen als enige getuige. Het pand gaat vanaf nu weer zijn eigen leven leiden, en niemand weet wanneer zijn laatste dagen geteld zijn.
Een expositie over het project “Wir waren niemals hier” is vanaf 11 juli t/m 16 juli te zien in Sign aan de Winschoterkade 10 te Groningen. Misschien bestaat het huis dan al niet meer, want “wir waren niemals hier”.
Het project wordt gerealiseerd met hulp van Nijestee, Sign en het Frank Mohr Instituut. Met dank aan zorgcentrum Menno Lutter en dierenasiel Zuidwolde.